Londoni toronyháztűz, forrongó indulatok, ingatag kormány

Úgy tűnik, lassan egy hét sem telhet el valamilyen tragikus és áldozatokat követelő eseménytől. Most ugyan nem terroresemény történt, de a szerda hajnali londoni toronyháztűz legalább annyira sokkolt mindenkit, mint az előző hetek történései.

Kedd éjszaka tört ki a tűz a Grenfell Tower nevű 24 emeletes házban, Nyugat-London Kensington és Chelsea kerületében. A lángok 15 perc alatt az egész épületre átterjedtek, szinte semmi esélyt nem adva a legfelsőbb szintek lakóinak. A 600 lakossal bíró épületből kétségbeesetten próbáltak menekülni az emberek, volt, aki inkább leugrott. Egy anya az újszülött gyerekét dobta le egy utcán álló segítőnek, hogy legalább ő túlélje a katasztrófát.

Sokkoló képeket és történeteket láthattunk egész héten a híradásokból. Nem csak a környéket, de az egész országot sokkolta az újabb tragédia. Számtalan kérdésre keresik a választ a hatóságok. Nem lehet tudni azt, hogy hogyan terjedhetett el ilyen gyorsan a tűz, de még az áldozatok pontos számát sem tudni, hiszen a legfelsőbb szintekhez a tűzoltók és a keresőcsapatok még mindig nem tudtak hozzáférni.

Pénteken a gyászt a harag váltotta fel. A túlélők és az áldozatok hozzátartozói a kerület képviselőinek ülését ostromolták az információhiányra hivatkozva, és persze a felelősöket keresve. Hiába járt a helyszínen a miniszterelnök, Theresa May, csupán a hatóságokkal találkozott és nem az ott lakókkal, amiért őt is sokan bírálták. Ezzel szemben Jeremy Corbyn személyesen próbálta a hozzátartozókat nyugtatni, tovább fokozva egyre növekvő népszerűségét.

Az egyetlen pozitívum az újabb tragédiában az az összefogás és adakozás, amit a korábbi események után is láthattunk. Szerda délután már annyi adomány gyűlt össze, hogy nem tudták hol tárolni őket, és mindenkit inkább pénzadományra kértek a ruhák és az élelmiszerek helyett. Persze még így is rendkívüli a helyzet, hiszen több száz embernek kell hirtelen szállást biztosítani.

A katasztrófát követően egyre hangosabbak azok a hangok, akik a kormány szerepét is hangoztatják, mivel semmilyen tűzvédelmi szigorítást nem hoztak az előző évek tűzesetei után.

4000 hasonló toronyház van Nagy-Britanniában, poroltók és oltórendszer nélkül, egy lépcsőházzal és a Grenfell Towerben használt szigetelőanyaggal. A miniszterelnök átfogó vizsgálatot ígért, aminek eredménye után remélhetőleg szigorúbb szabályozásokat hoznak majd.

Ilyen körülmények között próbált a választásokat ugyan megnyerő, de többséget nem szerző May tárgyalni az Észak-Ír Unionista Párttal, mindeddig még végleges megállapodás nélkül. Jövő hét szerdán mindenesetre megtartják a Királynő beszédét, ahol hivatalosan is ismertetik a brit kormány további programját.

Szombaton tartották a Trooping the Colourt, a királynő hivatalos születésnapi rendezvényét, ahol a megszokottnál szintén komorabb volt a hangulat az előző hetek eseményei után. Azért így is hatalmas tömeg nézte a katonák felvonulását, a Királynő szemléjét és a légi bemutatót.


  • Lehetne olcsóbb a külföldi pénzküldés? Szerintünk igen.
  • Itt a Te szöveges hirdetésed is futhatna! Érdekel? Katt ide.
  • Facebook oldalunkat itt tudod követni:

Enikő Blitzer
About Enikő 54 Articles
Enikő vagyok, kommunikáció-történelem szakon végeztem és több mint hat éve élek Londonban, ahova leginkább a kalandvágy és a pénzkeresési lehetőség vonzott. Azóta se bántam meg, hogy kijöttem, persze hiányzik Magyarország, a balatoni nyár, Anyukám főztje és a barátok, de az angolok udvariassága, hagyomány szeretete és a számtalan kultúrális program kárpótol kicsit. Imádok utazni és a munkámnak köszönhetően elég sok új helyet ismertem meg, ugyanis egy utazási irodában dolgozom. Emellett nagy sport és zenerajongó vagyok és persze írogatok is különféle oldalakon és blogon.