Magyar útlevél igénylése Angliában született gyermek részére

Angliában született a gyermeked és magyar útlevelet szeretnél igényelni számára? Magyar útlevél igénylése Angliában született gyermek részére és az eljárás menete.

Ahhoz, hogy gyerekünk állandó magyar útlevelet kapjon, főszabály szerint rendelkeznie kell magyar születési anyakönyvi kivonattal. Az anyakönyvi kivonat iránti kérelmet és az útlevél iránti kérelmet együtt is be lehet nyújtani – az anyakönyvezési eljárásról itt írtam korábban.

2015 nyarában annyit finomodott a szabályozás, hogy ha a 6. évét be nem töltött gyermek részére igényeljük együtt az anyakönyvezést és az útlevelet, úgy az útlevél ügyintézési ideje az általános 5-8 hét. Függetlenül attól, hogy ez idő alatt az anyakönyve elkészült-e. Így tehát már nem kell arra várnunk, hogy az hosszú hónapok alatt elkészüljön, gyermekünk útlevelét az eddiginél jóval hamarabb kézhez kaphatjuk. Az útlevél igénylése iránti kérelmünket akár személyesen, akár postai úton is benyújthatjuk.

Személyes igénylés

Amennyiben a gyermeknek már van magyar anyakönyvi kivonata, úgy a gyermek első útlevelének igénylését külön időpont foglalása nélkül, a Konzulátus ügyfélfogadási idejében megtehetjük. Fontos, hogy ez a szabály az első útlevél igénylésre vonatkozik – ha a gyermeknek már volt útlevele vagy személyi igazolványa, úgy az ügyintézéshez időpontot kell foglalnunk. Ha az anyakönyvi kivonatot és az útlevelet együttesen igényeljük, úgy időpont foglalása szükséges.

Korábbi cikkemben említettem, hogy az időpontra valószínűleg több hónapot kell várni és sürgősségi eljárásra nincsen lehetőség. Az időpont igénylésénél annyi főt kell beírnunk, ahány személy részére az útlevelet igényeljük, nem pedig azt, hogy hány fő jelenik meg. Mindkét szülőnek személyesen kell a Konzulátuson megjelennie és érvényes személyazonosító okmánnyal – magyar állampolgárságú szülő esetén érvényes személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel – kell rendelkeznie.

Ha esetleg a szülői felügyelet csak az egyik szülőt illetné meg, akkor azt a megfelelő okmánnyal igazolni szükséges. Ha csak az egyik szülő tud megjelenni, akkor a másik szülő beleegyező nyilatkozatát a tiszteletbeli konzul, vagy a nagykövetség honlapján szereplő közjegyző hitelesítheti. Ha a másik szülő Magyarországon tartózkodik, úgy két tanú előtt aláírt szülői hozzájáruló nyilatkozattal lehet a kérelmet benyújtani.

Postai úton történő igénylés

A postai úton történő igénylés szabályai:

 • Csak akkor lehetséges, ha a gyermekünknek már van magyar születési anyakönyvi kivonata
 • Mind a két szülő nagykorú
 • Az igénylőlapon a szülői nyilatkozatot mindkét szülőnek alá kell írnia a közjegyző (Notary Public) vagy a tiszteletbeli konzul előtt.

Közjegyző esetében csak azon közjegyzők hitelesítését fogadja el a Konzulátus, akik pecsét és aláírás mintájával a Konzulátus rendelkezik. A közjegyzők aktuális listáját valamint a tiszteletbeli konzulok elérhetőségeit a „konzuli ügyek” főcím alatt, a „Tiszteletbeli konzulok, közjegyzők, fordítók, ügyvédek” hivatkozásnál találjuk. A közjegyző aláírása és pecsétje a külképviselet további ún. diplomáciai felülhitelesítésére szorul, amelynek konzuli díja 19 font.

 • A konzuli előtti aláírás és az aláírás hitelesítésének díja aláírásonként 22 font.
 • Az igénylőlapot előzetesen küldi meg számunkra a Konzulátus, azt nem lehet a honlapjukról letölteni.
 • Az igénylőlapot a Magyarországon anyakönyvezett névre, a magyar névviselési szabályokkal összhangban, a magyar írásmódnak megfelelően (1. vezetéknév, 2. keresztnév) kell kitölteni és aláírni. Az aláírásnak a kijelölt kereten belül kell maradnia, ne érintkezzen a kerettel.
 • A közjegyzői aláírás hitelesítés csatolása is szükséges.
 • A szülők érvényes okmány másolatait (útlevél vagy személyi igazolvány) is be kell küldeni.
 • Szülői nyilatkozat, ha a családban kettő, három, vagy több gyermeket nevelnek.
 • Postán beküldött kérelem esetében az útlevél eljárás díját a Nagykövetség nevére („Embassy of Hungary”) kiállított Postal Order-ben kérjük csatolni. A közjegyző által hitelesített kérelem esetében az útlevél díján felül a díjtáblán található „Felülhitelesítés” díjat is kell fizetnünk.

[bsa_pro_ad_space id=3]
További szabályok

Az útlevél elkészülte Magyarországon 20 napot vesz igénybe, ehhez jön még a kézbesítés ideje. A kézbesítés kérhető magyarországi vagy angol lakcímre. Személyesen átvehető valamely magyarországi okmányirodában, a Központi Okmányiroda Ügyfélszolgálatán vagy a londoni Konzulátuson. Összesen 5-8 héttel számolhatunk, ugyanakkor erre nincs garancia. A hazautazás szervezésével érdemes az útlevél kézhezvételéig várnunk.

Az útlevél igényléséért fizetnünk kell, jelenleg 36 fontba kerül (ha a családban két gyermeket nevelünk, akkor 33 fontba, ha három gyermeket, úgy 31 fontba). Befizetés: ügyfélszolgálaton fogadási időben készpénzben (pontos összeget kell vinnünk) vagy debit kártyával, ha az adott hónap 25. napjáig (vagyis ha a hónap 25. napja után kaptunk időpontot, akkor erre nincs lehetőség).

Milyen dokumentumok szükségesek a kérelem benyújtásához?

 1. A gyermek magyar születési anyakönyvi kivonata, amennyiben postai úton intézzük.
 2. Ha még nincs a gyermeknek magyar anyakönyvi kivonata úgy a szülők nevét is tartalmazó, brit anyakönyvi kivonatot kell benyújtanunk.
 3. Kitöltött és aláírt igénylőlap  – ezt személyes ügyintézés során ott helyben kapjuk, postai ügyintézés során a Konzulátus előre megküldi.
 4. Mindkét szülő érvényes személyazonosításra alkalmas okmánya, a magyar állampolgárságú szülő esetében érvényes magyar személyi igazolvány vagy útlevél.
 5. A kizárólagos szülői felügyeletet igazoló, megfelelő okmány.
 6. 2 db színes igazolványkép – a hátoldalára írjuk fel a gyermek nevét és születési dátumát.
 7. Ha a kérelmet postai úton nyújtjuk be: nyilatkozat a családban nevelt gyermekek számáról – csak kettő, vagy több gyermeket nevelő családok esetében.

[bsa_pro_ad_space id=5]
Egyéb információ

 • 6 éves kor alatt az útlevél érvényessége 3 év.
 • Az útlevél személyes kérelmezése esetén hiánypótlásra nincsen lehetőség. Ha valamely szükséges irat, dokumentum nincsen nálunk, akkor a kérelmünket el fogják utasítani és azt újból be kell adnunk. Ha a postai utat választjuk, akkor a kérelemben tüntessük fel a telefonszámunkat és e-mail címünket is. Így az esetleges pótlások miatt a Konzulátus mihamarabb el tud bennünket érni.
 • Az alábbi ügyeket lehetőségünk van egy eljárás keretében, együtt intézni: a gyermek útlevelének igénylése + gyermek anyakönyvezése + a szülők házasságának magyarországi anyakönyvezése. Ha az útlevél iránti kérelmünket ezen valamely ügyekkel együtt intézzük, úgy az útlevél kérelmet a konzulátus listáján szereplő közjegyző, vagy tiszteletbeli konzul előtt kell aláírni és hitelesíttetni.
 • Ha a gyermek útlevél kérelmének benyújtására a születés anyakönyvezési kérelmével egyidejűleg kerül sor, úgy ki kell töltenünk a “Nyilatkozat hat éven aluli gyermekek útlevélkérelméhez” dokumentumot is. Az anyakönyvezési és útlevél kérelem postai benyújtása esetén ezen dokumentumot is a közjegyző, vagy tiszteletbeli konzul előtt kell a szülőknek aláírnia.
 • Útlevél igénylése esetén sincsen lehetőség sürgősségi eljárásra.

 • Pénzt küldenél külföldre? Feltétlenül olvasd el ezt a bejegyzésünket.
 • Láttad már az új honlapunkat? Hirdess ingyen itt: Angliai Szaknévsor.
 • Csatlakozz facebook csoportunkhoz is, ahol rengeteg segítséget kaphatsz már több mint 8000 csoporttagtól.
 • Ha tetszett a cikk és szeretnél a jövőben is hasonló hasznos információhoz hozzájutni, kérlek like-old a facebook oldalunkat:

Viktória Gebei Tari
About Gebei-Tari Viktória 16 Articles
Gebei-Tari Viktória vagyok, 2012 szeptemberében költöztünk férjemmel Angliába. Online marketinggel foglalkozok, kislányunk születése óta azonban jelenleg csak részmunkaidőben otthonról. Nagyon szeretek utazni és minél több időt a családommal tölteni.