Megszűnt a Magyarországról Angliába és Skóciába utazók karanténkötelezettsége

Pénteken megszűnt a Magyarországról és számos más országból Angliába és Skóciába beutazók karanténkötelezettsége.

A brit közlekedési minisztérium által összeállított listán 59 olyan ország szerepel, amelyek esetében London feloldotta az Angliába beutazókra érvényes, 14 napos elkülönítést előíró karanténszabályozást.

A skót kormány 57 ország – köztük Magyarország – esetében átvette és Skóciára is érvényesnek tekinti a brit kormány Angliára vonatkozó karanténmentességi döntését. Szerbiát és Spanyolországot eltávolították a listáról. E két ország esetében továbbra is “aggodalomra ad okot” a Covid-19 járványt okozó új koronavírus elterjedtsége.

Az angliai és a skóciai karanténelőírás alól mentesített országok között van Magyarország mellett Csehország, Lengyelország, Németország, Franciaország és Olaszország.

Nem szerepel a listán Portugália, Svédország, az Egyesült Államok és Kína, a közép- és kelet-európai országok közül Szlovákia, Szlovénia, Bulgária, Románia és Oroszország.

A karanténkötelezettség alól azok a beutazók mentesülhetnek, akik az érkezésük előtti 14 napban nem jártak olyan országokban, amelyek nem szerepelnek az angliai és a skóciai karanténelőírás alól mentesített országok listáján.

Azoknak, akik ilyen országokat az érkezésük előtti 14 napban felkerestek, karanténban kell tartózkodniuk Angliában és Skóciában. Egészen addig, amíg nem telik el 14 nap attól a naptól számítva, amikor elhagyták a mentesítési listán nem szereplő országokat.

A mentesített országokból Angliába és Skóciába beutazók továbbra is kötelesek megadni az elérhetőségeiket. Be kell számolniuk arról, hogy az előző 14 napban mely országokban jártak. Ezt az online kérdőívet az utazás megkezdése előtt ki kell tölteni.

A brit külügyminisztérium módosította azt a felhívását, amelyben a legszükségesebb eseteken kívül eddig minden külföldi utazástól eltanácsolta a brit állampolgárokat.

A listán ugyanazok az országok szerepelnek – így Magyarország is -, amelyekből péntektől karanténkötelezettség nélkül be lehet utazni Angliába.

Akik már korábban elutaztak ezekbe az országokba, a rendelet alapján csak 10-e péntektől térhetnek vissza Angliába és Skóciába úgy, hogy érkezésük után nem kell két hétre karanténba vonulniuk.

London elvárása az, hogy az angliai beutazási karanténkötelezettség alól felmentett országok szintén ne kötelezzék elkülönítésre a hozzájuk érkező briteket.

A karanténelőírás alól mentesített országok listáját a brit kormány folyamatos felülvizsgálat alatt tartja. Amennyiben az egészségügyi kockázatok ismét növekednének, újra bevezethető az elkülönítési előírás.

A brit kormány június 8-án léptette életbe az elkülönítési rendelkezést. Ez alapján kéthetes karanténba kellett vonulniuk a külföldről Nagy-Britanniába érkezőknek, köztük a brit állampolgároknak is.

Az akkori indoklás szerint az intézkedés célja annak megakadályozása volt, hogy a visszavonulóban lévő nagy-britanniai koronavírus-járvány a külföldről behurcolt fertőzések miatt ismét fellángoljon.

Arra, aki nem tartotta magát a karanténelőíráshoz, a hatóságok Angliában ezer font pénzbüntetést szabhattak ki. A karanténkötelezettség alól nem mentesített országok esetében ez továbbra is érvényes.

Hivatalosan meg nem erősített brit sajtóértesülések szerint ezt a szankciót a brit hatóságok az elmúlt hetekben csak néhány esetben alkalmazták. A The Times című brit napilap úgy tudja, hogy a karanténkötelezettség bevezetése utáni egy hónapban két emberre róttak ki bírságot az előírás megsértése miatt. (MTI)


  • Lehetne olcsóbb a külföldi pénzküldés? Szerintünk igen.
  • Hogyan foglalj a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.
  • Facebook oldalunkat itt tudod követni:

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .