Megünnepelték II. Erzsébet királynő “hivatalos” születésnapját

Tisztelgő katonai parádéval ünnepelték meg szombaton Londonban a 93 esztendős II. Erzsébet királynő “hivatalos” születésnapját.

Az Egyesült Királyság uralkodója, II. Erzsébet királynő 1926. április 21-én született, azonban a melegebb időjárás miatt a “hivatalos” születésnapját rendszerint június második szombatján ünneplik Londonban nagy katonai parádéval.

A Trooping the Colour ceremóniája 1748 óta a mindenkori brit uralkodó, így a napjainkban 67 éve uralkodó II. Erzsébet királynő “hivatalos” születésnapjának ünnepsége, melyen több mint 1200 katona, 200 ló és összesen mintegy 400 zenész vonul fel.

Az idei ünnepségre összegyűlt kíváncsi tömegnek óriási szerencséje volt, ugyanis röviddel a ceremónia előtt még szakadt az eső Londonban, de az uralkodó érkezésének idejére a nap is kisütött.

II. Erzsébet királynő első alkalommal 1951-ben vett részt a Trooping the Colour rendezvényen, akkor beteg édesapját, VI. György királyt képviselte. Az angol-brit monarchia történetében rekordnak számít, hogy a királynő 2019-ben immár 67. alkalommal volt jelen ezen az ünnepségen.

2019-es Trooping The Colour közvetítése Londonból, II. Erzsébet királynő “hivatalos” születésnapján. Forrás: BBC YouTube csatorna

A felvonuló katonai díszalakulatok 1952-ben már II. Erzsébetet köszöntötték királynőjükként, és az uralkodó az azóta eltelt 67 évben mindig jelen volt az ünnepen.

II. Erzsébet férje, Fülöp edinburghi herceg nem volt jelen a ceremónián. Fülöp herceg nyugdíjba vonulása óta ugyan kisebb családi rendezvényeken tiszteletét teszi, azonban a maihoz hasonló nagyszabású nyilvános ünnepségeken nem vesz részt.

II. Erzsébet királynő a brit hagyományoknak megfelelően a Buckingham-palotából hintón érkezett. A királyi lovas testőrség laktanyájának parkjában több mint 1200 katona díszszemlével tisztelgett az uralkodó előtt.

A királynői hintót két leendő uralkodó, Károly és Vilmos herceg lóháton kísérte. Harry herceg és felesége Meghan szintén hintóval érkeztek a helyszínre. Meghan hercegnőnek ez volt az első hivatalos elfoglaltsága, fia, Archie születése óta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .