Nyugdíj Angliában

Angliában is gondolnunk kell a jövőnkre. Fontos tisztában lennünk az aktuális lehetőségeinkkel, a vonatkozó törvényekkel annak érdekében, hogy a nyugdíjas éveinket a nyugalom, a biztonság és a jól megérdemelt pihenés jellemezhesse. Ennek egyik fontos eleme a nyugdíj Angliában.

Tekintsük át az angliai nyugdíjrendszert, a különféle lehetőségeket és a ránk, itt is, ott is dolgozó magyarokra vonatkozó szabályokat. Az állami brit nyugdíj megszerzésének feltételeit és a nyugdíjunkat kiegészítő lehetőségeket vesszük sorra a következőkben.

Az új állami nyugdíj 2016. április 6-án került bevezetésre Angliában. Ez egy, a brit kormány által rendszeresen folyósított összeg, amit a mindenkor érvényes nyugdíjkorhatár elérésekor kell igényelni. A teljes új állami nyugdíj összege 155,65 GBP/hét Angliában.

Ahhoz, hogy egyáltalán kaphassunk bármennyi állami nyugdíjat is Angliából, szükség van minimum 10 nyugdíj jogosultságot igazoló évre. 35 ledolgozott év kell a teljes összeg megigényléséhez.

A személyre szabott, konkrét összeget a társadalombiztosítási adataink (National Insurance record) alapján határozzák majd meg. Így ez az összeg egyénileg változó. Lényeges tehát, hogy a munkával töltött éveink nyilvántartása rendben legyen.

Az alkalmazotti jogviszonyban dolgozók a fizetésük alapján fizetik a társadalombiztosítási járulékot (National Insurance contributions), ami által jogosulttá válnak az angol állami nyugdíjra, amikor elérik a megfelelő kort.

Mikor érjük el a nyugdíjkorhatárt Angliában?

Az állami nyugdíj Angliában 2016. április 6-tól az 1951. április 6 után született férfiak és az 1953. április 6 után született nők számára igényelhető, ám előre láthatólag a kormány fokozatosan emeli majd a brit nyugdíjkorhatárt, ami betöltött 66 év lesz mindkét nem esetében 2020-tól.

A társadalombiztosítási adatainkkal ajánlott tisztában lenni. Fontos a folytonosság, az a tény, hogy évről évre fizessük a hozzájárulást, ahhoz, hogy az adott év majd beszámítson a nyugdíjba. Ezen az oldalon ellenőrizni lehet az adatainkat.

Lehetnek olyan évek, amelyek során valamilyen okból nem fizettük a társadalombiztosítási hozzájárulást:

  • például azért, mert ugyan dolgoztunk, de olyan kis összegért, hogy nem vonták belőle a NI (TB) hozzájárulást,
  • vagy munkanélküliek voltunk, de nem igényeltünk segélyeket,
  • vagy magánvállalkozók voltunk, de nem fizettük a hozzájárulást, mert annyira alacsony volt a nyereségünk,
  • esetleg külföldön dolgoztunk és nem az angol TB-nek fizettünk.

Az ilyen hiányos évekkel azt kockáztatjuk, hogy nem lesz elegendő évünk a teljes állami angliai nyugdíj megigényléséhez.

Mi számít ledolgozott évnek Angliában?

Annak, akinek van angliai (brit) munkahelye és fizetése eléri vagy meghaladja a 155 GBP/hét összeget, ami alapján fizeti a társadalombiztosítási járulékot, ez természetszerűen ledolgozott évnek minősül.

Ha valaki magánvállalkozó Angliában és fizeti a társadalombiztosítási járulékot, akkor is automatikusan nyugdíjra jogosító évnek minősül.

Ha valaki nem dolgozik például betegség miatt, vagy fogyatékkal élő, vagy gondozó vagy munkanélküli, de igazolni tudja, hogy gyermeknevelési támogatásban részesült (családi pótlék, Child Benefit), vagy azt a tényt, hogy bármilyen támogatást, segélyt vett igénybe az adott körülményekre (Jobseeker’s allowance, Carer’s allowance stb), úgynevezett társadalombiztosítási krediteket kap, amelyek révén beszámíttathatja ezeket az éveket a nyugdíjába.

Társadalombiztosítási hozzájárulás fizetése önkéntesen Angliában

Abban az esetben dönthetünk önkéntes hozzájárulás befizetése mellett, ha tartunk attól, hogy nem lesz elegendő a minősülő éveink száma a teljes összegű brit állami nyugdíjhoz:

  • ha már közel vagyunk a nyugdíj korhatárhoz és nincs elegendő évünk,
  • ha emelni szeretnénk a majdan hetente kapott összeget,
  • ha a házastársunk egykori özvegyi nyugdíjának összegét szeretnénk növelni,
  • vagy ha alacsony jövedelmű magán vállalkozóként nem kell ugyan fizetnünk, de szeretnénk mégis.
Nyugdíj Angliában

Általában visszamenőleg hat évre lehet ezt megfizetni. A különféle lehetőségekről és összegekről ezen a linken lehet tájékozódni. Az új állami nyugdíjjal és a várható angliai nyugdíj összegével kapcsolatosan az alábbi brit kormányzati oldalon kaphatunk bővebb felvilágosítást.

A munkahelyi nyugdíjpénztárak rendszere elterjedt Angliában. Sok munkahely működtet saját nyugdíjalapot (pension scheme). Ebben az esetben a havi fizetésből automatikusan befizetésre kerül egy bizonyos százalék. A munkáltató szervezésében zajlik, egy kézenfekvő módja a nyugdíjról való gondoskodásnak. A vállalati nyugdíjrendszerben a szolgálati idő alapján kerül sor nyugdíj fizetésére.

Dönthetünk úgyis, hogy magánpénztárba fizetünk nyugdíjjárulékot. Amennyiben adófizetők vagyunk a kormány az általunk befizett összeg 25%-át hozzáteszi (max. 40,000 GBP/év). Ha magasabb adót fizetünk akkor ettől nagyobb összeget is visszaigényelhetünk az adónkból ezen a jogcímen. Azonban a nyugdíj megtakarításunkból nem vehetünk ki pénzt 55 éves korunk előtt.

Külföldi nyugdíjak

Általánosan elmondható, hogy annak az országnak a nyugdíjpénztárába kell hozzájárulást fizetnünk amelyikben élünk és dolgozunk. Az adott ország nyugdíj igazgatóságán kell utána járnunk annak, hogy külföldiként milyen szabályok hogyan vonatkoznak ránk.

Állami nyugdíjat mindkét országból is kaphatunk akár, ha mindkét ország nyugdíjfolyósítási feltételeinek megfelelünk. Mindkét országban magunknak kell igényelni a nyugdíjat.

A nyugdíj számításának módja az, hogy első lépésben kiszámítják az adott országban fizetett TB befizetések alapján, az abban az országban ledolgozott idő alapján járó összeget (nemzeti nyugdíj), majd ezt követően megvizsgálják, hogy az adott ország törvényei szerint mennyi nyugdíj járna, ha az összes évet ott dolgozta volna az illető személy.

Ebből az utóbbi összegből számítják ki a nyugdíj tényleges összegét (nemzetközi résznyugdíj). A nemzeti nyugdíj és a nemzetközi résznyugdíj kiszámítása után, a két összeg közül mindig a magasabb összegre jogosult a kérelmező az adott országban. Ezeket a számításokat minden ország elvégzi, ahol nyugdíjra jogosító éveket dolgoztunk, és nyugdíj megállapítását kérelmezzük.

Példa

Képzeletbeli szereplőnk Angliában él, itt éri el a nyugdíjkorhatárt. Dolgozott Magyarországon 16 évet, 4 évet Portugáliában és 20 évet Angliában. Angliában megállapítják, hogy az összesen ledolgozott évei alapján jogosult az angol állami nyugdíjra és először kiszámítják, hogy az Angliában ledolgozott 20 év után mennyi nyugdíj járna neki.

Ezután megnézik, hogy mennyi lenne az összeg, ha mind a 40 évet Angliában dolgozta volna le. Így megszületik egy elméleti összeg, aminek arányos részét (jelen esetben 20/40) fizeti Anglia. Ezt nevezzük rész nyugdíjnak, hisz a fennmaradó évekre vonatkozó összeget a másik két érintett országnak kell kifizetnie.

Mind Magyaroroszág, mind Portugália illetékes szervei elvégzik az előbbi számítási folyamatot és a valóban ott dolgozott évek után fizetik majd a rájuk eső rész nyugdíjakat. Így esetünkben a nyugdíj 3 országból érkezik majd nyugdíjasunk számlájára.

A fentieket figyelembe véve célszerű utánanézni, hogy ránk mi hogyan vonatkozik, jelenleg rendben fizetjük-e a társadalombiztosítási hozzájárulást, esetleg tudunk-e, szeretnénk-e bármilyen kiegészítő megtakarítási formában gondoskodni majdani nyugdíjas éveinkről.

Hasznos lehet továbbá ellenőrizni, hogy az eddig otthon, vagy más országban ledolgozott éveink hivatalosan igazolhatóak-e, minden aktuális rendelkezésnek megfelelően zártuk-e le korábbi munkahelyeinkkel az együttműködésünket.

Saját érdekünkben, a későbbi kellemetlen meglepetések elkerülése végett tanácsos rendbe tenni a dolgainkat, hisz senki nem fogja ezt helyettünk megtenni és minél több idő telik el, annál nehezebb tisztázni a félreértéseket.

Kívánom, hogy mindenkinek sikerüljön a legszerencsésebben eligazodni az angliai nyugdíjrendszer útvesztőiben!

About Nagy Tünde Ilona 37 Articles
Nevem Nagy Tünde Ilona, angol - finn nyelv és irodalom szakos bölcsész és tanár végzettségem van. Éltem már több országban, kis- és nagyvárosban, jelenleg Angliában élek. Férjem munkája miatt költöztünk ide 2014 nyarán. Van egy tizenéves éveiből már kinőtt fiam és egy lassan belenövő lányom. Nyelvtanítással foglalkozom hosszú évek óta, az emberi lélek rejtelmeinek jó ismerője vagyok, blogot írok. Szabadidőmben sokat olvasok, ismerkedem a világgal, szívesen főzök.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .