Lelki otthonteremtés messzi idegenben

SZPONZORÁLT TARTALOM

Önmagával mindenkinek feladata van. Bárhol éljünk is a világban, lelki gyötrelmeinket, félelmeinket, tapasztalati gócainkat óhatatlanul cipeljük magunkkal. Mindenki tudja, érzi, hogy a lelkünk épp úgy tud fájni, mint a testünk, és esetenként nehezebb meggyógyítani.

A külföldre költözés önmagában nem szabadít meg a lelki terheinktől. Múltunk eseményeinek lenyomatait magunkkal hozzuk. Sok dologban pozitív változást eredményezhet, sok új lelki, mentális, érzelmi kihívással is szembesít az, hogy elhagyjuk a szülőföldünket, a családunkat, a barátainkat, kilépünk megszokott világunkból.

Ezek feldolgozásában óriási segítséget jelent egy olyan pszichológus, aki maga is megtapasztalta az elszakadás, a külföldi élet megteremtésének kihívásait. Az angliai magyarok bizalommal fordulhatnak Győrfi Anna pszichológushoz.

Anna magyar származású Londonban élő és praktizáló pszichológus. Végzettsége és szakmai életútja gazdag ismeretekkel ruházta fel, széleskörűen tudja pszichológiai tudását kamatoztatni.

Gyermek és ifjúsági klinikai szakpszichológus, pszichoanalitikus szemléletű terapeuta, egyéni és párterápiát vezető pszichoterapeuta, aki magyar és angol nyelven is dolgozik. 2011 óta él Londonban. Tagja a Brit Pszichológiai Társaságnak. Részletesebb szakmai bemutatkozását olvashatjuk magyarul ide kattintva, illetve angolul, a saját honlapján: http://www.annagyorfi.co.uk/.

Mai rohanó világunkban egyre kevesebb idő van az elmélyülésre, a csendes befelé fordulásra. Alig jut idő a személyes kapcsolataink megfelelő, időt és figyelmet igénylő ápolására. Azonban a következményeket minden nap mindannyian megtapasztaljuk. Sokszor vagyunk idegesebbek, feszültebbek, szeretteinkkel türelmetlenebbek, mint szeretnénk. Konfliktusokba bonyolódunk párunkkal, munkatársainnkal, nem találjuk a hangot gyerekeinkkel.

Mindenféle testi nyavalya gyötör, fejfájás, rossz alvás, nehézség a helyes étrend megtartása körül. Sokat dolgozunk, mégis gyakran érezzük elégedetlennek magunkat, valami hiányérzet vagy nyugtalanság gyötör. Amikor ezek az élmények kezdenek gyakoribbá válni, a korábban még könnyebben félretolható érzések felerősödnek, sokak úgy düntenek, pszichológus segítségét kérik.

A pszichológushoz járás nem luxus, nem úri hóbort, nem a kevesek, vagy a mentális betegek kiváltsága vagy kényszerűsége.

Természetesen vannak kiugró élethelyzetek, egy szerettünk halála, vagy életveszélyes betegsége, vagy válás, amikor a közvélemény is elfogadóbb az egyénnel, aki pszichológus segítségét veszi igénybe a trauma feldolgozásához. Azonban, számtalan nem ennyire drámai élethelyzetben is hatékony segítség lehet, ha átbeszéljük egy szakértővel az adott problémánkat.

Érdemes pszichológus fordulni, ha már konkrét problémáinkra nem találjuk a megoldást, például nehezen tudunk párkapcsolatot kialakítani, vagy azt építően fenntartani. Esetleg valamilyen függőségtől, kényszeres viselkedéstől szeretnénk megszabadulni, vagy szexuális problémákkal küzdünk.

Hatékonyan segíthet a terápia akkor is, ha csak a lelki békétlenség tüneteit tapasztaljuk magunkon. Ha állandó feszültségben, félelemben élünk, ha nem tudunk döntést hozni, konfrontálódni, folyamatosan fáradtság kínoz, esetleg gyermekkorunk mélyen belénk ivódott lenyomatai köszönnek vissza kapcsolatrendszerünkben. Győrfi Anna itt is megválaszolta kérdést, hogy mikor érdemes pszichológushoz fordulni.

Szerencsére egyre több embernek fontos az egészsége, és ez nemcsak a test megfelelő karbantartását jelenti, hanem a mentális egészség, a lelki béke megteremtését is. Így ma már nemcsak a képzett, jó módú emberek keresik fel a pszichológust, hanem bárki, aki úgy érzi megrekedt egy helyzetben, keservesen birkózik egy problémával.

Természetesen ahány ember, annyi probléma, és annyi lehetőség a sikeres megoldásra. A pszichológia sem kínál azonnali csodagyógyszert. Számtalan útja-módja van a pszichológiai segítségnyújtásnak. Egy biztos, a pszichológus nem ír fel gyógyszert, ez Angliában a GP feladata, de segít, adott esetben, a megfelelő orvosi segítséget megtalálni.

A pszichológus elsősorban nem olyan súlyosabb esetekkel foglalkozik, akiknek a viselkedése már a környezetük számára is feltűnást okoz: például akik magukban beszélnek, olyan dolgokat látnak és hallanak, amiket mások nem.

A pszichológushoz önként jelentkezők szinte kivétel nélkül alapvetően jól alkalmazkodó, ügyes problémamegoldó, embertársaikkal együttműködni képes, az életüket önállóan élő emberek. Olyan emberek, akik az élet valamilyen területén elakadtak, belső érzelmi, vagy külső, társas konfliktusokba bonyolódtak, amiből éppen nem találják a kiutat.

Győrfi Anna pszichoanalitikus képzettségű, úgynevezett beszélgetős terapeuta. A hozzáfordulókkal feltáró beszélgetések során térképezik fel, hogy mi is az igazi probléma, mi is az elérendő cél, és ettől függően döntenek a terápia konkrét lépéseiről, hosszáról.

Általában heti egyszer találkoznak. Ha egy bizonyos, konkrét élethelyzeti problémáról van szó, akkor már pár hét után érzékelhető a fejlődés. Ha valami egész személyiséget érintő átalakulás a cél, akkor természetszerűen hosszabb terápiára van szükség.

A pszichoterápia egy egyénre szabott kezelés sorozat, amelyet a pszichológus és a páciens együtt alakít. Ez egy segítő kapcsolat, mely kiváló teret biztosít a régi és új sebek gyógyítására, a múlt feldolgozására, a jelen megértésére. Bizalmi alapú kapcsolat, mely mindkét fél részéről  elköteleződést jelent.

Az általános egyéni problémákon felül, a kivándorlás útjára lépő magyaroknak lehet néhány sajátos, helyzetükből adódó nehézségük is. A család, a barátok, a megszokott környezet hiánya jelentős stressz. Különösen, ha egy támogató, szeretetteli hátteret hagytunk magunk mögött. Óriási lelki teher a megfelelési kényszer önmagunk felé is, de otthon maradt szeretteink felé is.

Muszáj sikerülnie az új életnek, hisz sokunk számára nincs visszaút, vagy családunk otthoni boldogulása is rajtunk múlik, hisz sokan támogatják otthon élő családtagjaikat anyagilag.

Meg kell küzdenünk az állandó lelkiismeret fordulással, hogy nem lehetünk ott szüleink, esetenként gyerekeink betegágya mellett, kimaradunk a család örömteli eseményeiből. Csak online felületeken gratulálunk a szép bizonyítványhoz, az esküvőhöz, a kisbabához,  nem lehetünk ott minden rokon, barát életének fontos pillanatában.

Párkapcsolatokban feszültséghez vezethet, ha egy pár egyik tagja megtalálja a számításait az új környezetben, míg a másikat haza húzza a szíve. Ha nem igazán sikerül újrakörvonalaznia magát az új országban. Sokan küzdenek az értéktelenség érzésével, hisz gyakran más, illetve alacsonyabb szintű munkát tudnak csak végezni Angliában, mint amit megszoktak, vagy reméltek otthon.

Hosszasan sorolhatnánk még a kihívásokat, amelyek az idegenben új életet teremtő, kivándorló magyarok mindennapjainak részei. Ám ennyiből is érezhető, hogy ezek igenis valós problémák, és néhányunk nem tud vele egyedül, jól megbirkózni.

Ilyen esetekben lehet felbecsülhetetlen segítségünk, Győrfi Anna, londoni magyar pszichológus, akihez anyanyelvünkön szólhatunk, és aki, maga is átéli e külföldi lét árnyoldalait.

Természetesen a külföldre költözés számos esetben pozitívan hat az egyén fejlődésére, akár az anyagi biztonság miatt, akár amiatt, hogy kikerül az otthoni mérgező mikro vagy makro környezetéből. A sok új kihívás pozitív stressz is lehet, nőhet az önbecsülésünk, sikereink szárnyán erősödhet az önmagunkba vetett hitünk és a jövőképünk is bizalomról, hitről és reményről árulkodik.

Örülnünk kell minden ilyen szép emberi felemelkedésnek, de merjünk segítséget kérni, ha mi, most, épp nem itt tartunk saját életünkben. Lehet ez egy pillanatnyi elakadás, egy konkrét frusztráció, és szakértői segítséggel pár hét alatt túl tudunk lépni rajta. Lehet ez a zavar valami régóta bennünk rejlő seb, és akkor épp ideje szembenézni vele, hogy ne álljon új, boldog életünk útjában.

Győrfi Anna

Akárhogy is legyen, a mi felelősségünk rendet rakni magunkban, és ehhez kiváló segítséget nyújt Győrfi Anna pszichológus Londonban.

Elérhetősége:

  • Cím: 6a Bessborough Place, London, SW1V 3SG
  • Telefon: +44 (770) 422-3777
  • e-mail: gyorfia@gmail.com
  • Konzultációs díjak: egyéni: 60 GBP, pár: 80 GBP/alkalom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .