Nagy a Brexit-megállapodás elutasításának valószínűsége a szakértő szerint

Nagy a Brexit-megállapodás brit alsóházi elutasításának valószínűsége Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) docense szerint.

A szakértő azzal kapcsolatban beszélt erről az M1 aktuális csatornán vasárnap, hogy a londoni alsóház a jövő héten, előreláthatóan kedden este szavaz a Brexit-megállapodásról, azonban egyelőre nincs meg a többség az Európai Unióval elért 585 oldalas egyezség elfogadásához.

Gálik Zoltán ugyanakkor hangsúlyozta: Theresa May brit miniszterelnök számos kompromisszumot próbált kötni a háttérben ahhoz, hogy megszerezze a megállapodáshoz a parlamenti támogatást.

Ha elutasítják a megállapodást, a legnagyobb brit ellenzéki párt, a Munkáspárt várhatóan azonnal bizalmatlansági indítványt adhat be, ezúttal nem a kormányfő, hanem a brit kormány ellen, bár ezt valószínűleg nem nyerné meg – fejtette ki.

Gálik Zoltán álláspontja szerint az sem kizárt, hogy maga Theresa May mondana le, ha nagy többséggel veszítene a Brexit-szavazásnál.

A brit parlament múlt heti döntése alapján a Brexit-megállapodás elutasítása esetén a kormányfőnek három napon belül új tervet kell felmutatnia; ez lehet az ír-északír határra vonatkozó feltételek újratárgyalása is – mondta.

Gálik Zoltán felhívta a figyelmet arra is, hogy a parlament kezdi visszavenni a kormánytól a hatalmat. A múlt héten például megkötötte a kormány kezét adózási kérdésekben arra az esetre, ha nem lenne megállapodás az Európai Unióval. (MTI)


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .