Offshore botrány, személycsere a kabinetben, Emlékezés napja

Az Emlékezés napja, Remembrance Day alkalmából országszerte megemlékezéseket tartottak a hétvégén. A zaklatási ügy tovább gyűrűzik a brit parlamentben. Visszatér a mozikba a Londonban élő Paddington mackó.

Az elmúlt hét egy újabb offshore botránnyal kezdődött. Ezúttal az ún. Paradicsom Papírokból (Paradise Papers) derült ki, hogyan próbálják a világ leggazdagabb emberei elrejteni a vagyonukat, hogy ezzel a befizetett adójukon spóroljanak.

A The Week szerint a papírok két offshore cégtől származnak és több mint 13,4 millió adatot tartalmaznak 19 adóparadicsom felsorolásával, több mint 380 újságíró közös munkájának eredményeként. A listán szerepelnek politikusok, üzletemberek, sportolók, színészek és még maga a királynő is, akinek magánvagyonát egy kajmán-szigeteki alapba fektették.

Tovább folyatódott a zaklatásos botrány a brit parlamentben. Ismét a miniszterelnök legfőbb tanácsadója, Damian Green került a középpontba. A lemondását sokan követelték, miután pornó oldalakat találtak az irodai számítógépén.

Mindeközben öngyilkos lett a szexuális zaklatással vádolt és a walesi kabinetből elbocsátott munkáspárti politikus. Halála kapcsán sokan a walesi első miniszter felelősségét tették kérdéssé, ám a miniszter kitartott amellett, hogy helyesen cselekedett, mikor menesztette miniszterét a vádak hallatán.

Beadta lemondását egy konzervatív politikus, igaz, teljesen más okokból. Priti Patel, a Nemzetközi Fejlesztésekért felelős főtitkár azok után kényszerült távozni, miután Izraelben tett nyaralása során izraeli vezetőkkel, köztük az izraeli miniszterelnökkel találkozott a külügyminisztérium tudta nélkül, és ígéretet tett izraeli-angol együttműködésre fejlesztési és humanitárius területeken.

Maga a külügyminiszter, Boris Johnson is támadások alá került szerencsétlen kijelentése miatt, amit egy Iránban fogva tartott brit-iráni állampolgárságú nő ügyében tett. Az egyik segélyszervezetnek dolgozó Nazanin Zagari-Ratcliffet kémkedés vádjával tartóztatták le és tartják már több mint egy éve fogva az iráni hatóságok.

A nő csupán nyaralását töltötte az országban és kislányával Iránban élő szüleit látogatta meg, amikor letartóztatták. Johnson azonban tévesen azt állította, hogy Nazanin újságírókat tanított ottléte során. A kijelentés hallatán az iráni bíróság büntetésének szigorításával fenyeget, amit Johnson odalátogatásával próbál majd orvosolni.

Péntektől látható a mozikban az új Paddington film, a Londonban élő mackó egyben az új, karácsonyi Marks and Spencer reklám főszereplője is. A kisfilm az alábbi linken található:

Szombaton, az első világháborút lezáró fegyverszünet napján (Armistice day) országszerte kétperces gyászszünettel tisztelegtek az első világháborúban elesettek előtt.

Vasárnap, az Emlékezés napján (Remembrance Day) Nagy-Britanniában megemlékezéseket tartottak. A legnagyobb ünnepség Londonban volt, a Whitelhallnál levő emlékműnél a királyi család, katonai és politikai vezetők jelenlétében. Az “Emlékezés napja” helyett gyakran csak “Poppy nap”-nak hívják, a poppy az a bizonyos pipacsszerű jelvény, amit mindenki a ruhájára kitűzve hord ilyenkor.

A pipacs egy kanadai katonatisztnek köszönhetően lett a háborúban elesettek jelképe. Egyik versében írt arról, ahogyan pipacsok nyíltak egyik elesett bajtársának sírja körül. A képtől meghatva egy amerikai emberjogi aktivista selyempipacs kitűzőket kezdett árulni az 1920-as években a sérült katonák megsegítésére, ami az ünnep hivatalos jelképévé vált.


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Szeretnéd elérni a legtöbb angliai magyart? Hirdess nálunk!

Enikő Blitzer
About Enikő 54 Articles
Enikő vagyok, kommunikáció-történelem szakon végeztem és több mint hat éve élek Londonban, ahova leginkább a kalandvágy és a pénzkeresési lehetőség vonzott. Azóta se bántam meg, hogy kijöttem, persze hiányzik Magyarország, a balatoni nyár, Anyukám főztje és a barátok, de az angolok udvariassága, hagyomány szeretete és a számtalan kultúrális program kárpótol kicsit. Imádok utazni és a munkámnak köszönhetően elég sok új helyet ismertem meg, ugyanis egy utazási irodában dolgozom. Emellett nagy sport és zenerajongó vagyok és persze írogatok is különféle oldalakon és blogon.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .