Leállították a megállapodás nélküli Brexitre kidolgozott készenléti terv végrehajtását

A brit kormány leállította azon készenléti terv végrehajtását, amely enyhíthetné a gazdasági és ellátási károkat a brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnése esetén.

Az Európai Unió soron kívüli csúcsértekezlete csütörtök hajnalban ért véget. Ezen az értekezleten kompromisszumos egyezség született a brit kilépés (Brexit) határidejének újabb, immár második halasztásáról, amely ezúttal legkésőbb 2019. október 31-ig tarthat.

Nagy-Britannia uniós tagsága eredetileg március 29-én szűnt volna meg, azonban a múlt hónapban megrendezett EU-csúcson már kaptak egy halasztást a britek.

Ez a hosszabbítás május 22-ig tartott volna, de kizárólag abban az esetben, ha a londoni alsóház március 29-ig elfogadta volna a Brexit-megállapodást.  

A londoni alsóház harmadszor is elutasította ezt az egyezményt. Ezek után lépett életbe a márciusi EU-csúcson erre az esetre előre megállapított új, április 12-i határidő.

Ez alapján, ha a legutóbbi EU-csúcson nem sikerült volna semmiféle egyezségre jutni a Brexit további halasztásáról, az Egyesült Királyság uniós tagsága április 12-én pénteken mindenféle megállapodás nélkül megszűnt volna.

Az éjszakába nyúló brüsszeli találkozón a felek megállapodtak egy hosszabb Brexit-halasztásban, így ez a határidő végleg lekerült a napirendről.

May közölte: Ha a brit parlament május 22-ig mégis elfogadná a Brexit feltételrendszerét rögzítő, de már háromszor elutasított megállapodást, akkor az Egyesült Királyság május 31-én, brit idő szerint 23 órakor kiléphetne az Európai Unióból.

Pénteki brit médiaértesülések szerint a brit kormány leállította a rendezetlen Brexit következményeinek elhárítására kidolgozott, Operation Yellowhammer néven ismertté vált készenléti terv végrehajtását.

A The Guardian című baloldali brit napilap értesülései szerint az Operation Yellowhammer végrehajtásán a Civil Service hatezer munkatársa dolgozott, és az előkészületi tervek végrehajtása eddig 1,5 milliárd fontba került.

A készenléti terv célja, hogy a lakosság ellátása gyógyszerekből, élelmiszerekből és egyéb alapvető fontosságú árucikkekből zavartalan legyen, valamint, hogy a határátkelők forgalma zökkenőmentes legyen a vámellenőrzések mellett is.

A University College London jelentése szerint mindössze 70 másodpercnyi vámellenőrzés esetén is 1200-2724 kamion torlódna fel, ez pedig azt jelentené, hogy egy kamion nagyjából hat napig várakozna a délkelet-angliai és az észak-franciaországi kikötőbe vezető utakon. (MTI)


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

A honlapod az online névjegyed. Elkészíthetjük?

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .