Magyar útlevél kérelem Angliában

Lejárt az útlevelünk Angliában? Mi a teendő, ha elveszett, megrongálódott, megsemmisült a régi útlevél és szükségünk lenne egy újra? Összefoglaltuk a legfontosabb, útlevéllel kapcsolatos londoni ügyintézéseknek a menetét. Magyar útlevél kérelem Angliában, az útlevél igénylés menete Londonban.
Útlevél igénylése Angliában

Új útlevelet Angliában Magyarország Nagykövetségének konzulátusán tudtok igényelni Londonban. Az elérhetőségük:

Az útlevél ügyintézéshez minden esetben előzetes időpont egyeztetés szükséges. Időpontfoglalást nem igénylő esetekben a konzulátust 9.30-11.30 között lehet felkeresni munkanapokon. Időpontfoglalás az interneten az alábbi elérhetőségen lehetséges: Online időpontfoglalás.

Az útlevél igényléséhez szükséges dokumentumok és fizetendő díjak:

 • magyar állampolgárság igazolása, amelyet érvényes személyi igazolvánnyal, vagy legfeljebb egy éve lejárt útlevéllel, vagy érvényes állampolgársági bizonyítvánnyal, vagy honosítási okirattal tehetünk meg;
 • lakcímkártya, amennyiben még megvan;
 • ha nincs érvényes magyar útleveled és személyi igazolványod sem, elfogadható hatóság által kibocsátott fényképes és érvényes igazolvány, amely a jelenlegi nevedet tartalmazza. Ez lehet például jogosítvány, vagy külföldi ID. Ennek hiányában magyar születési anyakönyvi kivonat, vagy házassági anyakönyvi kivonat szükséges, amennyiben házassági nevet viselsz.
 • ha az útlevelet más névre igényled, mint amire az előző útleveled, vagy személyi igazolványod kiállításra került, akkor a névváltoztatást alátámasztó magyar okirat is szükséges;
 • ha nincs érvényes magyar személyi igazolvánnyod, sem érvényes, vagy 1 éven belül lejárt útleveled és az adataid nem szerepelnek a személyi adatnyilvántartásban sem, akkor a konzulátus hivatalból magyar állampolgársági vizsgálatot indít – ehhez a formanyomtatványt helyben biztosítják;
 • ha a korábbi, még érvényes útleveledet ellopták, szükséges a rendőrségi jegyzőkönyv a lopás bejelentéséről – ennek hiányában pótdíj fizetendő;
 • konzuli díj megfizetése, amelyről az alábbi elérhetőségen tájékozódhattok: Konzuli díjak London 2017.

Az előre lefoglalt időpontban személyesen és pontosan meg kell jelenni a londoni konzulátus fenti elérhetőségén. Késést nem fogadnak el. A kérelmezőről fénykép készül és elektronikusan rögzítik az ujjlenyomatot. Sürgősségi eljárásra és útlevél ügyekben hiánypótlásra a londoni konzulátuson nincs lehetőség.

Az útlevél eljárás ideje, az elkészült új útlevelek kézhezvétele:

Az útlevél magyarországi eljárási ideje 20 nap, amely nem tartalmazza a kézbesítési időt. Általában 5-8 héten belül érkeznek meg a londoni konzulátusra az elkészült okmányok. Az elkészült útleveledet az alábbiak szerint veheted át:

 • kérheted, hogy magyarországi lakcímre postázzák;
 • kérheted, hogy angliai (Egyesült Királyságban megtalálható) lakcímre postázzák;
 • kérhetsz személyes átvételt valamelyik magyarországi okmányirodában;
 • kérhetsz személyes átvételt a Központi Okmányiroda ügyfélszolgálatán;
 • kérhetsz személyes átvételt a londoni konzulátuson.

[metaslider id=8796]12-18 év közötti kiskorú gyermek lejárt útlevele esetén a fent leírtakon kívül szükséges a gyermek és mindkét szülő személyes jelenléte. A szülőknek rendelkezniük kell érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal. Kötelezően bemutatandó ezeken felül a magyarországi születési anyakönyvi kivonat. A kérelmet benyújthatja csak az egyik szülő is, amennyiben rendelkezik a másik szülőtől két tanú előtt aláírt beleegyező nyilatkozattal. Ha csak egy szülő van, dokumentummal (bírósági határozat, halotti anyakönyvi kivonat) hitelt érdemlően igazolni kell.

Hazautazási célú ideiglenes útlevél csak kivételes esetekben igényelhető. Ilyen kivételes eset lehet például, ha valakinek az Egyesült Királyságból sürgősen Magyarországra kell utaznia hivatalos ügyben vagy haláleset kapcsán, de az úti okmányait ellopták, vagy elvesztette azt. Dokumentálni kell az utazás sürgős jellegét. Előzetes időpontfoglalási kötelezettség ez esetben nincs. Kizárólag személyesen intézhető, legkorábban 15 nappal a tervezett utazás előtt. A hazatérésre szóló ideiglenes magánútlevél kiállításának eljárási ideje 4-5 munkanap. Az igényléshez szükséges kitöltendő nyomtatványokat és bővebb információt itt találtok.

Amennyiben a magyar útleveledet vagy a személyi igazolványodat ellopták, vagy elvesztetted, be kell jelentened a magyar hatóságoknak. Az első és legfontosabb lépés ez esetben a rendőrségi bejelentés, ahol jegyzőkönyvet vesznek fel, ám a brit rendőrségek gyakran csak referenciaszámot adnak. E szám, vagy jegyzőkönyv birtokában a kitöltött formanyomtatványon személyesen kell megtenni a bejelentést a londoni konzulátuson. Előzetes időpontegyeztetés nem szükséges. Amennyiben a személyes bejelentés nehézségekbe ütközik, postai úton, levélben is feladható a nyomtatvány, amennyiben valamely tiszteletbeli konzul, vagy a konzulátus által elfogadott közjegyző megfelelően hitelesítette azt korábban. Bővebb információt a konzulátus honlapján itt találtok.

EZ IS ÉRDEKELHET: 

Magyar útlevél igénylése Angliában született gyermek részére

Angliában született gyermek magyarországi anyakönyvezése


About Rita 145 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.