Magyar óvodák és iskolák Angliában

Sok angliai magyar családban merül fel az igény, hogy más angliai magyar családokkal ismerkedjenek meg, vagy a gyerekeik behatóbban foglalkozzanak a magyar nyelvvel és kultúrával. Ilyenkor érdemes beiratkozni valamely angliai magyar óvodai vagy iskolai foglalkozásra, melyeket általában hetente vagy kéthetente tartanak és összesen pár órás elfoglaltságot jelentenek. A beiratkozás menetéről illetve a gyerekek korához leginkább illő órákról az intézményeknél megadott elérhetőségek valamelyikén lehet bővebb információt kapni.

Magyar óvodák és iskolák Angliában

LONDON

 • Londoni Magyar Iskola+

Az iskola széles körben kínál a magyar családok számára programokat, ugyanis nem csak iskolás gyerekek számára biztosít oktatást, hanem van ovija, baba-mama klubja, tánc órái, Kodály órái, ezen kívül szerveznek színjátszást, kirándulást, koncerteket. Gyakoriság: az oktatás kéthetente szombatonként délután 2 órától este 7 óráig folyik, a többi program alkalmanként hétvégente. Érdeklődni a Facebook oldalukon, e-mailben, vagy a weboldalukon lehetséges.

 • MOSOLY Magyar Ovi-Suli 

Célja a magyar nyelv megismertetése a gyerekekkel vidám, barátságos környezetben kreatív művészeti tevékenységek útján. A foglalkozások gyerekek részére korosztály szerint 6 csoportban folyik, tartanak ezenkívül magyar nyelvi órákat is felnőttek részére. Gyakoriság: kéthetente szombatonként 10-14 óra között. Érdeklődni Zahuczky Angéla Mónikánál a 07961 441041-es telefonszámon, Facebook oldalukon, honlapjukon vagy e-mailben lehet.

 • MAKI Suli 

A MAKI Suli, azaz a Magyar Klub és Iskola szombatonként várja a londoni magyar gyerekeket és fiatalokat 3 éves kortól egészen 14 éves korig. Az óvodás korosztály tagjai (3-6 év) a Hakapeszi Maki csoporthoz csatlakozhatnak, a kisiskolásokat a Pom-Pom (6-8 év) és a Macskafogó (8-10 év) csoport várja szeretettel, míg a tinik (12-14 év) foglalkoztatását, tanítását a Ludas Matyi csoport látja el. Tandíj: £100/tanév. Érdeklődni a Facebook oldalukon, e-mailben, vagy a weboldalukon érdemes.


DÉL-KELET-ANGLIA

 • Basingstoke-i Magyar Ovi és Suli

Szakképzett óvónőkkel és tanítónőkkel várják a magyar kultúra és nyelv iránt érdeklődő magyar családokat. A gyermekeknek két korosztályban biztosítanak foglalkozásokat: 0-4 és 4-8 éves korig. Gyakoriság: kéthetente, egy iskolai szemeszterben 6 alkalommal. Érdeklődni a Facebook oldalukon, telefonon a 07766951790-es számon vagy e-mailben lehetséges.

 • Guildfordi Magyar Tanoda és Játszóház 

Célja a magyar kultúra értékeinek megőrzése és terjesztése. A nyelvi és néptánc oktatáson kívül rendszeresen szerveznek a magyar jeles napok megünneplésére rendezvényeket valamint közösség teremtés céljából baráti összejöveteleket, kirándulásokat. Gyakoriság: A magyar nyelv oktatása gyereknek és felnőtteknek kéthetente szombaton 10 órától valamint felnőtteknek néptánc oktatás hétfőnként 20 órától. Érdeklődni a Facebook oldalukon, a honlapjukon, valamint telefonon a 01483 808 643-as számon, emailen pedig az info@hcaguildford.org.uk címen lehet.

 • Magyar Iskola Oxford

Az iskola 2015 októberében nyitotta meg kapuit és céljának a magyar közösség összefogását és hagyományainak megőrzését tekinti. 7 korcsoport számára tartanak foglalkozásokat egészen 0-tól 18 éves korig, a felnőttek pedig magyar, mint idegen nyelv órára is jelentkezhetnek. Gyakoriság: kéthetente szombaton. Érdeklődni e-mailben vagy Facebook-on lehetséges.

 • Magyar Iskola Woking

Az iskola alapvető célja, hogy az angliai magyarok számára lehetővé tegye a magyar kultúra ápolását, élvezését és hogy egy aktív, befogadó angliai magyar közösséget hozzanak létre. Az óvodások és iskolások részére nyújtott kézműves, meseolvasás, írás-olvasás és honismereti órákon kívül a gyerekek csatlakozhatnak a cserkész csapathoz is ami egyedülálló Angliában.

Az angliai magyar gyerekek részt vehetnek továbbá néptánc órákon valamint dráma órákon is. Gyakoriság: a hónap minden második és negyedik szombatján 13:45 és 17:00 óra között. Érdeklődni e-mailben, a honlapon vagy Facebook oldalon lehetséges.

 • Readingi Magyar Iskola

Az órák 3 korcsoportban zajlanak 3 és 8+ éves korosztály részére. Az érdeklődők részt vehetnek magyar órákon, sütés-főzés és néptánc oktatáson továbbá kerámiás foglalkozásokon is. Ezenkívül az iskola havi-két havi alkalommal kirándulást is szervez. Gyakoriság: kéthetente szombaton 14:00 – 17:00 óra között. Érdeklődni telefonon a 07533 337720-as számon, e-mailben, valamint a Facebook oldalukon lehet.

 • Southamptoni Magyar Iskola

Az iskolába az általános iskolás gyerekeket várják. Céljuk, hogy a gyerekek jól érezzék magukat a magyar nyelvi környezetben, bepillantást nyerjenek a magyar irodalomba és történelembe, s mindezt egy oldott, vidám környezetben. Érdeklődni lehet e-mailben, a honlapon, valamint a Facebook oldalon.


DÉL-NYUGAT-ANGLIA

 • Bristoli Kisiskola 

Bristoli magyar közösség által létrehozott hétvégi kisiskola. Célja, hogy lehetőséget nyújtson a Bristol és környékén elő magyar családoknak a találkozásra, valamint játékos foglalkozások keretében segítséget nyújtson a magyar nyelv ápolására. Gyakoriság: kéthetente szombatonként. Érdeklődni a honlapjukon és a Facebook oldalukon lehet.

 • Napsugár Magyar Iskola és Óvoda – Poole

Magyar hagyományok, népi játékok, énekek megőrzése gyermekeink számára. Beszéd fejlesztése, szép és különleges anyanyelvünk megőrzése, mely megalapozza az írást, olvasást. Két csoport működik az iskolában. A nagyok korosztálya 6-12 a kicsiké pedig 2,5-6 éves korig.

Magyar nyelv, írás, olvasás és hagyományőrző játékok, műhelymunkák. Gyakoriság: minden szombaton délelőtt tartják a foglalkozásokat. Érdeklődni lehet e-mailben, a Facebook csoportjukban és a 07478943334-es telefonszámon.


NYUGAT-KÖZÉP-ANGLIA

 • Coventry Magyar Tanoda és Közösség

A szervezet célja a magyar nyelvi készségek fejlesztése és egy összetartó magyar közösség megteremtése. Igényes felnőtt és gyerek programokkal várják az érdeklődőket. Játszóházat szerdánként 15.30 – 17.00 óra között, tanodát pedig hétvégente működtetnek.

Érdeklődni telefonon Lukácsné Pócsföldi Saroltánál (játszóház) a 07554518140-es telefonszámon illetve Gruber Ágnesnél (tanoda) a 07522130740-es telefonszámon, a honlapon vagy az email címükön lehetséges.


ÉSZAK-NYUGAT-ANGLIA

 • Zsigmond Király Magyar Kulturális Klub és Iskola, Manchester 

Az iskola 2014-ben alakult és azóta különböző programokkal várja a gyerekeket. Gyakoriság: szombatonként 12:30-tól. Érdeklődni: e-mailben vagy Facebook oldalukon lehet.


KELET-ANGLIA

 • Magyar Iskola Cambridge

Célja a nyelvfejlesztés angliai magyar óvodás és iskolás korú gyermekek számára, valamint a közösségformálás. A gyermeknek életkor szerinti csoportokban folynak a foglalkozások, ezenkívül van felnőttek részére magyar, mint idegennyelv-oktatás illetve néptánc és ének-zene óra is.

Gyakoriság: az iskola rendkívül széles körben kínál programokat az érdeklődők számára, melyek különböző időpontokban szombatonként látogathatók. Érdeklődni lehet a Facebook oldalukon vagy e-mailben.

 • Montagh Imre Southendi Magyar Iskola 

Az iskola 2015 szeptemberében nyitotta meg kapuit a magyar nyelv, történelem és kultúra iránt érdeklődők részére. A soron következő foglalkozások időpontjáról, témájáról és helyszínéről a Facebook oldalukon találunk bővebb információt. Érdeklődni e-mailben vagy a Facebook oldalukon lehet.

 • St. Albans-i Magyar Iskola

Az intézmény célja, hogy a gyerekekkel megismertesse a magyar hagyományokat, ünnepeket, szokásokat, népszokásokat és a magyar nyelvet. Az iskola nem csak az iskoláskorú gyereket várja, foglakozásait már 0-2 éves korosztálytól lehet látogatni. Kodály ének órákkal a gyerekek zenei nevelését is vállalják.

Ezen kívül a felnőttek számára magyar nyelvű oktatást is tartanak. Gyakoriság: kéthetente szombatonként 10:00 – 12:30 között. Érdeklődni e-mailben, a honlapjukon, vagy a Facebook oldalukon lehet.

S végül, a kisbabásoknak korábban már írtam arról, hogy a lakóhelyünk közelében milyen baba-mama foglalkozásokra tudnak eljárni. Ide kattintva tudjátok elolvasni.

Viktória Gebei Tari
About Gebei-Tari Viktória 16 Articles
Gebei-Tari Viktória vagyok, 2012 szeptemberében költöztünk férjemmel Angliába. Online marketinggel foglalkozok, kislányunk születése óta azonban jelenleg csak részmunkaidőben otthonról. Nagyon szeretek utazni és minél több időt a családommal tölteni.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .