Októberben Nagy-Britannia-szerte elindul a vészjelző rendszer

Októberben Angliában, Skóciában és Walesben elindul egy vészjelző rendszer, amely lehetővé teszi a súlyos időjárási és egyéb életveszélyes eseményekről szóló figyelmeztetések mobiltelefonokra történő küldését.

A kabinetiroda szerint a technológia a lakosság akár 85%-át is figyelmeztetni fogja.

Az üzeneteket automatikusan elküldik minden bekapcsolt okostelefonra, bár a mobiltelefon beállításainak megváltoztatásával ki lehet majd kapcsolni.

A riasztások tesztelésére idén Readingben és Kelet-Suffolkban került sor.

Szeptemberben kormányzati reklámkampány indul, és októberben Angliában, Skóciában és Walesben minden telefonra “üdvözlő üzenet” érkezik.

A kormány szerint a rendszer végül az egész Egyesült Királyságra kiterjed majd.

A kabinetiroda szerint a riasztások, amelyek másképp fognak kinézni és hangzani, mint a szokásos üzenetek, képesek lesznek erősen lokalizált figyelmeztetéseket adni:

Az üzenetet kiváltó lehetséges forgatókönyvek listáját terrortámadásokkal is kiegészíthetik.

A tisztviselők nem kívánták megvitatni, hogy milyen intézkedésekkel lehetne figyelmeztetni a lakosságot egy, az országot érő közelgő katonai vagy nukleáris támadásra.

Becslések szerint az emberek mintegy 85%-a rendelkezik olyan okostelefonnal, amely képes az üzenetek fogadására.

A kormány nem rendelkezik statisztikákkal a használatban lévő régebbi 2G és 3G mobilkészülékek számáról, és hangsúlyozza, hogy nem vezet listát az összes telefonhasználóról.

A rendszer úgy működik, hogy a mobilszámok listájához való hozzáférés helyett közvetlenül a mobiltornyokon keresztül küld üzenetet és egy jellegzetes figyelmeztető hangot a mobiltelefonoknak.

A riasztás egyetlen toronyba is küldhető, ami azt jelenti, hogy a közelben bárki foghatja, még akkor is, ha például a környéken utazik.

A kormány a riasztások elrendelésének eldöntésében olyan szakosodott ügynökségek szakértelmére támaszkodik majd, mint a meteorológiai hivatal vagy a környezetvédelmi ügynökség.

Az üzeneteket csak a vészjelzések vagy a kormány küldheti el. Bárki, aki attól tart, hogy egy riasztás esetleg nem valódi, ellenőrizheti a kormány honlapján, a www.gov.uk/alerts címen, ahol az összes üzenet fel lesz sorolva.

Kijelentkezés

Minden telefon be lesz jelentkezve a rendszerbe, és a felhasználóknak ki kell lépniük, ha nem akarják az üzeneteket – de a kísérletekből származó adatok azt mutatják, hogy a legtöbben nem fognak így tenni.

Hétfőn a Met Office Exeterben tartott bejárásán Kit Malthouse, a kabinetiroda vezető minisztere megvédte az opt-out rendszert.

“Lehetősége van kikapcsolni, ha tényleg nem akarja tudni, hogy ezek a dolgok az Ön területére érkeznek, és hatással lesznek Önre” – mondta.

“A mi feladatunk az emberek biztonságban tartása. Rendelkezünk az információkkal, hogy biztonságban tartsuk őket. Biztosítanunk kell, hogy ezt olyan messzire és széles körben közvetítsük, amennyire csak tudjuk.

“Csak nagyon veszélyes helyzetekben fogjuk használni. Nem lesz egy általános jellegű spam-rendszer”.”

Ian Cameron, a Met Office ügyvezető igazgatója szerint, ahogy az éghajlati válság egyre több súlyos időjárási eseményt hoz magával, a vészjelzések egyre fontosabbá válhatnak.

“Ha figyelmeztetést adunk ki, azt mondanám az embereknek, hogy legyenek tudatában, és valóban gondolkodjanak el azon, hogy cselekedjenek, mert ezek a dolgok, amelyekre figyelmeztetünk, nagyon nagy hatással lehetnek.”

A kormány szerint a vészjelzéseket már alkalmazó országok közé tartoznak a következők:

Franciaország és Görögország az idei nyári erdőtüzekre való figyelmeztetés érdekében.

Új-Zéland, ahol egy hasonló rendszer “széles körben életeket mentett meg”.

Az Egyesült Királyságban a leggyakoribb vészhelyzet az árvíz – állítja a kabinetiroda.

Félelemkeltés vagy megnyugtatás?

2014-ben a Somerset Levels egy nagy területét elöntötte az ár, aminek következtében egész falvak kerültek víz alá.

Megmutattuk az új rendszerről készült kormányzati videót Bryony Sadlernek, akinek Moorland faluban lévő otthona érintett volt.

Azt mondta, hogy ez “pozitív”, de úgy vélte, hogy a szúrós hang “félelmetes hang”, és a rideg üzenet felzaklathatja az idős embereket.

“Nekik talán még mobiltelefonjuk sincs. Lehet, hogy az embereket inkább félelemmel tölti el, mintsem megnyugtatja őket.”

A fő aggálya az volt, hogy a rendszer alkalmas lesz-e nagyobb árvizek esetén, amelyek inkább lassan épülnek fel, mint hirtelen történnek.

“Ha megszólal ez a hang, az azt jelenti, hogy az emberek jönni fognak segíteni?”

Szerinte a közösségeknek készen kell állniuk arra, hogy támogassák magukat.

“Tudják, hogy mi jön. A helyiekre kell támaszkodni. Az egész a közösségről szól, a szomszédok segítéséről, a saját magad rendbetételéről, majd az idő visszaadásáról másoknak.”

Moorlandban azóta nagy teljesítményű szivattyúrendszert telepítettek, hogy áradáskor a vizet visszavezessék a folyóba, és fokozták a vízfolyások kotrását.

James Winslade gazdálkodó, aki 2014-ben szorosan részt vett a helyreállítási erőfeszítésekben, azt mondja, hogy az új üzenetküldő rendszer nem jelent megoldást.

“A kormánynak inkább a karbantartásba kell befektetnie, mint az SMS-ekbe – a Környezetvédelmi Ügynökség már most is SMS-rendszerrel figyelmeztet az árvizekre” – mondta.

“Ez egy ember alkotta vízfolyás. Semmi természetes nincs benne. Minden ember alkotta dolog karbantartást igényel.”

Exit mobile version