London vagy a vidéki Anglia?

 KONYV

London és egy angliai kisváros Blackpool összehasonlítását láthatjátok. Először is le kell szögezni, Anglia nem csak Londonból áll. A minimálbér amit ez első időszakban nagy valószínűséggel kapni fogsz, az egész országban ugyanannyi, de a közlekedés és az albérlet teljesen más árkategóriába esik London és a vidéki Anglia, illetve az Egyesült Királyság különböző területein.

London az Egyesült Királyság és azon belül Anglia fővárosa. Az ingatlanárak itt a legmagasabbak az egész világon ennek ellenére rengeteg magyar honfitársunk választotta új otthonának Londont. Sokakat, elsősorban a fiatalokat vonzza ez a hatalmas metropolisz, ahol minden egy helyen megtalálható. S ez így is van. De milyen áron?

 TransferWise

kolbászból a kerítés angliaEl kell hogy keserítselek, ha azt hiszed, hogy itt kolbászból van a kerítés.
Az egész Egyesült Királyságban keményen meg kell dolgoznod érte, ha félre akarsz valamennyit tenni, de Londonban ez a kijelentés még jobban igaz.

Hogy miért?
Mert előfordulhat, hogy 3-szor annyit kell fizetned albérletre Londonban mint egy vidéki kisvárosban és ugyanannyit keresel!

Nézzük tehát végig, hogy mennyibe kerül az élet Londonban illetve a példa kedvéért Blackpool-ban és vizsgáljuk meg azokat az “egyéb” nem elhanyagolható tényezőket is, mint populáció, közbiztonság.

LONDON

London vagy a vidéki Anglia?

  • 1 heti lakbér rezsivel -másik 4-8 emberrel közös házban Single szoba- £90-120/1 személy részére alkalmas
  • 1 heti lakbér rezsivel -másik 4-8 emberrel közös házban Double szoba/2 személy részére alkalmas £140-180
  • 1 heti lakbér rezsi nélkül -Önálló stúdió lakás – 1-2 személy részére alkalmas £140-240 /Forrás:Gumtree/
  • 1 heti busz és villamos bérlet £21/fő /Forrás:TFL/
  • 1 heti metró bérlet 1-4 Zóna között £46.10/fő /Forrás:TFL/

London-gettyv1

Az élelmiszer-és telefon költségekről itt most nem szólnék, nincs különbség a két város között. Az ott élő népességről írok néhány sort. Európa legnépesebb városában, Londonban jelenleg több mint 8,6 millió ember él. Londonban több száz különböző nemzetiségű ember lakik, az igazi angolok kiszorultak a város külső kerületeibe, illetve külvárosaiba. Ha az angol nyelv tanulása miatt szeretnél Londonba költözni, rossz helyen jársz!

Nagyon sok különböző nemzet népével fogsz összefutni – az utcán, munkahelyen, boltban – de igazi angollal nem túl gyakran. Lehet persze néha látni ilyet főleg az 1-es zónában de ritkán fogsz velük beszélgetni, így az igazi angol akcentus sem “ragad rád”. A 2011-es népszámlálási adatok szerint London az első régió, ahol a brit fehér emberek kisebbségben vannak: 44,9% fehér brit származású. A közbiztonsággal kapcsolatban sincs túl jó hírem. Az EU felmérése szerint Londonban a legrosszabb a közbiztonság a tagállamok nagyvárosai között. Mindenképpen érdemes figyelni az értékeinkre a zsúfolt utcákon, metrón. Sötétedés után főleg a városközpontokon kívüli területeken pedig ne mászkáljunk egyedül! 6 havi átlagos bűncselekmény ráta City of London-ban 42,53 – 100 lakosra vonatkozóan.

BLACKPOOL

Blackpool_760x450

  • 1 heti lakbér rezsivel -másik 4-8 emberrel közös házban Single szoba- £40-50/1 személy részére alkalmas
  • 1 heti lakbér rezsivel -másik 4-8 emberrel közös házban Double szoba- £70-80/2 személy részére alkalmas
  • 1 heti lakbér rezsi nélkül – Önálló stúdió lakás – 1-2 személy részére alkalmas £50-80 /Forrás:Gumtree/
  • 1 heti busz és villamos bérlet £13.50/fő /Forrás:BTS/

Blackpool becsült lakossága közel 143.000 fő. A helyi etnikum 95,5% fehér brit származású. Ha szeretnél igazi angolok között élni, nyelvet tanulni, mindenképpen Blackpool-hoz hasonló kisebb angliai városokat ajánlok London helyett. Blackpool egy 2010-es felmérés szerint az Egyesült Királyság legkedveltebb tengerparti üdülőhelye, millió látogatót vonz minden évben. Hotel, hotel és hotel mindenütt, ezért ha a vendéglátás vagy az idegenforgalom területén dolgozol, biztosan megtalálod a számításodat. A kisebb helyi vállalkozásokon kívül néhány nagyobb cég is várja a munkavállalókat a környéken: Burton’s BiscuitTangerineLaila’s Fine Foods. 6 havi átlagos bűncselekmény ráta Blackpool-ban 10.45 – 100 lakosra vonatkozóan.

Szóval nem kell készpénznek venni, hogy ha azt hallod, hogy megfizethetetlenül drága Angliában a lakhatás. Attól függ, hol. A listát még hosszan sorolhatnám, de javaslom, ha csak nem fix állásra érkezel Angliába, nincsenek itt rokonaid, ismerőseid akik várnak valahol, nézz körül, hogy a vidéki Anglia mit tartogat neked, mielőtt elköteleződsz London mellett.


  • Ha szeretnél a jövőben is hasonló hasznos információhoz hozzájutni, kérlek like-old a facebook oldalunkat:

Rita Somlai
About Rita 131 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója, főszerkesztője és kizárólagos tulajdonosa vagyok. Angliában élek 7 éve a családommal, így egész közelről van rálátásom az angliai életre. Korábban az értékesítés és a marketing minden elképzelhető területét és ranglétráját végig jártam, jelenleg az ott szerzett tapasztalataimat hasznosítom és folyamatosan képzem magam.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..