Megint elment a net! Tapasztalatok az angol internet szolgáltatókról

A megfelelő internet szolgáltató kiválasztása itt Angliában talán még fontosabb, mint otthon, mivel nagyon nagy eltérések lehetnek a szolgáltatás minősége és megbízhatósága között. Személyes tapasztalatok az angol internet szolgáltatókról mondatják velem ezt, mivel három év alatt három internet szolgáltatót is kipróbáltunk már.

Mi először a legolcsóbb és legelőnyösebb csomagot ajánló szolgáltatóval, a TalkTalk-al kezdtük. Egy régebbi építésű társasházban élünk Délnyugat-Londonban. Előttünk is laktak itt már, így nem gondoltuk volna, hogy bármi nehézségünk lenne majd a nettel. Nos, a bekötés után alig pár héttel már kezdődtek a problémák, folyamatosan elment az internet, néha csak pár percre, de gyakran akár több órára is. Nos, most jött csak a neheze, elérni a TalkTalk ügyfélszolgálatát, és bejelenteni a hibát.

Hát ez általában minimum fél órás várakozás után sikerült. Ekkor egy ügyfélszolgálatos kezdte velünk elmondatni a problémát. Eleinte lelkesen végigmentünk a nekik előírt tucatnyi kérdésen, még a kapcsolót is szétszedtük, de az ötödik telefonhívás után már kissé bosszantó lett ez a macera. Ha már nagyon dühösek voltunk, kiküldtek egy szerelőt, hogy megnézze a hibát. Ők általában megállapították, hogy semmi baj nincs a telefonvonallal. S nem értették, hogy miért nem működik rendesen az internetünk?

Nos, ez ment egy évig, amikor úgy döntöttünk, elég volt. Váltottunk a BT-re, ami az angol Matávnak, azaz Magyar Telekomnak felel meg.  Az összes réz kábeles telefonvonal hozzájuk tartozik és az összes többi szolgáltató is tőlük bérli a vonalat. Átváltottunk tehát, s így lett BT Sportunk is majdnem ugyanannyiért, ám az internetünk továbbra is megbízhatatlan volt. A legbosszantóbb az volt, hogy ha nem volt internet, a BT Sport sem működött. Így persze még a beígért meccseket sem láthattuk. A BT ügyfélszolgálata egy fokkal szolgálatkészebb volt. Már a harmadik hívás után kiküldtek egy szerelőt, de véglegesen ők se tudták megoldani a problémát.

Az egy éves szerződés lejárta után újra váltottunk, ezúttal a kissé drágább, de profibbnak tűnő Sky-ra. Ők már nagyrészt üvegszálas optikát használnak, csak a kis zöld, utcai dobozkából (cabinet) jön a régi BT kábel. Problémák most is akadnak, de az elmúlt két évhez képest sokkal jobb a helyzet. Az itteni telefonos segítők sokkal jobban értenek az egészhez és a szerelők is próbálják feltárni a problémát. Eddig tehát nálunk ők a nyerők, de úgy tűnik, az internet szolgáltatás minősége nagyban függ a lakóhelyünktől is. Az előző helyen, ahol laktunk, a TalkTalk-al sem volt gondunk.

Mindig érdemes elolvasni a véleményeket különféle fórumokon, mielőtt megkötnénk a szerződést. Ha van rá lehetőségünk, beszéljünk a helyiekkel nekik mik a tapasztalataik. Ismert szolgáltatók még a Plusnet, Three, Vodafone és az EE. Ha szeretnénk őket tüzetesen összehasonlítani, érdemes speciális oldalakra látogatni, mint a uSwitch, Broadbandchoices vagy a MoneySupermarket.

Még nem említettem egy szolgáltatót, ez pedig a Virgin. A Virgin Media az egyetlen szolgáltató ma Angliában, aki a vékony rézkábeles vezetékek helyett sokkal vastagabb coax kábeleket használ. Ezáltal sokkal gyorsabb és megbízhatóbb internetet nyújtva. Ennek megfelelően persze az áraik is drágábbak és még sok helyen nem elérhetőek.[metaslider id=8796]


Angliai Kisokos

Exit mobile version