Mobil szolgáltatók Angliában

 TransferWise
Azt hiszem, abban mindannyian egyetérthetünk, hogy ma már mobiltelefon nélkül fél emberek vagyunk. Főleg így van ez Angliába érkezésünk után is, amikor általában az első dolgunk egyike, hogy beszerzünk egy feltöltő kártyás angol telefont, hiszen akár lakás, akár angliai álláskeresés végett elengedhetetlen lesz számunka, hogy elérhetőek legyünk. Felmerül tehát a kérdés: melyek a legjobb mobil szolgáltatók Angliában?

Később aztán kitapasztaljuk, hogy miért van szükségünk telefonra: angliai hívásokat bonyolítunk inkább vagy szeretnénk haza is telefonálni; nagyjából mennyit fogunk Anglián belül telefonálni és sms-ezni (milyen csomagra lesz szükségünk); fontos-e számunka, hogy nagy esetleg korlátlan internet elérhetőség legyen a csomagunkban vagy a netezést megoldjuk az asztali gépen; a legújabb mobiltelefonra vágyunk vagy beérjük egy régebbi modellel; készen állunk-e 1-2 éves szerződést aláírni a szolgáltatóval vagy egyelőre maradunk inkább a havi feltöltésnél.

Angliában rengeteg mobil szolgáltató van (a teljes lista itt található), de mindegyik kivétel nélkül a négy legnagyobb szolgáltató hálózatát használja. A legnagyobb mobil szolgáltatók Angliában az EE, a Three, az O2 és a Vodafone.

Mikor telefont vagy SIM kártyát vásárolunk az alábbi lehetőségek közül választhatunk:

  1. Telefon vásárlása hűségnyilatkozattal – pay monthly / monthly bundle / monthly phone plans

Hűségnyilatkozat esetén 1-2 évre szerződést írunk alá a szolgáltatóval. Ebben az esetben a csomagunk határozza meg, hogy mekkora fix havi összeget kell fizetnünk minden hónapban és ezért hány percet telefonálhatunk, hány sms-t küldhetünk és mekkora mobil adatforgalmat használhatunk fel. Ezekhez a csomagokhoz választhatunk az ajánlatban található telefonok közül is, ugyanakkor nem minden telefon vásárolható meg ezekkel a csomagokkal. Ne feledjük, hogy ebben a konstrukcióban (valószínűleg) a telefonért egy induló árat (upfront cost) is kell fizetnünk.

Mivel a havi összeg nem kevés, felmerül a kérdés, hogy kinek éri meg tehát? Azoknak, akik magasabb árkategóriás telefont szeretnének használni, de nincsen lehetőségük arra, hogy a telefont egy összegben megvegyék. A havi díjban ugyanis együtt fizetünk a telefon és az internet szolgáltatásáért valamint fizetjük magának a telefonnak a kvázi törlesztő részletét. Ez persze nem fog ilyen formában szerepelni az ajánlatban, mi már csak egy havi összeget fogunk a csomag mellett találni.

Szerződéskötéskor szükséges, hogy már rendelkezzünk bankkártyával.

  1. Havi díjas SIM kártya – monthly SIM / SIM only

Ennél a típusú konstrukciónál vagy 1 vagy 12 hónapos szerződést kötünk a szolgáltatóval, de ez esetben csak egy SIM kártyát vásárolunk a már meglévő telefonunkhoz. Itt is különböző csomagok közül választhatunk az abban foglalt percek és sms-ek száma illetve az internetes adatforgalomnak megfelelően. Tehát ez hasonló az előző opcióhoz csak nem jár a csomagunkhoz telefon.

  1. Feltöltőkártyás csomagok – Pay & Go SIM / pay as you go SIM

Ebben az esetben nem vállalunk semmilyen kötelezettséget a szolgáltató felé, szabadon eldönthetjük, hogy mikor töltjük fel a telefonunkat. (Viszont minél gyakrabban tesszük ezt, annál jobb csomag ajánlatot vehetünk igénybe és idővel „jutalmul” plusz perceket vagy SMS-eket kaphatunk.) A SIM kártya megvásárlása előtt döntsük el, hogy nagyjából mekkora összeget szeretnénk havonta telefonálásra költeni, nézzük meg a pénztárcánknak megfelelő ajánlatokat és vessük össze, hogy melyik szolgáltató kínál azért az összegért több percet, SMS-t és nagyobb adatforgalmat. Ha ez megvan, akkor nincs más dolgunk, mint megvenni a SIM kártyát és feltöltenünk a csomaghoz tatozó összeggel. Feltöltés után a csomagban benne foglalt percek, SMS-ek és adatforgalom áll majd a rendelkezésünkre.
Mobil szolgáltatók AngliábanA fent felsorolt csomagok, ajánlatok között igen csak nagy a választék, a pontos szabályok szolgáltatóként eltérőek lehetne, így mindig legyünk alaposak és tájékozódjunk, hogy pontosan miért, mennyit és mikor fizetünk.

A négy angliai mobilszolgáltatón kívül, ahogyan korábban említettem, telefont és SIM kártyát további több tucat szolgáltatónál vásárolhatunk.

Továbbá érdemes a vezetékes vonalakat és internetet nyújtó társaságokat (BT, Talk Talk, Telecom, Virgin) és az élelmiszer láncokat is megemlíteni (Asda, Co-operative, Tesco, Sainsbury’s). Bár senkit nem szeretnék lebeszélni arról, hogy a kisebb szolgáltatók mellett tegye le a voksát, arra azért gondoljunk, hogy nagyobb szolgáltató nagyobb lefedettséget, több ajánlatot, több üzletet, hatékonyabb ügyfélszolgálatot jelent.

Olcsóbb telefonálás Angliából Magyarországra

A legköltséghatékonyabb módja annak, hogy magyarországi szeretteinket felhívjuk Angliából, az kétségtelenül az internetes út. Ha lehetőségünk van Wi-Fi-re ingyenesen csatlakozni, akkor Skype-on vagy akár most már a telefonunkra alkalmazásként letöltött Facebook Messenger-en keresztül ingyenesen tudunk beszélni bárkivel. Ha nincsen ingyenes Wi-Fi elérési lehetőségünk, korlátlan internetes adatforgalmunk a mobiltelefon-csomagunkban vagy akivel szeretnénk beszélni valamely okból nem tudja az interneten keresztül fogadni hívásunkat, akkor jöhet szóba a mobil telefon.

A négy nagy mobilszolgáltató Angliában nem kifejezetten specializálódott a külföldre történő telefonálásokra; azok perc vagy sms díjai európai országokba többé-kevésbé egységesek. Ezeket a tarifákat könnyedén megtalálhatjuk a honlapjukon, csak írjuk be a keresőbe, hogy „international calls”. A legolcsóbb árakat azonban ne tőlük várjuk.

Sokkal érdekesebbek azon mobil szolgáltatók Angliában, amelyek a nemzetközi hívások alacsony díjaival igyekeznek magukhoz csábítani a telefonálókat. Ilyenek többek között a Lyca Mobile, a Lebara és a giffgaff.

Get a free giffgaff Sim

Természetesen itt is számtalan csomag közül választhatunk, érdemes mindegyiket végig böngésznünk, de az biztos, hogy fogunk olyat találni, ahol magyarországi városi vonalat már 1 penny/perc áron hívhatunk!

Azért a „nagyok” védelmében meg kell jegyeznem, hogy az O2 nemzetközi kártyájával – international calling card – magyarországi városi vonal 2 penny/percért hívható. Ha okosan választunk a szolgáltatónál csomagot – és esetleg hozzá mobiltelefont – miután felmértük az igényeinket, a telefonálás nem feltétlenül drága mulatság Angliában.


 TransferWise
Viktória Gebei Tari
About Gebei-Tari Viktória 16 Articles
Gebei-Tari Viktória vagyok, 2012 szeptemberében költöztünk férjemmel Angliába. Online marketinggel foglalkozok, kislányunk születése óta azonban jelenleg csak részmunkaidőben otthonról. Nagyon szeretek utazni és minél több időt a családommal tölteni.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .