Minden, amit tudnod kell a Tax code-okról

Az Egyesült Királyságban dolgozunk és így itt is adózunk. A brit adóhivatal (HMRC) sok szempont alapján sorolja be a munkavállalókat az egyes adósávokba. Mi alapján adózunk Angliában, Nagy-Britanniában? Biztos, hogy a helyes adóbesorolásban vagy? Minden, amit tudnod kell a Tax Code-okról, angol adókódokról.

Betűk és számok alkotják azt a kódot, amely alapján Angliában adózunk. Ez a tax code az, ami jelzi az aktuális adóbesorolásunkat.

A tax code fontos információ a munkáltató számára is, hisz ennek alapján tudja kiszámolni, hogy mennyi adót vonjon le a bérből. A munkavállaló kódját a HMRC határozza meg és küldi el a munkáltatónak.

A kód számokat tartalmaz, amelyek azt jelzik, hogy mennyi lehet az adómentes jövedelmünk és általában egy betűt, ami a munkavállaló egyéni körülményeire utal, amelyek meghatározzák az adómentes jövedelme nagyságát.

A leggyakrabban előforduló tax code a 2018/2019-es adóévben 1185L, a munkahellyel rendelkező munkavállalók számára. Az 1185 jelenti azt a 11850 fontot, ami jelenleg az adómentesen felvehető jövedelem az Egyesült Királyságban évente.

A tax code betűinek jelentése:

L –  standard adómentes jövedelemre jogosult munkavállaló (Personal Allowance);

M – a munkavállaló a házastársa adómentes jövedelemének 10%-át is megkapja (Marriage Allowance);

N – a másik házastárs jele, azaz a munkavállaló adómentes jövedelmének 10%-át házastársának átutalta (Marriage Allowance);

S – a skót adótörvény hatálya alá tartozó jövedelem;

T – sajátos elszámolású adózó, például az évi jövedelme több mint 100000 font;

OT – adómentes jövedelemre nem jogosult munkavállaló, vagy új munkahelyen kezdő munkavállaló, akinek nincs P45 nyomtatványa, vagy a munkavállaló nem adta meg a tax code meghatározásához szükséges adatokat;

BR – ez a jövedelem az alap adósávban adózandó például ha a munkavállló több munkahellyel rendelkezik egy időben;

DO – ez a jövedelem magas adósávban adózandó;

D1 – ez a jövedelem kiemelt sávban adózandó;

NT – egyáltalán nem adózandó jövedelem;

K – betű a tax code-ban arra utal, hogy olyan jövedelmünk van, amiből a kifizető nem vont adóelőleget, és meghaladja az adómentesen felvehető összeget (például állami nyugdíj);

W1/M1 – sürgősségi tax code, azaz csak az adott időszakra (hét/hónap) vonatkozik és nem az egész adóévre (week 1/month 1)

Az angol adóév adott év április 6-tól következő év április 5-ig tart. Az adóbesolásunk évről évre változhat elsősorban az adómentesen megszerezhető jövedelem egyéni módosulásai miatt.

Változhat továbbá, ha bármilyen változás következik be a munkavállaló életkörülményeiben, mint például megszűnik valamilyen szociális juttatása, vagy gyereke születik.

Fontos leellenőrízni, hogy a helyzetünknek megfelelő-e az adóbesorolásunk, mert könnyen lehet, hogy magasabb adóelőleget vonnak tőlünk, mint amennyit valójában fizetnünk kellene.

Hol szerepel a tax code ami alapján adózunk?

  • minden fizetési elszámoláson (payslip);
  • P45 nyomtatványon, amit egy munkahelyről való távozáskor kapunk;
  • P60 nyomtatványon, amit a munkáltatótól kapunk minden adóév végén;
  • online: gov.uk/check-income-tax-current-year – itt azt is megtudhatjuk milyen adatok alapján határozták meg a ránk vonatkozó tax code-ot az adott évben.

Ha több munkaadónk van, mindegyik más kóddal adózik majd. A tax code nem fedi fel, hogy mennyi jövedelemre teszünk szert, csupán arról tájékoztatja a munkaadót, hogy mennyi adót kell levonnia a bérből, amit számunkra kifizet.

Ha megváltozik a tax code:

  • a munkavállaló vagy/és a munkaadó értesíti az adóhatóságot (HMRC) a körülményekben bekövetkezett változásról;
  • a HMRC meghatározza az új kódot;
  • az új kódot a HMRC megküldi a munkaadónak vagy a nyugdíjfolyósítónak;
  • a HMRC a munkavállalónak értesítést küld (PAYE Coding Notice) amelyben vázolja a változásokat.

Ha úgy véljük nem jó a tax code ami alatt adózunk, értesítsük a brit adóhatóságot, telefonon, vagy online. Az adóév végén is leellenőrízhetjük, hogy a helyes összeget vonták-e le tőlünk: https://www.gov.uk/income-tax/check-youre-paying-the-right-amount.

Amennyiben többet fizettünk a kelleténél, így igényeljük vissza: Adó visszaigénylés Angliában.

(Frissítve 2018.04.24-én)


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Szeretnéd elérni a legtöbb angliai magyart? Hirdess nálunk!

About Nagy Tünde Ilona 37 Articles
Nevem Nagy Tünde Ilona, angol - finn nyelv és irodalom szakos bölcsész és tanár végzettségem van. Éltem már több országban, kis- és nagyvárosban, jelenleg Angliában élek. Férjem munkája miatt költöztünk ide 2014 nyarán. Van egy tizenéves éveiből már kinőtt fiam és egy lassan belenövő lányom. Nyelvtanítással foglalkozom hosszú évek óta, az emberi lélek rejtelmeinek jó ismerője vagyok, blogot írok. Szabadidőmben sokat olvasok, ismerkedem a világgal, szívesen főzök.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .