Meseszép tengerpartok Angliában

Az Egyesült Királyságot az Atlanti-óceán, az Északi-tenger, a La Manche csatorna és az Ír tenger határolja, így a partszakaszának területe több mint 12 ezer négyzetkilométer. Ebből kiválasztani a legszebbet, legyünk őszinték, nem egyszerű. Meseszép tengerpartok Angliában szép számmal taláhatók, most bemutatunk néhányat az általunk legszebbnek ítéltek közül, ahova mindenképp érdemes ellátogatni.
Jurassic Coast

A Jurassic Coast csaknem 92 km-nyi, az UNESCO által védetté, és a Világörökség részévé nyilvánított partszakaszt foglal magában, Anglia dél-nyugati részében. Ez a terület igen gazdag őskori maradványokban, sziklái a triász, jura és kréta korból származnak, vagyis a hely bizonyítékot ad a 185 millió éves evolúcióra. A természet elragadó strandokat, drámai sziklákat, szeles hegyfokokat és védett öblöket hagyott itt ránk örökségül.

The Jurassic Coast
The Jurassic Coast

A partszakasz talán legismertebb állomása a Lulworth-öbölben található Durdle Door, ami egy természetes mészkő boltív, kialakítása a víz és szél munkáját dicséri. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy évente csaknem kétszázezer turista látogat el ide, hogy megtekintse ezt a csodálatos geológiai képződményt.

Durdle Door
Durdle Door

Szintén a Jurassic Coast mentén találjuk Weymouth városát és annak aranyszínű, homokos tengerpartját. Itt építették fel a Jurassic Skyline-t, ami egy igazán különleges kilátó. Miután pár másodperc alatt felértünk a tetejére, 53 méter magasból, 360 fokos panorámában gyönyörködhetünk. A teljesen zárt gondola lassan két teljes kört tesz meg, így körülbelül negyed órát kapunk a lenyűgöző kilátásra.

Jurassic Skyline (Weymouth, Anglia).
Jurassic Skyline (Weymouth, Anglia).

Portland szigete szintén kihagyhatatlan a Jurassic Coast látogatóinak. Valójában ez egy nagy mészkőszikla, hossza mindössze 7, szélessége pedig 2 km, a szárazföldhöz azonban egy 26 km hosszú homok földnyelv köti. Portland az angliai sportmászók paradicsoma és innen származik a portlandi kő is. Többek között ezt az építőanyagot használták fel a Buckingham palota keleti szárnyához, a londoni St. Paul katedrálishoz, valamint a nagy londoni tűzvész után, több épületet ebből építettek újjá.

Portland
Portland
Land’s End

Az Anglia nagylábujjának is nevezett vidéket a tengerpartban és földrajzi adottságokban gyönyörködni vágyóknak kötelező felkeresni. Land’s End Cornwall legdélibb és egyben legnyugatibb térsége, ahol Anglia hivatalosan kezdődik, vagy véget ér. A térség egykori lakói a földkerekség végének nevezték, Anglia utolsó kocsmáját is itt találjuk. Ha jól megnézzük, láthatjuk innen, hogy hol válik szét az Atlanti-óceán és a La Manche-csatorna, tiszta időben pedig a Scilly szigetek körvonalai is kirajzolódnak.

lands-end-877796_960_720
Land’s End

A „földkerekség vége” előtti utolsó várost szintén felvehetjük az útitervünkbe. Penzance városa a Golf-áramlatnak köszönhetően igazán kellemes éghajlatú, pálmafákkal és trópusi növényekkel díszített, homokos tengerpartja igen népszerű.  Különösen fontossá azért vált, mert innen lehet elérni a Saint Michael’s Mount szigetét és annak kastélyát. A szigetet csak egy vékony, kikövezett töltés köti össze a szárazfölddel, így látszólag olyan, mintha a tengerben lebegne ez a földdarab.

Penzance
Penzance
Tintagel

Cornwall különlegessége az Atlanti-óceán partján található falu, Tintagel is. Híressé a legendás Arthur király egykori székhelye, a tintageli kastély tette, aki a legenda szerint itt született. Nagyon sok, az 5. századi Földközi-tenger mellől származó kerámiaedényt találtak itt a régészek, ami azt bizonyítja, hogy évszázadokkal a középkori vár felépítése előtt is egy kereskedelmi központ lehetett ez a hely, és lakói talán Cornwall ősi királyai voltak.

Tintagel
Tintagel
Milford on Sea

Milford on Sea egyike az utolsó megmaradt tengerparti falvaknak, Anglia déli partján, Hampshire megyében. A part menti sziklák tetejéről lenyűgöző kilátás nyílik a tengerre. Ez a hely szintén kedvelt kirándulóhelynek számít, a turisták és az itt élők egyaránt szeretnek a tengerparton sétálni. Kisebb sziklák tetején juthatunk el egészen a Hurstl kastélyig, amelyet a keskeny félszigetre VIII. Henrik építtetett és ahol I. Károlyt kivégezése előtt fogva tartották.

Milford on Sea
Milford on Sea

Tiszta időben látni innen Anglia egyik csodáját, a Needles-t. A jellegzetes sziklaalakzatot három mészkőszikla alkotja, ezek kiemelkednek a tengerből az Isle of Wight nyugati szélénél. A szárazföldtől az erózió választotta el őket, és évente turisták ezrei kíváncsiak rá.

The Needles
The Needles

Nos, ez a néhány bemutatott szakasz csak töredéke annak a sok száz lenyűgöző helynek, amit a brit tengerpartokon találunk. Akár lelki nyugalomra, kalandos túrára vagy gyönyörű panorámára vágyunk, utazásaink alkalmával ezeket meg fogjuk kapni. Ahogy nap, mint nap tapasztaljuk, a szél szinte mindig és mindenhol fúj. Kiváltképp igaz ez a partszakaszokra, ahol gyakran viharossá erősödik. Ezért ha útra kelünk, inkább a túracipőnket valamint az eső és szélálló kabátunkat, mintsem a fürdőruhánkat vigyük magunkkal. A változékony időjárás ellenére mégis érdemes a tengerpart felé is kirándulnunk. Biztosak vagyunk abban, hogy bármerre indultok, újabb „legszebb tengerpartokat” fogtok felfedezni, ezért szívesen vesszük, ha a listánkat Ti is bővítitek.


About Szabó Kitti 8 Articles
2015. szeptember óta élek Angliában, Oxfordban a párommal. Az itt tartózkodásunk legfőbb célja a nyelvtanulás, valamint szeretnénk megismerni, bejárni Angliát. Szabadidőnk nagy része kirándulásokkal telik, ezen kívül rendszeresen járok futni, szeretem a kreatív dolgokat, legyen az rajzolás, vagy akár sütés-főzés, s kihasználva az online tanfolyamok lehetőségeit, igyekszem magamat folyamatosan képezni.