Királyi esküvő: itt van minden, amit érdemes tudni

Végre elérkezett a pillanat, amiről néhányan azt gondolták, soha nem fog bekövetkezni: a brit királyi család örök csibésze, a formaságokra fittyet hányó Harry herceg szombaton oltár elé vezeti választottját, Meghan Markle-t. Persze Harry nem lenne hű magához, ha nem ezt is formabontó – ám mégis végtelenül szimpatikus – módon tenné.

Meghan Markle – és természetesen Harry – szerencséje, hogy a 21. században élnek, így szerelmük (és a királyi esküvő) útjába semmi nem állhat. Ám nem volt ez mindig így.

Elég csak VIII. Edwardra, a királynő nagybátyjára gondolni: akárcsak Harry, ő is egy nála idősebb, elvált amerikai asszonyt szeretett volna feleségül venni. Ez azonban 1937-ben lehetetlen volt. Edward végigvitte ugyan az akaratát, és elvette Wallis Simpsont, ez azonban a koronájába került.

81 év elteltével azonban a királyi esküvő ilyen okból történő meghiúsulásának legfeljebb elvi lehetősége állt fenn. Harry jelenleg a hatodik helyet foglalja el a trónutódlási sorban, ami azt jelenti, hogy noha igen kevés az esélye annak, hogy valaha király lesz belőle, a házasságához ki kellett kérnie a nagymamája beleegyezését.

Meghan boldogan vette fel a brit állampolgárságot, így II. Erzsébetnek legfeljebb az ellen lehetett volna kifogása, hogy korábban már volt férjnél. Szerencsére azonban ezt az első házasságot nem templomban kötötték, így egyházjogi szempontból nem is számít, így nem okozott különösebb problémát.

Meghannak azonban az amerikai állampolgárságánál sokkal több mindenről le kellett mondania Harryért. Az afroamerikai anyától  és holland-ír apától származó színésznő karrierje épp most kezdett felfelé ívelni a Brilliáns elmék című tévésorozattal.

Emellett soha nem rejtette véka alá a politikáról alkotott véleményét, és elkötelezett harcosa a nemek közti egyenlőségnek. A társadalmi szerepvállalás a királyi család tagjaként a jövőben is a feladatai közé fog tartozni, a politikát azonban messziről el kell kerülnie: ilyesmiről hivatalosan még véleménye sem lehet.

A két, eléggé eltérő körökben mozgó fiatal megismerkedéséről keveset tudni. Mindössze annyit árultak el, hogy egy közös ismerősükön keresztül találkoztak. A megismerkedés pontos ideje sem egyértelmű, a sajtó 2016 nyara óta vél tudni a kapcsolatukról.

Noha az eljegyzésig hivatalosan nem jelentek meg együtt sehol, a bennfentesek információi alapján tudni lehetett, hogy mindkettejük szándékai komolyak, így senki nem lepett meg különösebben, amikor Harry 2017. november 27-én megkérte Meghan kezét.

A királyi esküvő várhatóan a legvisszafogottabb keretek között lesz megtartva – már amennyiben egy királyi pár esetében beszélhetünk ilyenről.

A szertartást május 19-én, szombaton tartják, többek között azért, hogy – Vilmos és Katalin esküvőjétől eltérően – ne kelljen az esemény kedvéért munkaszüneti napot tartani, amely komoly veszteséget okozna a brit gazdaságnak.

A Szent Pál Katedrális helyett is a windsori birtok területén lévő, szerényebb méretű Szent György templomot választották.

A templomba 600 vendéget várnak, és további 200 fog részt venni az esti fogadáson is. Ők azonban mind a család, a barátok és a kollégák közül kerülnek ki. Nem kaptak meghívót a brit politikai élet szereplői, így Theresa May miniszterelnök sem.

Némi meglepetésre az Obama-házaspár sem lesz jelen az eseményen, pedig velük a pár kifejezetten közeli kapcsolatot ápol: a magyarázat az, hogy a volt amerikai elnök védelme fokozott biztonsági intézkedéseket kívánt volna.

Volt némi nézeteltérés azzal kapcsolatban is, ki vezesse oltárhoz a menyasszonyt. Meghan szülei hatéves korában elváltak, őt az édesanyja nevelte fel, akivel nagyon szoros kapcsolatot ápol.

A lány szerette volna, ha ő, Doria Loyce Ragland kíséri őt végig a széksorok között. Az utolsó pillanatban azonban változott a forgatókönyv, és az apa, Thomas Markle oldalán fog végül bevonulni a templomba.

Nem lenne persze kerek a történet rosszakarók nélkül. Egy ausztrál jósnő szerint Harry és Meghan nagy valószínűség szerint el sem jut az esküvőig, vagy ha igen, öt éven belül elválnak. Meghan féltestvére, az 51 éves ifjabb Thomas Markle pedig nyílt levélben kérte Harryt arra, hogy ne vegye feleségül a húgát.

A testvérek egyébként nem tartják a kapcsolatot, legfeljebb a rokonok temetésén találkoznak, ifjabb Markle pedig egyébként is rendszerint börtönben ül, így nem valószínű, hogy sikerül Harryt elbizonytalanítania.

About Kercsó Dorottya 30 Articles
Magyar nyelv- és irodalom szakos tanárként végeztem az egyetemen, Skóciába 2015 szeptemberében a férjem tanulmányai miatt költöztünk. Jelenleg itt elsősorban a két gyerekemet nevelem, emellett heti rendszerességgel tartok foglalkozásokat az ovis korosztálynak. Skócia rengeteg meglepetést tartogatott, és tartogat ma is számunkra: nem csak egy idegen országba kerültünk, hanem azzal is szembesülnünk kellett, hogy amit a brit életről hallottunk-olvastunk, az erre az Skóciára igen gyakran nem érvényes. Noha feltett szándékunk a tanulmányi idő lejárta után visszaköltözni Magyarországra, napról-napra jobban szeretjük ezt az országot, és életünk legnagyobb kalandjának tartjuk az itt töltött éveket.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .