Megélhetés Angliában

 TransferWise

Mindenki jobb megélhetést és könnyebb életet remél a külföldi munkától. Mai cikkünkben részletesebben bemutatjuk, hogy mennyi pénz kell hozzá, hogy a megélhetés Angliában fedezve legyen. Ez alapján az írás alapján könnyen ki tudod számolni, hogy mennyit tudsz havonta félre rakni, ha Angliában élsz és dolgozol.

Sokan elfelejtik számításba venni, hogy az angol bérek magasabbak ugyan mint amihez Magyarországon hozzá edződtek, de a megélhetési, lakhatási költségek is a többszöröse lehet az otthon megszokottnak. A megélhetési költségek Európa szinten Londonban a legmagasabbak. A megélhetés Angliában és ezen belül is Londonban az Expatistan szerint 182%-al drágább mint Budapesten.

Fizetés: A minimálbér összege korfüggő. Itt találsz róla bővebb infót. Ha sikerül full time (teljes idős) állásban elhelyezkedned, az heti 40 órás munka hetet jelent. Ha csak part time (rész idős) állást találsz, az kb. 10-25 órás munka hetet jelent.

Család támogatások: A család támogatások mint például a child benefit (családi pótlék) és a child tax credit sok esetben a kérelem benyújtását követően 3-6 hónap múlva érkezik először, de akkor visszamenőleg is megkapjátok. Példaként a legidősebb gyerekre £20.70 child benefit jár hetente, a további gyerekek után £13.70 hetente. A child tax credit összege családonként változó, de általában 4 hetente 200-300 font.

Számoljunk egy kicsit. Mennyi is marad a zsebünkben azután, hogy kifizettük a szállásunkat, ettünk-ittunk, utaztunk, telefonáltunk és esetleg még szórakoztunk, sportoltunk is:

Költségek havonta személyenként (£)  London     Egyéb városok UK
Szállás-single room  – 1 személy részére rezsivel  400-450     200-250
Szállás-double room – 2 személy részére rezsivel  600-750     300-550
Szállás studio flat– 1-2 személy részére rezsi nélkül  600-1100     300-600
Számlák egy kis lakásra vonatkozóan (gáz, áram, víz, council tax, internet, tv license)  200-300     150-250
Étel, ital    80-200       80-200
Tömegközlekedés    80-320       50-80
Szórakozás    20-100       10-50
Mobil telefon,mobil internet (használati díj)    10-35       10-35
Konditerem bérlet    50-60       25-40
Fodrász      5-50         5-50

Az elektronikai cikkek ára hasonló mint Magyarországon. Az élelmiszer ugyanannyi, több minden – főleg nagyobb kiszerelésben – olcsóbb. A kozmetikumok olcsóbbak ahogy a ruhák is. Az autó és az üzemanyag olcsó, viszont az autó biztosítás drága.

Megélhetés AngliábanA gyermek felügyelet, bölcsőde és óvoda drága. Pontos összegeket ebben a cikkünkben találtok: Bölcsőde és óvoda Angliában. A tanköteles gyerekek szüleinek jó hírem van: az iskola ingyenes és minden szükséges felszerelést biztosítanak. Az egyenruhán, sportfelszerelésen és a táskán kívül semmit nem kell megvenni.

A telefonköltségek minimálisak. Ha feltöltő kártyás (PrePaid) telefont használsz, havi 10 fontból már olyan csomagot kapsz, amivel egymás közt ingyen telefonálhat a család, fillérekért vagy szinte ingyen telefonálhatsz Magyarországra (1 penny/perc), az összes UK sms (text) ingyen van más hálózatba is és a UK hívásokért is maximum 10 penny-t fizetsz percenként.

Előfizetéssel még jobbak a kondíciók, de tapasztalatom szerint kell néhány hónap előélet UK-ben ahhoz, hogy szerződni tudj. Mi a giffgaff szolgáltatót ajánljuk újonnan érkezőknek. Jó a minősége, az O2 hálózatát használják.Get a free giffgaff Sim Itt tudsz rendelni ingyen SIM kártyát, amihez 5 font ajándék feltöltést is kaphatsz.

Mindent összefoglalva a megélhetés Angliában lényegesen más, mint Magyarországon. Jobbak a körülmények, nyugodtabb, kiszámíthatóbb az élet de itt sincs kolbászból az a bizonyos kerítés!

Mindenki maga számolja ki a saját igényeire formálva, hogy mennyi is marad a zsebében (ha marad) és mennyi pénzt tud havonta félre tenni ha Angliában él és dolgozik.


  • Pénzt küldenél külföldre? Olvasd el ezt a bejegyzésünket.
  • Szeretnél a jövőben is hasonló hasznos információhoz hozzájutni? Kövesd a Facebook oldalunkat:

 TransferWise
Rita Szücs
About Rita 146 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .