Offshore botrány, személycsere a kabinetben, Emlékezés napja

 KreativNyelv

Az Emlékezés napja, Remembrance Day alkalmából országszerte megemlékezéseket tartottak a hétvégén. A zaklatási ügy tovább gyűrűzik a brit parlamentben. Visszatér a mozikba a Londonban élő Paddington mackó.

Az elmúlt hét egy újabb offshore botránnyal kezdődött. Ezúttal az ún. Paradicsom Papírokból (Paradise Papers) derült ki, hogyan próbálják a világ leggazdagabb emberei elrejteni a vagyonukat, hogy ezzel a befizetett adójukon spóroljanak.

 TransferWise

A The Week szerint a papírok két offshore cégtől származnak és több mint 13,4 millió adatot tartalmaznak 19 adóparadicsom felsorolásával, több mint 380 újságíró közös munkájának eredményeként. A listán szerepelnek politikusok, üzletemberek, sportolók, színészek és még maga a királynő is, akinek magánvagyonát egy kajmán-szigeteki alapba fektették.

Tovább folyatódott a zaklatásos botrány a brit parlamentben. Ismét a miniszterelnök legfőbb tanácsadója, Damian Green került a középpontba. A lemondását sokan követelték, miután pornó oldalakat találtak az irodai számítógépén.

Mindeközben öngyilkos lett a szexuális zaklatással vádolt és a walesi kabinetből elbocsátott munkáspárti politikus. Halála kapcsán sokan a walesi első miniszter felelősségét tették kérdéssé, ám a miniszter kitartott amellett, hogy helyesen cselekedett, mikor menesztette miniszterét a vádak hallatán.

Beadta lemondását egy konzervatív politikus, igaz, teljesen más okokból. Priti Patel, a Nemzetközi Fejlesztésekért felelős főtitkár azok után kényszerült távozni, miután Izraelben tett nyaralása során izraeli vezetőkkel, köztük az izraeli miniszterelnökkel találkozott a külügyminisztérium tudta nélkül, és ígéretet tett izraeli-angol együttműködésre fejlesztési és humanitárius területeken.

Maga a külügyminiszter, Boris Johnson is támadások alá került szerencsétlen kijelentése miatt, amit egy Iránban fogva tartott brit-iráni állampolgárságú nő ügyében tett. Az egyik segélyszervezetnek dolgozó Nazanin Zagari-Ratcliffet kémkedés vádjával tartóztatták le és tartják már több mint egy éve fogva az iráni hatóságok.

A nő csupán nyaralását töltötte az országban és kislányával Iránban élő szüleit látogatta meg, amikor letartóztatták. Johnson azonban tévesen azt állította, hogy Nazanin újságírókat tanított ottléte során. A kijelentés hallatán az iráni bíróság büntetésének szigorításával fenyeget, amit Johnson odalátogatásával próbál majd orvosolni.

Péntektől látható a mozikban az új Paddington film, a Londonban élő mackó egyben az új, karácsonyi Marks and Spencer reklám főszereplője is. A kisfilm az alábbi linken található:

Szombaton, az első világháborút lezáró fegyverszünet napján (Armistice day) országszerte kétperces gyászszünettel tisztelegtek az első világháborúban elesettek előtt.

Vasárnap, az Emlékezés napján (Remembrance Day) Nagy-Britanniában megemlékezéseket tartottak. A legnagyobb ünnepség Londonban volt, a Whitelhallnál levő emlékműnél a királyi család, katonai és politikai vezetők jelenlétében. Az “Emlékezés napja” helyett gyakran csak “Poppy nap”-nak hívják, a poppy az a bizonyos pipacsszerű jelvény, amit mindenki a ruhájára kitűzve hord ilyenkor.

A pipacs egy kanadai katonatisztnek köszönhetően lett a háborúban elesettek jelképe. Egyik versében írt arról, ahogyan pipacsok nyíltak egyik elesett bajtársának sírja körül. A képtől meghatva egy amerikai emberjogi aktivista selyempipacs kitűzőket kezdett árulni az 1920-as években a sérült katonák megsegítésére, ami az ünnep hivatalos jelképévé vált.


Lehetne olcsóbb a külföldi pénzküldés? Szerintünk igen.

Hogyan foglalj a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! Köszönjük! 🙂

Enikő Blitzer
About Blitzer Enikő 54 Articles
Blitzer Enikő vagyok, kommunikáció-történelem szakon végeztem és több mint hat éve élek Londonban, ahova leginkább a kalandvágy és a pénzkeresési lehetőség vonzott. Azóta se bántam meg, hogy kijöttem, persze hiányzik Magyarország, a balatoni nyár, Anyukám főztje és a barátok, de az angolok udvariassága, hagyomány szeretete és a számtalan kultúrális program kárpótol kicsit. Imádok utazni és a munkámnak köszönhetően elég sok új helyet ismertem meg, ugyanis egy utazási irodában dolgozom. Emellett nagy sport és zenerajongó vagyok és persze írogatok is különféle oldalakon és blogon.