Példamutató összefogás az angliai magyarok körében

 TransferWise
Létezik egy Hospice szolgálat Törökbálinton, ahol gyógyíthatalan és halálos beteg gyermekek mindennapjait és sok esetben az utolsó óráit könnyítik meg. Segítenek felkészülni, megtalálni a belső békét, harmóniát a kis betegeknek és a családjaiknak egyaránt.

Tábitha Gyermekhospice Ház öt éve nyújt segítséget a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő, vagy haldokló gyerekeknek és szüleiknek. Állami támogatást nem kapnak a munkájukhoz. Ígéret van, de még sosem kaptak, így adományokból próbálják fenntartani magukat. Minden kiadást, minden felmerülő költséget civil adományokból kell fedezniük. Ezért is van különös jelentősége az angliai magyarok körében indult kezdeményezésnek.

Példaértékű lehet mindannyiunk számára a egyik ismert angliai magyar közösségi csoport szorgalmazása, ahol is október végén vetődött fel először az ötlet, hogy ha mindenki csak 1 fonttal támogatna egy közös célt, jelentős összeg gyűlhetne össze. Az ötletgazda Pacher Nóra szavazásra bocsájtotta a kérdést és a többség arra voksolt, miszerint gyűjtsenek adományokat a törökbálinti Tábitha Gyermekhospice Ház további működéséhez, munkájához.

A szervezők ezek után felvették a kapcsolatot a ház főorvosával, orvosigazgatójával Dr Benyó Gáborral, aki a hírt nagy örömmel fogadta. Pacher Nóra a JustGiving felületén létrehozott egy támogatói oldalt, ahová várják az adományokat. Minden egyes font jól jön, sokat segít az intézmény további munkájában, ezért kérnek mindenkit aki teheti, tegye meg és bármilyen kis összeggel de támogassa e nemes célt.

Nóra az alábbiak szerint nyilatkozott: “Még soha előtte nem csináltam ilyen gyűjtést. Naívan azt hittem, hogy egy ekkora csoportban reális célkitűzés az £5000 adomány. Sajnos akármilyen sikeres volt az ügy, a csoporton belül nem tudtuk megvalósítani a 20%-ot sem. Így először más UK csoportokban próbálkoztam, majd később pár lelkes társra találtam, köztük Moravszki Viktóriára és így immáron többen folytattuk a kampányt. Az is kiderült, hogy az angolokat nem érinti meg egy Magyarországon levő hospice. A célcsoportunk a magyarok lettek, ami kemény dió, mert a mi kultúránkban az adományozás nincs igazan benne, és a hospice fogalma is sokak számára ismeretlen. “

Az időközben 13 főre növekedett önkéntes csapat nagy erőfeszítéssel dolgozik azon, hogy a Facebook minél több felhasználóját megszólítsák. Van aki a kapcsolatrendszerét, van aki az idejét ajánlotta fel, hiszen mint kiderült, az adománygyűjtés 24 órás munka. A csapatból korábban senkinek nem volt hasonló jellegű tapasztalata, így időről időre akadályokba ütköztek. Kiderült, hogy sokaknak ismeretlen fogalom a hospice.

Valóban, mi is az a hospice? Ha egy mondatban kellene leírnom, azt mondanám: felkészülés az élet utolsó szakaszára. Lelki támogatás a családoknak és az életük utolsó szakaszában lévők teljes körű ellátása. A hospice szolgálatok általában és így a Tábitha Gyermekhospice Ház is az emberséges életvégi ellátásra törekszik. “A Tábitha nem „a halál és a szenvedés háza”. Épp ellenkezőleg: a megnyugvás, és a szenvedéstől való megkönnyebbülés helye. Nem csak haldoklókkal, hanem mindenféle krónikus beteg gyermekkel és családjaikkal foglalkoznak.”

Pacher Nóra 5000 font összegyűjtését tűzte ki célul a 30 napos kampány időszak alatt, s ennek a kétharmadáig az összeg 80 százaléka, azaz 4000 angol font gyűlt össze. Jelenleg 92%-nál tart a gyűjtés és a szervezők remélik, hogy túlszárnyalni is sikerül az egykor oly távolinak tűnő célt.

A szervezők a november 27-i határidőig várják az adományokat az alábbi oldalon: https://www.justgiving.com/crowdfunding/nora-pacher. A Tábitha Gyermekhospice Ház elérhetősége itt, a kampány Facebook oldala itt található.  Minden apró segítség számít, amit a Tábitha Gyermekhospice Ház nagy köszönettel es hálával fogad.[metaslider id=8796]


 TransferWise
Rita Somlai
About Rita 146 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.