Londonba látogat az amerikai elnök

 TransferWise

Június harmadikán 3 napra Londonba látogat Donald Trump. Az amerikai elnök a királynő vendégeként érkezik a brit fővárosba, ahová a felesége, Melania Trump is elkíséri.

A Buckingham-palota kedd délután bejelentette, hogy Trump látogatásának időzítése a nyugati szövetségesek normandiai partraszállásának 75. évfordulójához kötődik.

A meghívást Theresa May brit miniszterelnök adta át az uralkodó nevében 2017. januári washingtoni látogatásán, alig hét nappal Trump beiktatása után.

A nagy-britanniai állami látogatásra meghívott külföldi államfők hivatalosan az uralkodó vendégei. A királynő valamelyik rezidenciáján, a Buckingham-palotában vagy a windsori kastélyban szállásolják el őket.

Az állami látogatás része az is, hogy az uralkodó és vendége díszes hintón végighajtat a Buckingham-palotához vezető, vörös aszfaltjáról híres Mall sugárúton.

A brit királyi udvar évente csak egy-két alkalommal hív meg külföldi államfőket. Komoly megtiszteltetésnek számít egy ilyen meghívás.

Trump állami látogatása a meghívó átadása óta komoly belpolitikai viták tárgya Nagy-Britanniában. A két ország között több diplomáciai szóváltás is lezajlott az utóbbi két évben.

Az egyik leghevesebb vita arról a kérdésről zajlik, hogy az amerikai elnök beszédet mondhat-e a londoni parlament két kamarájának tagjai előtt.

John Bercow, az alsóház elnöke erőteljesen ellenzi, hogy az amerikai elnök felszólaljon a parlamentben. Bercow kifejtette: a Londonba látogató külföldi vezetőknek “nem automatikus joguk”, hogy felszólaljanak a parlament két háza előtt, azt “ki kell érdemelni”.

Trump elődje, Barack Obama 2011-ben járt állami látogatáson Londonban. Ekkor beszédet is mondott az alsóház és a felső kamara, a Lordok Háza tagjai előtt.

Az egymással szoros kapcsolatokat ápoló két ország tavaly éles hangú diplomáciai csörtéket vívott. Történt ugyanis, hogy Trump a Twitteren megosztotta a Britain First nevű muszlimellenes csoport három videóját muszlimok által elkövetett állítólagos atrocitásokról.

Az ügyben Theresa May “helytelennek” nevezve, hogy Trump “egy hazugságokat terjesztő, feszültségeket szító, gyűlölködő” csoport videóit népszerűsíti.

Az amerikai elnök May megrovó nyilatkozatára indulatos Twitter-üzenetben válaszolt. Felszólította a Mayt, hogy “ne rám összpontosítsa figyelmét”, hanem “az Egyesült Királyságban zajló, romboló radikális iszlám terrorizmusra”.

A Britain First egyik vezetőjét, Jayda Fransent tavaly 36 heti szabadságvesztésre ítélte egy brit bíróság vallási közösség elleni gyűlöletkeltő magatartás vádjával.

Komoly nézeteltérés alakult ki London és a Fehér Ház között amiatt is, hogy az Egyesült Államok kivonult az iráni nukleáris fejlesztési program korlátozásáról megkötött nemzetközi megállapodásból.

Egybehangzó brit sajtóértesülések szerint mindenekelőtt ezek az incidensek magyarázzák, hogy Trump állami látogatása miért csak a meghívó átadása után több mint két évvel került napirendre.

Theresa May szerint Trump látogatása lehetőséget nyújt a kapcsolatok további erősítésére.

London bízik abban, hogy az amerikai kormány a Brexit után hajlandó lesz kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodás megkötésére. Trump többször jelezte, hogy az Egyesült Államok kész egy ilyen egyezmény kidolgozására Nagy-Britanniával.

Obama 2016 áprilisában, nem sokkal a Brexit-népszavazás előtt nem kis feltűnést keltve azt mondta, hogy Washington az Európai Unióval folytatott kereskedelmi tárgyalásokra összpontosítja figyelmét. Ha Nagy-Britannia távozik az EU-ból, “a sor végére kerül”. (MTI)


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

A honlapod az online névjegyed. Elkészíthetjük?

 TransferWise

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .