Oxford, a legek városa

Oxfordot sokan ismerik „álom-városként”, az „álmodó tornyok városaként”, de véleményem szerint nevezhetnénk a „legek városának” is. Központjának egy 12. századi templom maradványát, a Carfax-tornyot tekintik. A 23 méter magas torony tetejét 99 lépcsőfok megmászásával érjük el, de az elénk táruló városkép rögtön magyarázatot ad, miért is kapta a két elnevezést jogosan Oxford. De hogy miért legyen szerintem Oxford a “legek városa”? Induljunk el egy virtuális városnézésre, van néhány kiváló érvem, amivel bizonyíthatom, hogy megérdemli ezt a címet is.
Oxford a világ leghíresebb és legrégebbi egyetemi városa

Oxford egyetemét közel ezer éve alapították és világszerte az egyik vezető felsőoktatási és kutatási helyszínnek tekintik. Mintegy 130 intézete és kutatóközpontja, 38 egyeteme és 6 úgynevezett független magán csarnoka van. Évente több mint 22 ezren tanulnak itt, 140 különböző államból, de természetesen a legtöbben, 13 ezren az Egyesült Királyságból. Több mint 3400-an az Európai Unió területéről jöttek és 5800-an a világ más pontjairól, többségében az Egyesült Államokból és Kínából. Jelenleg 41 magyar hallgatója is van. Számos híres diákja volt már, itt tanult többek között a volt amerikai elnök Bill Clinton, a vezető angol fizikus Stephen Hawking, és a színész Hugh Grant is. A Harry Potter angol írónője, J.K. Rowling is felvételizett az egyetemre, de nem sikerült bekerülnie. A Roxfort épületét azonban mégis Oxford gótikus építészete ihlette, a filmekben pedig több helyszínt is felfedezhetünk, ami itt játszódik.

Ahol a legtöbb angol miniszterelnök tanult

Az egyetem legnagyobb és leghíresebb kollégiuma a Christ Church, amely egyszerre egyetemi kápolna és katedrális. Nem kevesebb, mint 13 későbbi brit miniszterelnök tanult itt. A Roxfort étkezős és lépcsőházas jeleneteinek forgatási helyszíneként is ez az épület szolgált. A városban egyébként ügyesen kihasználja Harry Potter sikerét, a rajongók szervezett túra keretében járhatják be a varázslatos helyszíneket.

Oxford Harry Potter túra

Az egyetem múltját tekintve természetes, hogy Oxford legtöbb nevezetessége is az oktatási intézményhez köthető. Az egyik közülük a Hertford Bridge, amit Sóhajok hídjaként emlegetnek. Nem szándékosan, de mégis hasonlít az eredeti, Velencében található Sóhajok hídjára, ezért kapta ezt az elnevezést. Van egy legenda, miszerint évtizedekkel ezelőtt, egészségtudományi hallgatók végeztek egy felmérést, amelyből az derült ki, hogy a Hertford kollégium diákjai voltak a legkövérebbek. A kollégium elzárta tanulói elől a hidat, hogy a lépcső használatával még több mozgásra kényszerítse őket. De azzal, hogy a lépcsőt kellett használniuk, még kevesebb mozogtak, ugyanis a híd kikerülésével kevesebb lépcsőzés árán jutottak át egyik épületből a másikba.

Oxford sóhajok hídja

Európa egyik legrégebbi könyvtára

Az Oxfordi Egyetem kutatókönyvtára, a Bodleian Könyvtár több mint 410 éve, 1602 óta áll a diákok rendelkezésére. A kezdeti 6000 darab könyvből mára több mint ötmillió könyvvel, milliónyi térképpel és 150 ezer kézirattal rendelkezik, amelyeket kivinni szigorúan tilos, és erre a könyvtár használóknak fel is kell esküdniük. A könyvtár legrégebbi részében, a Duke Humfrey’s Library olvasószobájában rendezték be a Roxfort gyengélkedőjét. A 18. században épült a kupolás Radcliffe Camera, amely John Radcliffe, angol orvos, akadémikus és politikus ajándéka a városnak. Legújabb épülete a New Bodleian, amelyet 1940-ben nyitottak meg. Az épületeket földalatti folyosó köti össze, ahol a könyveket egy végtelen szalagon működő vasút hozza-viszi.

oxfordi egyetem könyvtára

Nagy-Britannia legrégebbi múzeuma

Szintén az egyetemhez tartozik az Ashmolean Múzeum, amelyet 1683-ban alapítottak. A művészeti és régészeti múzeumnak világhírű gyűjteménye van az egyiptomi múmiáktól a kortárs művészetig. Megtaláljuk itt a nagy civilizációk tárgyait az időszámításunk előtti 8000-től napjainkig. Megtekinthetjük a világ legnagyobb Raphael rajz gyűjteményét, a legjelentősebb Kairón kívüli egyiptomi pre-dinasztikus szobor és kerámia gyűjteményt, Nagy-Britannia egyetlen nagy minószi gyűjteményét, valamint gyönyörű angolszász kincseket, és a nyugati világ legelső, modern kínai festészeti gyűjteményét.

Ashmolean múzeum Oxford

A világ leghíresebb börtönszállodája

Az oxfordi vár eredetileg földvárként épült, majd a 11. században átépítették kővárrá. A 18. századra megmaradt épületeiben alakították ki a városi börtönt, melyet az évek során többször kibővítettek, fejlesztettek. Még akasztófa is állt itt, így kivégzéseket is tartottak a városban. A börtönt 1996-ban zárták be. A középkori épületekben vezetett túrákat tartanak a látogatók számára, valamint a központ része a Malmaison szállodalánc hotelja, mely a korábbi börtönblokkok nagy részét foglalja magába. A szobák a korábbi cellákból lettek kialakítva, de azok a helyiségek, ahol a testi fenyítéseket vagy a halálbüntetéseket hajtották végre, a szálloda irodái lettek.

oxford börtönszálloda

Nagy-Britannia legrégebbi botanikus kertje, a világ egyik legrégebbi tudományos kertje

Ezzel a címmel szintén az egyetem tulajdonában lévő botanikus kert büszkélkedhet. A 17. században azzal a céllal hozták létre, hogy tanulmányozni tudják a gyógynövényeket. Egy középkori zsidó temető helyén létesült, ezért kialakítása igen magas költséggel járt. Számos üvegház van itt, telis-tele távoli vidékek őshonos növényeivel.

Oxford botanikus kert

A világ egyik legteljesebb Dodó madár maradványa

Igen, az Oxford University Museum of Natural History ad otthont az ember által kipusztított állatfajok jelképévé vált Dodó madár egyik legteljesebb maradványának. A múzeum fontos kutatási és tanítási központ, hatalmas élettani, földtörténeti és levéltári gyűjteménynek biztosít helyet. Itt találjuk Nagy-Britannia legkorábbi természetrajzi mintáit, beleértve az első tudományosan jegyzett dinoszaurusz maradványokat is.

Dodó madár maradvány Oxford

A virtuális túra végéhez érve elárulom, lassan egy éve, hogy itt élek Oxfordban, mégsem sikerült még mindent felfedeznem. Mindig tartogat valami újat, valami érdekeset számomra ez a város. Talán időről-időre újabb legekre bukkanok majd, ha nevezhetem így, a „legek városában”.[metaslider id=8796]


About Szabó Kitti 8 Articles
2015. szeptember óta élek Angliában, Oxfordban a párommal. Az itt tartózkodásunk legfőbb célja a nyelvtanulás, valamint szeretnénk megismerni, bejárni Angliát. Szabadidőnk nagy része kirándulásokkal telik, ezen kívül rendszeresen járok futni, szeretem a kreatív dolgokat, legyen az rajzolás, vagy akár sütés-főzés, s kihasználva az online tanfolyamok lehetőségeit, igyekszem magamat folyamatosan képezni.