Mire számíthatunk megállapodás nélküli Brexit esetén?

Napjainkban gyakori kérdés a közösségi csoportokban, hogy mire számíthatunk, mi lesz velünk, angliai magyarokkal megállapodás nélküli Brexit esetén?

A Brexit-népszavazás kampányidőszakában gyakran hangoztatott ígéret, miszerint valamennyi Európai Uniós állampolgár automatikusan határozatlan idejű letelepedési engedélyt kap, mára már a múlté.

Az, hogy jelentkezni kell a letelepedési státusz megszerzéséért, korántsem jelent automatikus engedélyt. Ezidáig a több mint 3 millió, Egyesült Királyságban élő EU állampolgárból csupán 1 millió kérelmezte a státuszt. Az angliai magyarok közül is sokan gondolják úgy, hogy „Ej ráérünk arra még”, hiszen lesz még átmeneti időszak, nem hajt a tatár.

Sajnos úgy néz ki, hajt. A brit kormány nemrégiben bejelentette, hogy megállapodás nélküli Brexit esetén nem lesz átmeneti időszak és az újonnan érkezők szabad mozgása azonnal véget ér. Ez a jelenlegi állás szerint azt jelentheti, hogy ha október 31-i határnappal az Egyesült Királyság Európai Uniós tagsága megállapodás nélkül szűnik meg, már november elsejétől olyan intézkedéseket vezethetnek be, ami meglehetősen kényelmetlenül érinthet többeket.

Azonnali jogi korlátozásokra vagy tömeges deportálásokra feltehetőleg nem kerül sor megállapodás nélküli Brexit esetén sem, de szép lassan, fokozatosan vezetnének be olyan szabályokat, amik mellett már lehet, hogy nem éri meg Angliában élni és dolgozni. Amellett, hogy nem túl rózsásak a kilátások, egyben rendkívül kiszámíthatalan, hogy mi lesz.

A miniszterelnök többször határozottan leszögezte, hogy nem hajlandó újabb hosszabbítást kérni a jelenlegi Brexit-határnapra vonatkozóan. Az Unióval pedig nem sikerült olyan megállapodásra jutni 3 év alatt sem, amit a parlamenten is keresztül tudtak volna verekedni.

Itt jegyezném meg csak csendesen, hogy nem is biztos, hogy Brüsszel hajlana újabb hosszabbításra. Ehhez ugyanis valamennyi Uniós vezető egyhangú hozzájárulása szükséges, amit mai hírek szerint Franciaország megvétózhat.

A Brexit lassan egy csúnyán elhúzódó betegségre hasonlít, az azzal együttjáró tünetekkel, előrejelzésekkel, együgyű magyarázatokkal és féligazságokkal. Egyesek szerint a gödör óráról órára mélyül, egyre mélyebbre süllyed a káoszban Nagy-Britannia.

A Brexit-nap után érkezők helyzete jelenleg nem egyértelmű, de nagy rá az esély, hogy harmadik országbeli állampolgárként fogják őket kezelni akár csak egy rövid látogatásra érkeznének a szigetországba, akár tanulni, dolgozni szeretnének.

Egyre nagyobb a bizonytalanság, sokan féltik az állásukat, a lakhatásukat, a nehezen megszerzett javaikat, a saját és gyerekeik jövőjét. Az angliai magyarok közül többen már másik országgal szemezgetnek, ismerkednek, – akik hazamenni nem akarnak – és a költöztető cégekre egyre nagyobb igény mutatkozik.

Lehetetlen összefoglalni az elmúlt hét eseményeit egyetlen bejegyzésben, ezért csak egy rövid tanácsot adhatok. Aki maradni szeretne az Egyesült Királyságban és még nem rendelkezik sem brit állampolgársággal, sem letelepedési engedéllyel, mihamarabb kezdeményezze valamelyiket.

About Rita 145 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .