Megérkezett Londonba Donald Trump

Ma reggel megérkezett Londonba az amerikai elnök. Donald Trump II. Erzsébet királynő vendégeként három napra érkezett a brit fővárosba.

Trump elnöki különrepülőgépe, az Air Force One brit idő szerint 9 óra előtt két perccel szállt le a Londontól északnyugatra fekvő Stansted repülőtéren.

Az amerikai elnök feleségével, Melania Trumppal érkezett. A repülőtérről helikopterrel Woody Johnson londoni amerikai nagykövet rezidenciájára utaztak, majd délután, szintén helikopterrel érkeztek meg a Buckingham-palotába.

Az elnöki házaspárt II. Erzsébet királynő fiával, Károly walesi herceggel fogadta a brit királyi család elsődleges londoni rezidenciájának parkjában.

Trump elsétált a felsorakozott díszszázad előtt, mindeközben a királyi lovas tüzérség egy közeli parkból I. világháborús ágyúkból leadott 82 díszlövéssel üdvözölte a vendéget. II. Erzsébet királynő ezek után ebédre invitálta a vendégeket.

A nagy-britanniai állami látogatásra meghívott külföldi államfők hivatalosan nem a brit kormány, hanem az uralkodó vendégei. Ennek dacára a királyi udvar minden esetben a brit kormánnyal együtt választja ki a meghívandó vendégeket, így esett Trumpra a választás.

Mivel II. Erzsébet királyné évente csak egy-két alkalommal látja vendégül a külföldi államfőket, komoly megtiszteltetésnek számít az állami látogatásra szóló meghívás.

A 93 esztendős II. Erzsébet királynő, immár 67 éve az Egyesült Királyság uralkodója. Az 1952-es trónra lépése óta 112 külföldi államfőt fogadott állami látogatáson. Korábban vendége volt már két amerikai elnök: George W. Bush 2003-ban és Barack Obama 2011-ben. (MTI, Kiemelt kép forrása: Wikimedia)

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .