Miért isszák a teát tejjel az angolok?

 hirdetes

Ittatok már fekete teát tejjel? Kinek hogy ízlett? Teázzunk vagy ne teázzunk angolosan? Egyáltalán honnan ered ez a különös szokás Angliában? Miért isszák a teát tejjel az angolok?

Angliába érkezésünk után nem sokkal meghívást kaptunk egy helyi ismerősünktől, arra a bizonyos délutáni teára. Nem kérdezte, hogyan kérjük az italt, egyszerűen csak elkészítette, és odaadta. Fekete tea volt, tejjel. Mi, akik a bölcsőde és óvoda dada nénijének cukros citromos teáihoz szoktunk, amit később a menza ízetlen, de teának nevezett itala váltott fel, igazán furcsálljuk, hogy az angolok a teát tejjel isszák. De vajon miért isszák a teát tejjel az angolok?

 TransferWise

Honnan ez a különös szokás? Egy kisebb nyomozásba kezdtem, hogy ezt kiderítsem. Kérdezősködtem, olvasgattam, most megosztom veletek, hogy mire is jutottam.

angol teaA tea portugál utazók közvetítésével került Európába. A 17. században még a legnagyobb teázóknak a franciák számítottak. Az angolok teázási hagyományukat II. Károly király feleségének, Breganzai Katalinnak köszönhetik. A portugál hercegnő szenvedélyes teafogyasztó volt, általa ismerte meg az angol udvar a teát. Ezt követően már csak rövid idő kellett, hogy Angliában nemzeti itallá váljon. A király minden nap, reggel és délután választott magának egy udvarhölgyet, akivel elvonult egy kis „privát” időre, a királynőnek azonban ez egyáltalán nem tetszett, egy okos nőhöz méltón, rafinált ötletével sikerült is megakadályoznia férje hűtlenségét.

Az udvarhölgyeknek parancsba adta, hogy minden nap 4 órakor közösen fogyasszanak el egy teát, közben hosszan beszélgettek a világ dolgairól. Így a király hoppon maradt, az udvarhölgyek jóvoltából pedig egyre jobban elterjedt a délutáni teázás szokása az angolok között.

De miért került a forrázott italhoz tej? A szokás, miszerint a teához tejet tesznek valószínűleg Franciaországból ered. Először a francia polihisztor, Madame de la Sablière kínálta vendégeinek tejjel a teát, azért, hogy értékes kínai porcelán csészéit megóvja a repedéstől. A csészékbe először került a hideg tej, majd erre öntötték a forró italt. Van, aki szerint a tej csökkentette a tea keserűségét és kevésbé koszolta be a csészéket, tehát ezért tették bele.

Kaptam azonban egy igazán érdekes választ is és őszintén, akár igaz, akár nem, nekem ez tetszik a legjobban. A teafű igen drága cikknek számított, a tej pedig olcsó volt. A szegényebb réteg megtöltötte a csészét az olcsó tejjel, majd ehhez adta hozzá az értékes teát. A gazdagok megengedhették maguknak, hogy a drága teához még egy kis tejet is hozzá adjanak. Az ital ízében nem tesz különbséget, hogy a tejhez adják a teát vagy a teához a tejet, azonban jelzi, hogy a család melyik rétegből származik.

Elveszíti a jótékony hatását? Nos, nemrégiben egy kutatás eredményeként Oxfordban is megerősítették, hogy a tea pozitív, antioxidáns hatása megszűnik, ha tejjel isszuk. A franciák körében manapság már nem jellemző, hogy tejjel igyák akár a reggeli, akár a délutáni teájukat, de mint tudjuk, az angolok ragaszkodnak a hagyományokhoz, egy ilyen kutatási eredmény még nem elegendő ahhoz, hogy megváljanak ettől a régi szokásuktól. És bármelyik történet legyen igaz, egy biztos, érdemes kipróbálni ezt az íz világot. Arra azért figyeljünk, ha angolokkal teázunk, hogy a tejhez adjuk a teát, avagy a teához a tejet, mert mint kiderült, sok mindent elárul a sorrend. 😉 [metaslider id=8796]


Kitti Szabó
About Szabó Kitti 8 Articles
2015. szeptember óta élek Angliában, Oxfordban a párommal. Az itt tartózkodásunk legfőbb célja a nyelvtanulás, valamint szeretnénk megismerni, bejárni Angliát. Szabadidőnk nagy része kirándulásokkal telik, ezen kívül rendszeresen járok futni, szeretem a kreatív dolgokat, legyen az rajzolás, vagy akár sütés-főzés, s kihasználva az online tanfolyamok lehetőségeit, igyekszem magamat folyamatosan képezni.