Mit jelent az új Brexit-megállapodás?

Csütörtök reggel új Brexit-megállapodást írt alá Boris Johnson az Európai Unió vezetőivel. Az, hogy a parlamenten keresztül tudja-e verekedni, még kétséges.

Johnson vadonatúj megállapodása valójában nagyon kevésben különbözik elődje, Theresa May 2018 novemberében Brüsszelben elért és a brit parlament által azóta már háromszor elutasított megállapodásától. Nagy része pontosan megegyezik azzal.

Az egyetlen lényeges különbség az északír gazdasági helyzet és a sokat vitatott Észak-Írország és az Ír Köztársaság közötti határkérdés tekintetében mutatkozik. A „kemény határ” elkerülése végett a szigeten nem kerülne sor vámellenőrzésre, helyette a kikötőket ellenőriznék.

2020 végéig lenne egy átmeneti időszak, – ami szükség esetén 1-2 évvel meghosszabbítható – ebben az időszakban sem a Britanniában élő EU-s állampolgárok számára, sem az EU-ban élő britek vonatkozásában nem történne érdemi változás. Johnson szerint nem lehet jobb megállapodást elérni az EU-val a most aláírt egyezménynél.

A brit képviselők egyetértenek az új Brexit-megállapodással?

Természetesen a brit parlament alsóházának támogatását is el kell még nyerni. A munkáspárt vezetője, Jeremy Corbin szerint Johnson rosszabb megállapodást kötött, mint annak idején May, ezért azt el kell utasítani. A brit parlament 37 év után először, szombaton ül össze és még aznap délután szavazhat az új Brexit-megállapodásról.

Johnsonnak minimum 320 szavazatot kellene összeszednie a londoni alsóházban az új Brexit-megállapodás elfogadtatásához. Erre azonban már most meglehetősen kicsi az esély.

About Rita 145 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .