Londoni bűncselekmény-földrajz: kiderül, merre ne sétálj egyedül

 TransferWise

Ezt a cikket nagyon figyelmesen olvasd el, mert minden egyes szava fontos lesz: nem játék az, amikor leírjuk, hogy melyek azok a (város) részei Londonnak ahol (lehetőleg) ne sétálgass egyedül. Főleg ne éjszaka. (A lista a kriminológiai adatokon, és némi szubjektivitáson is alapul.) Kis londoni bűncselekmény-földrajz következik, avagy merre ne sétálj soha egyedül? 

Slumosodás a szociológia, és egy kis kriminológia

Slumosodás. Így nevezi a szociológia azt a jelenséget, amit akár itthon is megfigyelhetsz, és ami ellen egyetlen megoldás van, de ne szaladjunk ennyire előre. A slumosodás azt jelenti, hogy előbb egy utca, aztán pár utca, később egy kisebb terület elszegényedik, hanyatlik, majd elkezd gettósodni. A slumosodás egy öngerjesztő folyamat, elmeséljük milyen egyszerűen működik.

Képzeld el, hogy a melletted levő házat valamiért olyan olcsón adják el (hitel van rajta, meg akarnak tőle szabadulni, vagy bármilyen más ok miatt, de a piaci árnál jóval alacsonyabban), hogy „kétes alakok” veszik meg. (Teljesen mindegy, hogy milyen etnikumhoz, vagy rasszhoz tartoznak, itt most a lényeg az, hogy elképesztően áron alul kapják meg: oda nem illő emberek).

Miután a melletted levő ház értéktelenné válik, a szomszédok deviánsak, ezért a tied, és a másik szomszéd háza is sokkal kevesebbet ér majd. Igyekszel tőle megszabadulni te is amíg lehet, és a szomszéd is: de csak olyan fogja megvenni, akit nem zavarnak a kétes alakok, valószínűleg mert az új vevők is azok lesznek. Így egyre több házat vesznek meg olcsón, egyre olcsóbban, miközben mindenki menekül.

Nem nehéz belátni, hogy a terület először elszegényedik, majd gettósodik, később felkerül a kriminológiai térképre, mint veszélyes terület. Ez ellen az egyetlen megoldás az, ha „rehabilitálják” azaz elkezdik mesterségesen felvinni az árakat a környéken. Új házakat építenek, plázákat, városrészt, a gettósodást megszüntetik. Ez néha sikerül, ám nem mindig. Londonnak is vannak ilyen részei, ahol magas a bűnözés aránya.

Ahol semmiképp ne sétálj

Az ilyen (slumosodott, gettósodott) területeken régebben nem volt gondod, mert nem bántottak. Voltak mindenféle bandák, akik néha összecsaptak, de alapvetően nem veled foglalkoztak, és bár ma sem kell remegő térdekkel végig menned ezeken a területeken, de nem árt figyelned, és az sem baj, ha nem egyedül sétálgatsz. Házat semmiképp ne itt bérelj, és a helyedben mi ékszerboltot sem itt nyitnánk.

Íme a legrosszabb (vagy a legrosszabb hírű) helyek Londonban:

  • Harlesden

Mi nem sétálgatnánk arra, London Bronx-ának is hívják, a nagymenők itt nem viccelnek. Sokan gondolják azt, hogy egy fegyver szuper megoldás a vitás helyzetekre, amiből akad bőven.

Harlesden, London
  • Hackney

Akik itt élnek azt mondják róla, hogy itt élni, olyan mint a Marmite (kóstold meg, minden szupermarketben kapható), vagy imádod, vagy menekülni fogsz. Hackney kettős, mert itt talán még él a betyárbecsület. A bandák tényleg egymással vannak elfoglalva, de mi azt javasoljuk, hogy azért ne tégy hosszú éjszakai sétákat itt.

  • Peckham

Szinte alig hallottál róla, nem véletlen. Azt mondják Peckhamről, hogy kicsit a fegyverek az erőszak, és a kések birodalma, olyannyira, hogy ez egyik fő látványossága a londoni „street art” azaz az összefirkált falak, amiket már nincs is értelme lemosni.

  • Camden

Azért érdekes, mert a piac miatt a kriminológiai térkép csúcsán van, itt mindennaposak a lopások a kifosztások, ugyanakkor, ha a piacot kivesszük akkor egy egészen élhető (a helyi lakos szerint kifejezetten biztonságos) területe észak Westminsternek. A Regent Parkot viszont este mindenképp kerüld el.

Camden, London
  • Kings Cross

Ha Londonban keresel szállodát, és elképesztően olcsó akkor nagy eséllyel King Crossban van, írják az angol internetes oldalak, és igazuk is van. A híres pályaudvar szinte vonzza a csőcseléket, kétes alakokat és rengeteg a prostituált. Ha pedig ez így együtt áll, az a bűnözés melegágya.

  • Elephant and Castle

Kevesen írnak róla, de az E&C is a lepukkant részekhez tartozik. Nekünk meggyőződésünk, hogy rosszabb, mint Edmonton, vagy Clapham Nort is, pedig azoknak is rossz a hírük. E&C az a hely amit a legjobb ha egyszerűen elkerülsz.

Ne légy áldozat!

Persze, mint minden éremnek ennek is kettő oldala van, a fent felsorolt helyeken sem esik mindenkinek bántódása, nem fosztanak ki mindenkit, és a telefonja sem vész nyoma minden áthaladó embernek, tény viszont, hogy fokozottan kell ügyelni az értékeidre, és magadra is.


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Szeretnéd elérni a legtöbb angliai magyart? Hirdess nálunk!

 TransferWise
Rita Somlai
About Rita 146 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .