Lehengerlő magyarok Rióban

Magyarország, illetve a magyar olimpiai csapat a 2016. évi nyári olimpiai játékokon ismét kiemelkedő teljesítményt nyújt, remekül szerepelnek a magyarok Rióban. Rövid összefoglalónkból kiderül, mi történt eddig.

Lassan fél távhoz közeledve a magyar olimpiai csapat 6 arany, 3 ezüst és 4 bronzéremmel jelenleg a 12. helyen áll az éremtáblázatban. Ezzel megelőzve olyan országokat, mint Spanyolország és Kanada.

Köszönhető ez elsősorban a két siker sportágnak, az úszásnak és a vívásnak, ahol ismét kitűnően szerepeltek a magyar indulók. Az első aranyérmet Szász Emese szerezte meg női párbajtőrben már rögtön az első napon, és nem kellett sokat várni a másodikra sem.  A világ többi részén csak „Iron ladyként” emlegetett Hosszú Katinka győzött még aznap este 400m vegyes úszásban. Ezeket még két Hosszú-arany követett 100m háton és 200m vegyesen, bizonyítva, hogy jelenleg ő a sportág egyik legkiemelkedőbb egyénisége.

Hogy meg legyen az egyensúly egy újabb vívó arany jött válaszul, Szilágyi Áron London után megvédte címét férfi kardban. Kicsit elfeledtetve az előző napi hiányérzetet, hiszen Imre Gézának csupán egy tus hiányzott az aranyhoz. Ezúttal “csak” az ezüstérem sikerült, bár azt hiszem 41 évesen ez sem akármilyen teljesítmény.

Hosszú Katinka péntek este ezüstérmet is szerzett 200m háton. Cseh Laci két legnagyobb ellenfelével, az úszózseni Michael Phelpsszel és a dél-afrikai Chad le Closszal másodpercre pontosan egyszerre ért célba 100m pillangón és szerzett ezüstérmet. Az egyik legnagyobb úszótehetségünk, Kapás Boglárka 800m gyorson alig maradt el a második helytől és nyert bronzérmet. A szintén nagy reménység Kenderesi Tamás 200m pillangón lett harmadik nem kis meglepetésre.

És hogy ne csak az úszóinkra és a vívóinkra legyünk büszkék, a magyar atlétákat Márton Anita képviseli, aki női súlylökésben lett harmadik. Kajak-kenusaink közül Szabó Gabriella és Kozák Danuta kajakpáros aranyérmet szerzett 500 méteren. Ezzel megszületett a hatodik magyar olimpiai aranyérem.

De persze a magyar érmek még bőven gyarapodhatnak a második héten. Sőt, a csapatban világbajnok női öttusa csapat tagjai is szerezhetnek még érmeket, ahogy birkózóink vagy épp hosszútáv úszóink is.

A közvetítéseket kissé nehéz élőben követni a 4 órás időeltolódás miatt, de azért délután és este így is sok versenyszámon izgulhatunk, ha nincs kedvünk hajnalban felkelni egy-egy döntő kedvéért. A BBC1, BBC2 és BBC4 is követi az eseményeket, de a red button megnyomásával még több sportesemény közül választhatunk. Online valamennyi történést közvetítik, ami remek megoldás lehet a vívás vagy a vízilabda követésére. Ez utóbbi ugye az angoloknak nem túl érdekes, nekünk viszont fontos sportág.

Sajnos angliai magyar szurkolói klubot nem találtam. Ha esetleg az angol csapatnak szeretnétek szurkolni vagy csak nagy kivetítőn nézni az eseményeket, Londonban az olimpiai parkban található BeachEastet látogassátok meg. Vidéken találtok hasonló szurkolói zónát Bradford, Bristol, Coventry, Leeds, Manchester és Plymouth városában is. Mindenkinek jó szurkolást kívánunk és gratulálunk valamennyi magyar versenyzőnek![metaslider id=8796]


Enikő Blitzer
About Enikő 54 Articles
Enikő vagyok, kommunikáció-történelem szakon végeztem és több mint hat éve élek Londonban, ahova leginkább a kalandvágy és a pénzkeresési lehetőség vonzott. Azóta se bántam meg, hogy kijöttem, persze hiányzik Magyarország, a balatoni nyár, Anyukám főztje és a barátok, de az angolok udvariassága, hagyomány szeretete és a számtalan kultúrális program kárpótol kicsit. Imádok utazni és a munkámnak köszönhetően elég sok új helyet ismertem meg, ugyanis egy utazási irodában dolgozom. Emellett nagy sport és zenerajongó vagyok és persze írogatok is különféle oldalakon és blogon.