Nyelvvizsga Angliában

A nyelvtudás fontos. A mindennapi életben használt nyelvismeret megfizethetetlen. Dokumentált nyelvtudásra, nyelvvizsga bizonyítványra azonban csak bizonyos esetekben van szükség Angliában.

Legyen az angliai továbbtanulás, angliai munkavállalás, a brit állampolgársági eljárás vagy egyszerűen csak a tanulásvágy ami motivál bennünket, nyelvvizsga Angliában illetve a szigetországban is rendelkezésünkre áll.

Mostanában sokat hallunk az angliai munkavállalási feltételek tervezett változásairól. Az itteni élet kulcskérdése lehet most már hivatalosan is a nyelvtudás. A legfontosabb, hogy élő, használható, aktív, működőképes nyelvismeretünk legyen. A legtöbb esetben nem kell tudni ezt dokumentálni Angliában. 

Ám vannak helyzetek, mint például egyetemi jelentkezés  vagy állampolgársági kérelem ahol bizony az akkreditált nyelvvizsga Angliában is elvárás. Ráadásul sokaknak dinamikusabban megy a tanulás, ha valamilyen konkrét cél és időpont lebeg a szemük előtt, szóval motiváló erőnek is kiváló egy angol nyelvvizsga megszerzése.

Amennyiben csak nyelvtanulás céljából készülünk egy nyelvvizsgára, akkor választhatjuk bármelyiket az igen színes palettáról. Ha valamilyen konkrét, hivatalos elvárásnak kívánunk megfelelni, akkor mindenképp tájékozódjunk, hogy pontosan mely nyelvizsgákat fogadja el az adott intézmény.

Miután kiválasztottuk a nyelvvizsgát, nézzünk utána, hogy mikor, hol és mennyiért vizsgázhatunk. Érdemes megnézni, hogy hány évig érvényes a nyelvvizsga, mert például, ha egy ösztöndíjra pályázunk, akkor a nyelvvizsga érvényességi idején belül kell lennünk, amikor azt odaítélik.

Minden típusú angol nyelvvizsgára többféle módon lehet készülni. Ajánlatos több minta feladatot megoldani, ismerkedni az adott nyelvvizsga típus feladataival. A nyelvvizsgák azonos készségeket mérnek, de különböző feladatokon keresztül.

[amp-cta id=”12396″]

Érdemes azt a nyelvvizsgát választanunk amelyiknek a feladatai a hozzánk legtesthezállóbbak. Vannak teljesen gépesített vizsgák, vannak ahol párban kell szóbelizni, van, ahol egyénileg tesztelik a tudásunkat.

Nyilvánvalóan kell egy általános nyelvtudás, de az egyes vizsgák speciális követelményeivel célszerű előre megismerkedni és nem az éles vizsgán szembesülni velük először. A nyelvvizsgák Angliában is az Európai Unió nyelvi referencia szintjeihez illeszkedve mérik a nyelvtudást.

Az alapfokú nyelvvizsgák (B1) elvárásai: A beszélő  több témában képes egyszerű, folyamatos szöveget alkotni gyakran használt szavak, egyszerű nyelvtani szerkezetek segítségével. Olvasott és hallott szövegből ki tudja szűrni a fontos információkat. Megérti a lényeget a mindennapi beszéd során. Elboldogul a legtöbb olyan társalgási szituációban, amely a tanult nyelvterületen egy esetleges utazás során felmerülhet. Egyszerű szöveget tud írni hétköznapi témákról.

A középfokú nyelvvizsgák (B2) elvárásai:  Ezen a szinten a nyelvhasználó megért hosszabb beszédeket, irodalmi szövegeket, ismert témáról ismert dialektusban a bonyolultabb beszélgetést is követni tudja. Aktívan részt tud venni a hétköznapi témákról folyó társalgásokban úgy, hogy kifejti a véleményét, vitában pedig érvekkel alátámasztva fenntartja azt.

Gördülékenyen meg tud írni egy esszét, beszámolót, motivációs levelet. Beszélgetésekben illetve írott szövegben a gyakran használt nyelvtani formákat és szókincsbeli fordulatokat magabiztosan használja. Biztonságosan, összefüggően juttatja gondolatait kifejezésre. Az elvontabb és szakmai tartalmú beszélgetéseket és szövegeket értelmezni tudja.

A felsőfokú nyelvvizsga elvárásai (C1): A nyelvtanuló megérti az adott nyelven zajló összetett beszédeket. Erőfeszítés nélkül  követi a tévéműsorokat, speciális témáról szóló cikkeket és szakmai leírásokat. Gondolatait és véleményét pontosan fogalmazza meg, és gond nélkül reagál a hozzászólásokra.

Esszét vagy beszámolót tud írni megfelelő stílusban bonyolult témákról is, választékosan, árnyaltan, spontán módon fogalmaz speciális témákban, helyzetekben is. A legkisebb árnyalatok közti különbséget is megérti és a nyelvet magabiztosan használja.

Az Europass típusú önéletrajzokban a nyelvtudásunkat a különböző készségekre lebontva kell értékelnünk. Lehet az olvasott szövegértése valakinek középfokú, míg az íráskészsége alapfokú. Az önértékelési táblázat kitöltéséhez itt találhatunk segédletet: http://nyelvtudas.eu/ker-szintek és https://europass.cedefop.europa.eu.

A magyarországi nyelvvizsgák nagyrésze ismeretlen Angliában akkor is, ha azt otthon nemzetközileg elismertként hirdetik. Természetesen Magyarországon is tehetünk olyan nyelvvizsgát, amit a brit egyetemek elfogadnak, ilyenek például a Cambridge, TOEFL, IELTS nyelvvizsgák.

A különböző nyelvvizsgák különbözőképp nevezik meg az elért szinteket, a Cambridge nyelvvizsgák közül például a First Certificate (FCE) a középfokú, a Cambridge Advanced (CAE) a felsőfokú tudásnak felel meg, a Cambridge Proficiency (CPE) pedig az anyanyelvi beszélő szintjét közelíti meg.

A TOEFL és az IELTS nyelvvizsgák ponthatárokban határozzák meg a szinteket, például az IELTS 9 pontos vizsga, 5 pont kell a középfok, 6,5 pont a felsőfokú minősítés megszerzéséhez.

Valamennyi nyelvvizsga Angliában természetesen egynyelvű, tehát fordítási feladatokra ne számítsunk. A felkészülési folyamat is angol nyelven zajlik. Tanulhatunk egyénileg otthon, vagy részt vehetünk különféle nyelviskolák nyelvvizsgára felkészítő tanfolyamain, vagy magántanár irányításával készülhetünk a megmérettetésre.

Hogy mennyi idő alatt lehet felkészülni a nyelvvizsgára az nagyban függ a nyelvvizsgától, annak szintjétől és alapvetően a vizsgára készülő tanuló nyelvi tudásszintjétől, illetve a készülésbe fektetett időtől és munkától.

A nyelvvizsgák árai Angliában is változóak. A szinttől és a típustól függően például egy IELTS vizsga ára 155 GPB, a középfokú Cambridge vizsga a FCE ára 122 GBP. Ez utóbbi a legnépszerűbbek közé tarozik, négy vizsga részből áll, 3,5 óra hosszú és a legtöbb vizsgához hasonlóan már választható teljesen elektronikus változatban is a hagyományos papír alapú opció mellett.

Sok brit nyelviskola foglalkozik nyelvvizsgára felkészítéssel, több közülük akkreditált nyelvvizsgahely is. Néhány link a millióból: https://www.britishcouncil.org/exam/uk-boards-overseas/english-language, http://www.cambridgeenglish.org/exams, http://www.trinitycollege.com.

A nyelvvizsgákról itt leírt tájékoztató semmiképp sem teljeskörű. Attól függően, hogy mire van szükségünk alaposabb utánajárás szükséges. Az általános nyelvismeretet mérő nyelvvizsgákon kívül számtalan speciális vizsga van, az üzleti nyelvtől kezdve, a különféle szaknyelveken át, az orvosi, jogi nyelvvizsgákig. Sajátos gyerek nyelvvizsgák is léteznek.

Ha a tanulmányaink miatt van szükségünk a dokumentált angol nyelvvtudásra, akkor a választott intézmény weboldálon nézzük meg az általuk elfogadott nyelvvizsgák listáját, vagy az alábbi linkeken tájékozódjunk: https://www.ucas.com/ucas/postgraduate/postgraduate-study/international-students/english-language-requirements vagy itt.

A brit állampolgársági kérelemhez fűződő nyelvvizsga sajátos eset, ennek itt nézhetünk utána. A nyelvismereten kívül a brit élet különféle vonatkozásairól is számot kell adni egy Life in the Uk nevű teszten, aminek az ára 50 GBP, erről itt olvashatunk bővebben: https://www.gov.uk/life-in-the-uk-test.

Azoknak, akiknek vízumra is szükségük van, egy a mindennapi boldoguláshoz szükséges készséget mérő vizsga a Life Skills nevű, két szinten is letehető vizsga. Ez számunkra is hasznos lehet, olyan értelemben, hogy utána nézhetünk annak, hogy mit is kérnek egy ilyen vizsgán. A felkészülési segédanyagok tanulmányozásával a saját nyelvi tudásunkat is fejleszthetjük. Részletek itt: http://www.ielts.org

Összegezve, ha a nyelvtudásunkat valamilyen okból papírral is tudnunk kell igazolni, mindenképp derítsük ki, hogy milyen nyelvvizsgát fogad el az intézmény. Keressünk egy akkreditált nyelvvizsga helyet és megfelelő felkészülés után jelentkezzünk be egy vizsga időpontra. Sikeres vizsgát, élményteli nyelvtanulást kívánunk mindenkinek!

About Nagy Tünde Ilona 37 Articles
Nevem Nagy Tünde Ilona, angol - finn nyelv és irodalom szakos bölcsész és tanár végzettségem van. Éltem már több országban, kis- és nagyvárosban, jelenleg Angliában élek. Férjem munkája miatt költöztünk ide 2014 nyarán. Van egy tizenéves éveiből már kinőtt fiam és egy lassan belenövő lányom. Nyelvtanítással foglalkozom hosszú évek óta, az emberi lélek rejtelmeinek jó ismerője vagyok, blogot írok. Szabadidőmben sokat olvasok, ismerkedem a világgal, szívesen főzök.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .