Mi várhat az angliai magyarokra a Brexit után?

 TransferWise
Mire számíthatnak az Angliában élő magyarok és akik még csak most tervezgetik a kiköltözést? Mi a helyzet jelenleg és mi várhat az angliai magyarokra a Brexit után?

Több hetes bizonytalanság és találgatás után legalább már azt tudhatjuk, hogy az új miniszterelnök Theresa May lesz. Ő vezeti majd a Brexites tárgyalásokat az unióval, annak ellenére, hogy ő maga a maradás mellett kampányolt.

A referendum utáni depresszív hangulat kicsit azért enyhült, lassan mindenkiben tudatosult, hogy ennyi, a kilépés végleges és Anglia búcsúzik az EU-tól. Hiába voltak a demonstrációk és a különféle jogászok ügyeskedései egy újabb népszavazásra, Theresa May is megerősítette, hogy a kilépés végleges és nem lesz újabb népszavazás. Bár a személye sokakat nem fogott meg, még a kollégái is jégkirálynőnek hívják, valószínűleg vele szívesebben tárgyalnak majd az EU vezetői is, mint a kilépés mellett kampányoló Andrea Leadsommal, Michael Goveval vagy Boris Johnsonnal. Az persze, hogy mennyire sikerül majd sikeressé tenni a Brexitet, a következő hetekben, hónapokban dől el, a tőzsde mindenesetre jól reagált Theresa May megválasztására és végre erősödött.

Egyelőre a hétköznapi életben csak apróbb jelei vannak a Brexitnek. Minden nap beszámolnak egy-egy bevándorlót érintő atrocitásról, ezek száma szerencsére azért elenyésző. Azért így is szomorú ezekről hallani abban az országban, ami a toleranciáról és a mindenkit befogadó mentalitásáról volt eddig ismert.

[metaslider id=8796]Most mindenki az ún. Article 50 bevetésére vár, amivel hivatalosan is elindul a kilépési folyamat. A kedélyek megnyugtatására az angol kormány oldalán is megjegyzik, hogy az uniós állampolgárok ezentúl is jogszerűen élhetnek az Egyesült Királyságban. Arra a kérdésre, hogy tervezik-e az uniós állampolgárok eltávolítását, természetesen nem a válasz. Már magának a kérdésnek a feltevése is jelzi azért, hogy sokan nyugtalanok a helyzet miatt.

Érezni a feszengést minden angolon és a viccesen feltett “na és akkor most mész haza?” kérdés az ő bizonytalanságukat is jelzi.

Az engem, és gyanítom a legtöbb külföldieket is foglalkoztató vállalatnál addig is igyekeznek külön szerződéseket kötni az uniós partnerekkel, azért, hogy a kilépés után is zavartalanul működhessenek tovább. Továbbra sem lehet tudni, mennyit és hogyan is változnak a körülmények Angliában, de talán az új miniszterelnök beiktatásával megnyugodni látszanak a kedélyek.

Még több cikk a témában:

 Milyen hatásai lehetnek az angliai magyarok életére a Brexit-nek? 

Brit kilépés: sokk és bizonytalanság

Brexit egy angliai magyar szemével


 TransferWise
Enikő Blitzer
About Enikő 54 Articles
Enikő vagyok, kommunikáció-történelem szakon végeztem és több mint hat éve élek Londonban, ahova leginkább a kalandvágy és a pénzkeresési lehetőség vonzott. Azóta se bántam meg, hogy kijöttem, persze hiányzik Magyarország, a balatoni nyár, Anyukám főztje és a barátok, de az angolok udvariassága, hagyomány szeretete és a számtalan kultúrális program kárpótol kicsit. Imádok utazni és a munkámnak köszönhetően elég sok új helyet ismertem meg, ugyanis egy utazási irodában dolgozom. Emellett nagy sport és zenerajongó vagyok és persze írogatok is különféle oldalakon és blogon.