Londoni terrortámadás, választási kampány, tévés viták

Az elmúlt hét sem múlt el súlyos incidensek nélkül Angliában. A szombat esti londoni terrortámadás március óta a harmadik merénylet volt Nagy-Britanniában.

Szombat este egy újabb terroresemény rázta meg Angliát. Ezúttal Londonban három merénylő egy fehér furgont vezetett a tömegbe a London Bridge-nél. A gázolók az autóból kiugorva többeket megkéseltek, míg a fegyveres rendőrök le nem lőtték őket. Úgy tűnik, lassan nem telhet el hét valamilyen tragikus és mindenkit sokkoló terrorakció nélkül, hiszen a manchesteri merénylet óta még két hét sem telt el.

A tegnap esti merényletben eddig hét halálos áldozatról, és 48 sebesültről számoltak be, ebből 21 sérült kritikus állapotban van. 36 beteget jelenleg is londoni kórházakban ápolnak. Az áldozatok között vannak brit rendőrök, valamint ausztráliai, francia, kanadai és spanyol állampolgárok. Magyar sérültről vagy áldozatról egyelőre nem érkezett hír. A magyar nagykövetséget a 0207 201 3440 számon lehet elérni, míg a londoni rendőrséget a 08000961233 vagy 0207 158019 vészhelyzeti számon. (Kérjük, amennyiben a közelben tartózkodott és szívesen megosztaná az olvasókkal amit látott, írjon az info@angliaikisokos.com címre. Köszönjük.)

A merénylők London egyik legnépszerűbb, és szombat este zsúfolásig megtelt részét, a London Bridge, majd a híres Borough piac környékét vették célba, ahol számtalan étterem és szórakozóhely található. A rendőrség 12 embert letartóztatott. Az események hatására Theresa May kormányfő vasárnap reggel újra összehívta a Cobra nevű válságstábot. A főbb politikai pártok a választási kampányt vasárnapra felfüggesztették, de jelezték, hogy hétfőn folytatják.

Történt mindez a vasárnapi One Love Manchester jótékonysági koncertet megelőző napon, amelyre körülbelül 50 ezer embert várnak. A koncert bevételét a manchesteri merénylet áldozatainak támogatására ajánlotta fel a merényletet átélő amerikai énekesnő, Ariana Grande. A ma este 18.30-kor kezdődő koncerthez a legnagyobb zenei előadók csatlakoztak: Katy Perry, Coldplay, Robbie Williams, Justin Bieber, Black Eyed Peas, Take That, Niall Horan, Little Mix, Pharrell Williams, Miley Cyrus, Usher.

Az újabb drámai események háttérbe szorították a már csak öt napra levő választást is. A vártnál szorosabb küzdelem várható a brit Konzervatív és a Munkáspárt között. A héten szinte minden nap rendeztek egy tévés vitát. Hétfőn a két kulcsszereplő, Theresa May és Jeremy Corbyn vitázott. Felváltva válaszoltak a közönség, majd a veterán újságíró, Jeremy Paxman izzasztó kérdéseire.

Mindkét pártvezetőnek voltak nehéz percei. Corbynon az ír terrorszervezet, az IRA meggyilkolt vezetőinek emlékére szervezett megemlékezésen való jelenlétét, és a királyság eltörlését támogató megnyilvánulásait kérték számon. Theresa Maynek újra bizonygatnia kellett, hogy teljes szívvel kiáll a Brexit, Nagy-Britannia Európai Uniós kilépése mellett, még ha a népszavazás idején a maradás mellett is kampányolt.

Szerdán a BBC tartott hagyományos tévés vitát a hét legnagyobb párt részvételével. Ezen a vitán a kormányfő nem jelent meg, más, a Brexit-tárgyalásokkal kapcsolatos teendőire hivatkozva. A kormánypártot itt a jelenlegi belügyminiszter, Amber Rudd képviselte. Majd pénteken újabb vitára került sor, ahol ismét May és Corbyn válaszolt a nézők kérdésire.

Ugyan a terveknek megfelelően megtartják az előrehozott parlamenti választásokat Nagy-Britanniában, de egyre kérdésesebb, mi is lesz a jövő csütörtöki választások végeredménye, ami nagyban befolyásolhatja majd a 11 nappal később kezdődő Brexit-tárgyalások menetét is.


  • Lehetne olcsóbb a külföldi pénzküldés? Szerintünk igen.
  • Hogyan foglalj a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.
  • Facebook oldalunkat itt tudod követni:

Enikő Blitzer
About Enikő 54 Articles
Enikő vagyok, kommunikáció-történelem szakon végeztem és több mint hat éve élek Londonban, ahova leginkább a kalandvágy és a pénzkeresési lehetőség vonzott. Azóta se bántam meg, hogy kijöttem, persze hiányzik Magyarország, a balatoni nyár, Anyukám főztje és a barátok, de az angolok udvariassága, hagyomány szeretete és a számtalan kultúrális program kárpótol kicsit. Imádok utazni és a munkámnak köszönhetően elég sok új helyet ismertem meg, ugyanis egy utazási irodában dolgozom. Emellett nagy sport és zenerajongó vagyok és persze írogatok is különféle oldalakon és blogon.