Magyar konzulátus nyílik Edinburgh-ben

 TransferWise

Régi vágyuk teljesülhet még az idén a skóciai magyaroknak: ezentúl nem kell majd a hivatalos ügyeikkel Londonig menniük, ugyanis a tervek szerint magyar konzulátus nyílik Edinburgh-ben.

Skóciában jelenleg nagyjából tízezer, ebből a fővárosban, Edinburgh-ben hétezer magyar él. Eddig mindössze az évente néhány alkalommal megtartott kihelyezett konzuli fogadónapokon tudták a hivatalos ügyeiket helyben intézni, ez azonban néhány hónapon belül megváltozhat.

A kérdés még márciusban merült fel, amikor Ujhelyi István szocialista EP képviselő a skót fővárosba látogatott, és ott tárgyalt Fiona Hyslop külügyminiszterrel. A politikus ekkor biztosította Ujhelyit, hogy Skócia kész mindent megtenni az uniós állampolgárok, így a magyarok jogainak megvédése érdekében. Ebben segítene sokat, ha a Brexit miatt amúgy is bizonytalan helyzetű Skóciában élők a közelükben kaphatnának szakszerű segítséget ügyeik intézésében.

„Nem hagyhatjuk, hogy több ezer magyar honfitársunk – különösen a törékeny brit folyamatok közepén – ne a leggyorsabb és legközvetlenebb segítséget kapják, ha szükségük van rá.” – fogalmazott Ujhelyi a Szíjjártó Péter külügyminiszterhez címzett írásos javaslatában. Felvetését a magyar külügyi tárca is indokoltnak tartotta, így a brit adminisztratív folyamatok lezárulta után várhatóan még idén megnyílik az új magyar konzulátus Edinburgh-ben.

Ezzel a lépéssel lényegesen könnyebbé válna a skóciai magyarok élete, eddig ugyanis a hivatalos ügyeik – mint például a születés vagy halál bejelentése, útlevél igénylés – elintézése érdekében az Edinburgh-tól 500, az északi területektől közel 1000 kilométerre fekvő Londonig kellett utazniuk. Ezek a körülmények például a szavazásokon való részvételt is igen megnehezítették.

Nem Magyarország lenne az első, amelynek állandó konzulátusa van Edinburghban. A térség országai közül már a lengyelek, románok, szlovákok és horvátok is saját követséget tartanak fenn Skóciában.


  • Lehetne olcsóbb a külföldi pénzküldés? Szerintünk igen.
  • Itt a Te szöveges hirdetésed is futhatna! Érdekel? Katt ide.
  • Facebook oldalunkat itt tudod követni:

 TransferWise
Dorottya Kercsó
About Kercsó Dorottya 30 Articles
Magyar nyelv- és irodalom szakos tanárként végeztem az egyetemen, Skóciába 2015 szeptemberében a férjem tanulmányai miatt költöztünk. Jelenleg itt elsősorban a két gyerekemet nevelem, emellett heti rendszerességgel tartok foglalkozásokat az ovis korosztálynak. Skócia rengeteg meglepetést tartogatott, és tartogat ma is számunkra: nem csak egy idegen országba kerültünk, hanem azzal is szembesülnünk kellett, hogy amit a brit életről hallottunk-olvastunk, az erre az Skóciára igen gyakran nem érvényes. Noha feltett szándékunk a tanulmányi idő lejárta után visszaköltözni Magyarországra, napról-napra jobban szeretjük ezt az országot, és életünk legnagyobb kalandjának tartjuk az itt töltött éveket.