Megállapodás nélkül hónapokat késhet, vagy elmaradhat a Brexit

Theresa May szerint ha a londoni alsóház a jövő héten sem fogadja el a brit EU-tagság megszűnésének feltételeit tartalmazó megállapodást, akkor hónapokat késhet, sőt, akár elmaradhat a Brexit.

A brit miniszterelnök péntek délután a kelet-angliai Grimsby városában, gyári munkások előtt tartott beszédet. Kijelentette: senki nem tudja, mi történne a Brexit-megállapodás újbóli elutasítása esetén.

“Lehet, hogy hosszú hónapok múlva sem lépnénk ki az EU-ból, lehet, hogy a megállapodás nyújtotta védelem nélkül kellene távoznunk, és az is lehet, hogy soha nem lépünk ki” – fogalmazott.

Theresa May szerint az EU-val novemberben kötött, a londoni alsóház által januárban óriási többséggel elutasított Brexit-megállapodás újbóli leszavazása esetén “csak a bizonytalanság folytatódását lehetne biztosra venni”.

A londoni alsóház a tervek szerint kedd este szavaz ismét a kilépési feltételeket rögzítő megállapodásról.

A kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas alsóházi Brexit-tábora és az észak-írországi Demokratikus Unionista Párt azt kifogásolja, hogy az Egyesült Királyság végérvényesen vámunióban maradhat az EU-val, ha szükségessé válik az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó tartalékmegoldás (backstop) alkalmazása.

A brit kormány a backstop-záradék módosítását szeretné elérni. Az EU azonban elzárkózik a már lezárt Brexit-megállapodás újranyitásától.

Theresa May már a múlt héten bejelentette, hogy ha az alsóház újból elveti a Brexit-megállapodást, a kormány jövő szerdán azt a kérdést terjeszti be szavazásra, hogy a parlament engedi-e a megállapodás nélküli Brexitet.

Az alsóház jelentős többsége ellenzi a rendezetlen kilépést az EU-ból. Ha ez a kérdés valóban a képviselők elé kerül, akkor szinte biztosra vehető, hogy elutasítják a brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnését.

A megállapodás és a megállapodás nélküli Brexit elutasítása esetén a kormány lehetővé teszi a képviselőknek a szavazást arról, hogy London kérje-e az EU-tól a kilépés március 29-i határidejének meghosszabbítását.

A Brexit elhalasztásához a többi 27 uniós társállam egyhangú beleegyezése is kell.

Theresa May azzal az érvelt a kilépési megállapodás elfogadása mellett, hogy jelenleg a brit adófizetők pénzéből “hatalmas összeg” áramlik az unióba.

Nagy-Britannia 2017-ben nettó 8,9 milliárd fonttal járult hozzá az EU-költségvetéshez, a kilépési megállapodás ennek véget vetne. A pénzt az ország fontosabb célokra, például az egészségügyre is költhetné – mondta a brit kormányfő.

Hozzátette: jelenleg a Nagy-Britannia és az EU közötti migrációt a szabad mozgás alapelve határozza meg. Ez azt is jelenti, hogy az emberek állásajánlat nélkül is átköltözhetnek egy másik EU-tagországba.

Theresa May szerint a külföldi EU-munkavállalók komoly mértékben hozzájárulnak a brit gazdaság, a közszolgáltatások és a társadalom fejlődéséhez. Ez viszont azzal is jár, hogy a brit kormány nem tudja ellenőrizni, hányan települnek át Nagy-Britanniába évente.

A brit kormányfő szerint a kilépési megállapodás véget vet a szabad mozgás nagy-britanniai érvényesítésének, és a határok ellenőrzése visszakerül a brit kormány hatáskörébe.

May szerint így lehetőség nyílna arra, hogy Nagy-Britannia a munkavállalók szakképesítése alapján határozhassa meg új bevándorlási szabályait, és ne annak alapján, hogy ki melyik országból érkezik.

Theresa May az Unió vezetőit is felkérte, hogy “még egy utolsó nekifutással” segítsenek elhárítani a parlament kifogásait, annak érdekében, hogy az alsóház elfogadhassa az egyezményt.

A kormányfő szerint a megállapodás újbóli elutasítása “válságos pillanat” lenne. Azután csak a megállapodás nélküli Brexit vagy a kilépés elhalasztása és a viták folytatódása között lehetne választani.

May szerint a Brexit elhalasztása esetén az EU olyan új feltételekkel állhat elő, amelyek nem tennék lehetővé a megkötések nélküli munkaerőmozgás érvényesítésének vagy Nagy-Britannia uniós költségvetési hozzájárulásának befejezését.

A Brexit-halasztás emellett elvezethet egy újabb népszavazáshoz is a brit EU-tagságról – tette hozzá. (MTI)


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

A honlapod az online névjegyed. Elkészíthetjük?


Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .