Mi a sikeres angliai állásinterjú titka?

A sikeres állásinterjú Angliában sem a munkaadó irodájában kezdődik. Kövesd a tanácsainkat és szerezd meg álmaid állását könnyedén!

Többségünk dolgozni jön Angliába. Munkaerő közvetítő cégek vagy ismerősök segítségével vagy saját erőből igyekszünk megtalálni azt a munkahelyet, ami a lehető legtöbb igényünket kielégíti. Van, akinek ez egyből sikerül és van, akinek évek kellenek a révbe éréshez. Hogyan vegyük könnyedén az akadályokat? Mi a sikeres angliai állásinterjú titka? 

Sok magyar életében egyszer eljön az a pillanat, amikor új állást, jobb fizetést, képzettségüknek megfelelőbb, több szakmai sikerrel kecsegtető munkahelyet szeretne találni.

Angliai munka esetében természetesen ehhez tudni kell angolul, hiszen ezekért az állásokért gyakran angol vetélytársakkal kell megküzdeni.

Nem utolsó sorban pedig a saját érdekeinket képviselni, jogainkat érvényesíteni, a félreértéseket elkerülni is az angol nyelv megfelelő ismeretével, magabiztos használatával lehet.

Minőségi, önmagára igényes munkaerő benyomását kelti a választékos, helyes angoltudás. Ennek mértéke szakmánként eltérő lehet, munkahelyenként változó, de mindenképp növeli az esélyeinket és az önbizalmunkat egy angliai állásinterjún.

Sok módja van a számunkra megfelelő külföldi állás megtalálásának, nehéz mindenki számára egységesen működő technikát bemutatni. Nincs két egyforma történet.

Nincs tuti, bármikor, bárhol beváló recept. Sok tényezőt kell figyelembe venni, rengeteg az egyedi, sajátos elvárás. Talán azonban az mindenki számára követendő útmutatás lehet, hogy legyünk tisztában önmagunkkal, az elvárásainkkal és a képességeinkkel.

Fontos érdeklődni, olvasni, tájékozódni az interneten, beszélgetni, kérdezősködni ismerősöktől, hasonló munkakörben dolgozóktól, kideríteni mit is jelent az adott munkakör Angliában.

Mik a törvényi feltételek, a szükséges dokumentumok, mi az elvárt képzés, tapasztalat. Ha megfelelünk az adott szakma angliai követelményeinek, a szükséges irataink is rendben vannak, akkor a lelkesedésünk és a kitartásunk edzése következik.

Lényeges eleme az álláskeresésnek az önéletrajz. Erre vonatkozóan is sok információt találunk különféle fórumokon, sőt vannak, akik meg is írják ezt nekünk az aktuális trendnek megfelelően.

Általánosan elfogadott forma az Europass CV, letölthető formátuma is van, amit az utasításokat követve kitölthetünk. Minden foglalkoztatással foglalkozó tanácsadó hangsúlyozza, hogy legyünk annyira igényesek, hogy nyelvtani és helyesírási hiba ne legyen az önéletrajzban.

Angliában a fénykép, sőt még a születési adatok, vagy a családi állapot megjelölése sem kötelező eleme egy önéletrajznak, de minden feltüntetett adat legyen valóságos és naprakész.

Szimpatikus lehet viszont egy rövid bekezdést beleilleszteni magunkról, egy tömör, általános leírást arról, hogy milyen ember, milyen típusú munkaerő vagyunk. Figyelemfelkeltő, megragadó hatása van.

Vannak, akik tudják melyik cégnél akarnak dolgozni. Nekik akkor célzottan oda kell pályázni, követni a weboldalukat, a hirdetéseiket, illetve el is lehet küldeni a pályázatunkat mindezektől függetlenül, egy kísérőlevélben indokolva miért is lenne ez kölcsönösen gyümölcsöző együttműködés. Legtöbben azonban különféle portálokon nézegetjük a kínálkozó lehetőségeket.

Miután találtunk egy álláshirdetést, amire szeretnénk jelentkezni, fontos, hogy pontosan kövessük az utasításokat. Lehet, hogy a cég közvetlenül fogadja a jelentkezéseket, de gyakran állásközvetítő cégen keresztül, és kimondottan rossz fényt vet ránk, ha megpróbáljuk őket megkerülni.

Minden hirdetés világosan tartalmazza, hogy hogyan és kinek kell eljuttatni a pályázatot. Tartsuk be ezeket, épp úgy mint a határidőt.

Előfordul, hogy a pályázat összesen egy rövid email és a csatolt önéletrajz. Más esetekben ragaszkodnak egy bizonyos pályázati nyomtatvány kitöltéséhez és nem is kérik az önéletrajzot, sőt motivációs levelet sem.

A legtöbb esetben referenciát adó személyek megnevezését kérik, kettőt-hármat, szakmai, sőt személyes referenciát adni tudó személyek neve, beosztása, elérhetőségei lehet követelmény.

Legjobb tudásunknak megfelelően válaszoljunk a feltett kérdésekre, töltsük ki a kért adatokkal és bízzunk benne, hogy behívnak interjúra.

Amennyiben motivációs levelet vagy e-mailt is kell írni, fontos megfelelően címezni azt. Van, amikor a hirdetés közli a személy nevét, aki foglalkozik a pályázatokkal. Ha olyan az állás vagy a cég, akkor a weboldalukon nézzünk utána, hogy ki az alkalmazásokért felelős személy, és címezzük neki a levelet.

Az általános Dear Sir or Madam, megszólításnál mindenképp szerencsésebb, ha személyre szabottabb a levél.

Egy ilyen emailben vagy motivációs levélben fontos leírni,

  • hogy hol találtuk az álláshirdetést,
  • miért keltette fel az érdeklődésünket,
  • miért szeretnénk az adott cégnél dolgozni,
  • milyen eddigi tapasztalatunk, képzésünk vagy emberi kvalitásaink miatt érezzük úgy, hogy alkalmasak lennénk az állás betöltésére.

Semmiképp se menjünk bele részletekbe, hisz arra ott az önéletrajz, vagy a kitöltött pályázati kérdőív. Írjuk azonban bele a leginkább használt elérhetőségeinket, mikor vagyunk elérhetőek interjúra, mikor tudnánk kezdeni.

Zárjuk azzal, hogy bízunk abban, hogy a további részleteket egy személyes találkozás keretében tudjuk majd megbeszélni.

Az igényesen megszerkesztett CV, a pontosan kitöltött pályázati anyag, a személyreszóló kísérőlevél mind mind azt a benyomást kelti, hogy a pályázó időt és figyelmet szánt a pályázat elkészítésére, komolyan veszi ezt a lehetőséget. Ezek a dokumentumok minket képviselnek, rólunk mesélnek és általuk juthatunk el az állásinterjúra.

Ha lehetőséget kapunk a személyes találkozásra, készüljünk fel rá alaposan. Nézzünk utána a cégnek, legyen sok információnk róla. Feltétlenül olvassuk át a pályázati anyagunkat (főleg, ha több aktuális pályázatunk is van) és a munkaköri leírást (ami a legtöbb hirdetésben vagy hirdetéshez csatolva megtalálható).

Fókuszáljunk azokra az erősségeinkre, amikre az adott álláshoz szükség van. Készüljünk fel a várható kérdésekre ezen a téren. Soha ne mondjunk rosszat az előző munkáltatóinkról és ne a magasabb fizetés legyen az egyetlen motivációnk.

Legyen nálunk minden okmányunk eredetije. Készüljünk fel a magyar és az angol képzési rendszer különbségeiből adódó kérdésekre, tudjuk elmagyarázni mit is jelentek a bizonyítványok, vizsgák, oklevelek, diplomák, körülbelül minek felelnek meg Angliában.

Ezekről gyakran akkor is szó esik, ha már honosíttattuk őket. Természetesen minden hivatalos adatra (NI szám, lakcím, bankszámla) vonatkozó kérdésre legyünk felkészülve.

Illik előbb érkezni 10-15 perccel, de ettől korábban bejelentkezni a recepción illetlenség. Ezért már jó előre nézzük meg az útvonalat, adjunk elég időt a váratlan helyzetek megoldására (útlezárás, baleset, törölt járatok).

Ha időben érkezünk, van pár percünk összeszedni a gondolatainkat, elmenni mosdóba, koncentrálni. Kapcsoljuk ki a mobiltelefonunkat. Míg várakozunk ne foglalkozzunk mással, inkább nézzünk körül érdeklődve, hangolódjunk.

Az öltözködési szabályok (dress code) ide vonatkozó iránymutatásai szerint a munkakörnek megfelelő, vagy eggyel magasabb szintű megjelenés az elvárt. Szolidan elegáns (business casual) viseletünk legyen kényelmes, ne feszengjünk benne.

Ez egy hivatalos, gyakran szigorúan formális élethelyzet, viselkedjünk ennek megfelelően professzionálisan, udvariasan, kimérten. Köszönjünk, mutatkozzunk be, de a fogadó félnek kell a kezét nyújtania és ő az, aki hellyel kínál.

Ne feledkezzünk el a thank you, sorry, please gyakori használatáról. Ám ne féljünk kérdezni, ha valamit nem teljesen értünk.

Nagyon gyakori, hogy a szorosan vett munkához kapcsolódó kérdések mellett, meglepő, esetleg egyáltalán nem odavágó kérdéseket tesznek fel, például hova utaznál ha lottót nyernél, mit vinnél magaddal egy lakatlan szigetre.

Ezekre nyugodtan válaszolhatjuk, hogy váratlanul ért minket ez a kérdés, de… és igyekezzünk egy hihető választ adni, például a családommal elmennék a spanyol tengerpartra, mert ritkán tudunk közösen nyaralni.

Elterjedt gyakorlat az, hogy  felvázolnak egy szituációt és megkérdezik hogyan döntenél az adott helyzetben, vagy arra kérnek, hogy mesélj egy esetet, mikor például egy elégedetlen vásárlóval volt dolgod vagy igazságtalanul marasztalt el a főnököd.

Nincs jó vagy rossz válasz, ne akard kitalálni, hogy mit akarnak tőled hallani, gondold át és mondd el azt, ahogy a legvalószínűbb, hogy viselkednél. Persze kerüld a negatív megjegyzéseket.

Tipikus kérdések az állásinterjún a mesélj magadról, sorolj fel néhányat az erősségeid közül, adj példát a hibáidra. Rövid, tömör, lényegre törő válaszokat adjunk.

Mindig igazoljuk példákkal az állításainkat. Mondjuk erősségem az, hogy krízishelyzetben nyugodt tudok maradni, mint ahogy az történt akkor is, amikor egyik kollégám elájult az étkezőben.

A korábbi eredményeinkre legyünk büszkék, nyíltan beszéljünk arról, amiben jók vagyunk. Nem kell túlzásokba esni, természetesen és ne mondjunk olyat, amiről később kiderülhet az ellenkezője.

Ez egy állásinterjú, nem egy rendőrségi kihallgatás, azaz ez egy kétirányú beszélgetés. A feltett kérdésekre rövid válaszokat adjunk, de ne egyszavasakat, indokoljuk kijelentéseinket.

Bátran kérdezzünk mi is. Fontos, hogy érdeklődést mutassunk a pozíció iránt.

Mondjuk el, hogy a weboldalukon olvastuk, hogy nemrég új irodát nyitottak és ez azt mutathatja, hogy sikeres a cég… vagy érdeklődjük meg, hogy hány közvetlen munkatársunk lesz, hogy alakul egy átlagos munkanap.

Szóljunk, ha valamilyen problémánk van, például orvosi időpont, lefoglalt nyaralás, vagy esetleg ingázni fogunk és késhet a vonat.

Nem kerülhető meg a fizetés, a szabadság, a nyugdíj, a betegállomány kérdéskör. Általában ezt a témát az interjút vezető személy fogja felvezetni, mintegy prezentálva az ajánlatukat.

Amennyiben kérdésünk lenne, tegyük fel, de ne vesszünk el a részletekben. Angliában a fizetés általában már a hirdetésben meg van jelölve, így nem árulnak zsákbamacskát. Néha azonban a tapasztalattól függően a fizetés megegyezés tárgyát képezi.

Amennyiben tudjuk, hogy ez a helyzet, nagyon alaposan nézzünk utána, hogy mennyit érünk a munkaerőpiacon? Mondjuk is el, hogy úgy ítélem meg, az én tapasztalatommal és tudásommal, ennyi éves jövedelemmel lennék elégedett.

Ez nehéz lehet egyes esetekben, de fontos, hisz nemcsak ők keresnek munkaerőt, hanem mi is munkát, így lényeges, hogy olyan feltételeket fogadjunk el, amelyek között tényleg megelégedéssel fogjuk majd a munkanapjainkat tölteni.

Mindenképp érdeklődjünk a további lépésekről, mikorra várható a döntés, van-e további forduló. Nézzünk beszélgetőpartnerünk szemébe, figyeljünk testbeszédünkre, hangerőnkre.

A számunkra megfelelő munka megtalálása nagy kihívás lehet. Tudatosan készüljünk tehát a feladatra. Ha már esélyt kaptunk a szóbeli bemutatkozásra, könyveljük el sikernek és igyekezzünk megnyerően kommunikálni. Sikeres pályázatokat kívánok!


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

About Nagy Tünde Ilona 37 Articles
Nevem Nagy Tünde Ilona, angol - finn nyelv és irodalom szakos bölcsész és tanár végzettségem van. Éltem már több országban, kis- és nagyvárosban, jelenleg Angliában élek. Férjem munkája miatt költöztünk ide 2014 nyarán. Van egy tizenéves éveiből már kinőtt fiam és egy lassan belenövő lányom. Nyelvtanítással foglalkozom hosszú évek óta, az emberi lélek rejtelmeinek jó ismerője vagyok, blogot írok. Szabadidőmben sokat olvasok, ismerkedem a világgal, szívesen főzök.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .