Megszavazták a kilépési törvényt, emelkedett a font

Az elmúlt héten újabb terrortámadás történt Londonban, a brit parlament alsó házában megszavazták a kilépési törvényt, emelkedett a font árfolyama a dollárhoz képest.

Péntek reggel újabb terroresemény rázta meg Londont, ezúttal viszont szerencsére nem követelt halálos áldozatokat a merénylet. A dél-nyugati Parsons Green metrómegállójában kezdett egy fehér vödör lángra kapni, majd a tűz elterjedt a kocsiban. 29 embert vittek be a kórházba többségében égési sérülésekkel.

A merénylet sokkal végzetesebb is lehetett volna, ha a házi készítésű bomba felrobban, de szerencsére a detonátor nem lépett működésbe. A miniszterelnök délután súlyosról kritikusra emelte a terrorkészültségi szintet, az utcákon pedig megjelentek a fegyveres erők.

Szombat délelőtt a rendőrök őrizetbe vettek egy 18 éves férfit Dovernál a merénylettel kapcsolatban, majd délután a Surreyben levő Sunbury-ben tartottak házkutatást. Vasárnap reggel egy másik fiatalt, egy 21 éves férfit vettek őrizetbe Hounslow-ban, a nyomozás jelenleg is folyik.

Hétfőn a parlament alsó háza megszavazta az Európai Unióból történő kilépési törvényt 326 igen és 290 nem arányban. Nagyobb fölénnyel a vártnál, mivel több ellenzéki munkáspárti politikus is igennel szavazott. A törvény elfogadásával a kormány végre a Brexit-tárgyalásokra koncentrálhat, igaz azt még a Lordok házának (felsőház) is el kell majd fogadnia.

Megbukhat Rupert Murdoch médiamágnás kísérlete a Sky teljes átvételére, miután a kulturális miniszter, Karen Bradley a versenyhivatalnak utalta át az ügyet. A Times, The Sunday Times, The Sun, The Wall Street Journal újságokat már eddig is birtokló Murdoch újabb üzlete felborítaná a média egyensúlyt.

Többen attól tartanak, hogy a Sky hírcsatorna átvenné a szintén a Murdoch tulajdonában lévő Fox csatorna stílusát. A Donald Trumpot támogató Fox emellett több botrányban is szerepelt mostanában, korábbi elnökét például szexuális zaklatással vádolják.

Kedd éjszaka megérkezett az idei év első nagy vihara, Storm Aileen Angliába, 75 mérföldes (120km/óra) széllökésekkel és esővel, aminek szerencsére csak utcai kukák és székek, meg néhány faág látta kárát.

A héten bejelentette a kormány az közalkalmazottak 1%-os béremelési küszöbének eltörlését, először a rendőrök és a börtönőrök esetében.

A bejelentés viszont nem nyugtatta meg a szakszervezeteket, akik a 2,9 százalékos inflációra hivatkozva legalább 5%-os béremelést szeretnének a nővéreknek, köztisztviselőknek és a többi közalkalmazottnak. Több szakszervezet is munkabeszüntetést helyezett kilátásba, ha a követeléseik nem teljesülnek – írta az Independent.

Csütörtök délután kölni focidrukkerek bénították le az Oxford Streetet és környékét. Több mint 20 ezer szurkoló érkezett ugyanis az esti Arsenal-1. FC Köln Európa Liga csoportmérkőzésre. A mérkőzés kezdetét biztonsági okokból egy órával elhalasztották, mivel csupán 2900 német szurkoló rendelkezett jeggyel. Végül a többségüknek mégis sikerült bejutnia a stadionba, viszonylag békésen, nagyobb balhé nélkül.

Pénteken a Brexit megszavazása óta a legmagasabbra emelkedett a font árfolyama a dollárhoz képest, köszönhetően annak a feltételezésnek, miszerint novemberben a nemzeti bank megemelheti a kamatlábat, ami jelenleg nagyon alacsony, 0,25%-os szinten van. A fontot pénteken 350,32-os áron jegyezte a Magyar Nemzeti Bank.


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Szeretnéd elérni a legtöbb angliai magyart? Hirdess nálunk!

Enikő Blitzer
About Enikő 54 Articles
Enikő vagyok, kommunikáció-történelem szakon végeztem és több mint hat éve élek Londonban, ahova leginkább a kalandvágy és a pénzkeresési lehetőség vonzott. Azóta se bántam meg, hogy kijöttem, persze hiányzik Magyarország, a balatoni nyár, Anyukám főztje és a barátok, de az angolok udvariassága, hagyomány szeretete és a számtalan kultúrális program kárpótol kicsit. Imádok utazni és a munkámnak köszönhetően elég sok új helyet ismertem meg, ugyanis egy utazási irodában dolgozom. Emellett nagy sport és zenerajongó vagyok és persze írogatok is különféle oldalakon és blogon.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .