Lakásbérlés Angliában

A legtöbben Angliába érkezésük elején szembesülnek az egyik legégetőbb problémával, az angliai szállás kereséssel. Hiszen bármilyen átmeneti szállás vár ránk először, pár hét után biztosan albérletet kell majd keresnünk, ám a lakásbérlés Angliában sajnos nem egyszerű feladat.

Az első megoldás valószínűleg egy szoba bérlése lesz, egy nagyobb, kb. 4-5 szobás házban, ahol aztán az együtt lakás minden örömét megtapasztalhatjuk. Ez a legolcsóbb megoldás, hiszen így megoszthatjuk a rezsit a többiekkel és a lakbér is alacsonyabb, mintha csak magunk bérelnénk. De ha már meguntuk a közös konyhát és a fürdőre várakozást, belevághatjuk a fejszénket egy nagyobb és persze jóval drágább feladatba, a saját lakás bérlésébe.

Először is, gondoljuk át, milyen lakást szeretnénk. Elég lesz egy studio, ami tulajdonképp a hazai garzonnak felel meg egy szobával, konyhával és fürdővel. Vagy egy nagyobb, nappalival ellátott lakást szeretnénk (1 bedroom flat), esetleg több hálószobásat.

Hol legyen Londonban vagy vidéken? Közel a központhoz – ebben az esetben a közlekedésen spórolhatunk – vagy inkább kicsit kintebb, zöldövezetben, alacsonyabb áron, viszont hosszabb utazási idővel. Bútorozott legyen vagy anélküli? Utóbbi esetén persze saját bútorokra lesz szükségünk. Ha végül összeállt a kép az álomlakásról, neki állhatunk a keresésnek.

Lakásbérlés Angliában 2

A lakásbérlés Angliában legtöbbször ingatlan közvetítőkön keresztül történik, így érdemes jó pár különböző irodához regisztrálnunk. Böngésszük át az olyan honlapokat mint rightmove, your move a zoopla vagy a gumtree, hiszen ezek folyamatosan frissülnek. Az is jó ötlet, ha végig sétálunk azon a környéken, ahol bérelni szeretnénk és a helyi irodáknál regisztrálunk.

Így rögtön képet kapunk a helyi árakról és a választékról, továbbá találhatunk privát landlord vagy landlady által hirdetett kiadó lakást. Ha privát bérbeadótól szeretnénk Angliában lakást bérelni, legyünk óvatosak. Mielőtt szerződünk és fizetünk, nézzünk utána, hogy valóban ő-e a hirdetett ingatlan tulajdonosa.

Ha megláttunk egy lakást, ami megfelel, azonnal hívjuk fel a hirdetésben megadott telefonszámot, hiszen nagy a verseny az albérletekért és a jobbakat nagyon gyorsan elkapkodják. De ha le is csúsztunk volna a kiszúrt albiról, az ingatlan irodában lehet, hogy tudnak majd nekünk más, hasonló karakterű lakást ajánlani.

Amennyiben sikeresen eljutottunk egy időpontig, mikor megnézhetjük a kiszemelt lakást, igyekezzünk minden lényeges kérdést feltenni. Kérdezzük meg, hogy kb. mennyi a rezsi és a helyi council tax – ami kötelező önkormányzati adó. Milyen a fűtés, van-e dupla üveg az ablakokon – ami a nyirkos Angliában nagyon fontos – be van-e vezetve az internet és jár-e parkoló a lakáshoz.

Ha végül minden megfelel és úgy döntünk, hogy kivesszük a lakást jön csak a neheze, a sok adminisztráció. Minden angliai ingatlan közvetítő iroda papírok tömkelegét fogja kérni tőlünk. Referenciát, igazolást a munkahelyünktől, a bankunktól és általában az előző főbérlőnktől is, ha volt ilyen.

Ezek le ellenőrzése el fog tartani egy darabig. Általában 1-2 hétig, de néha több is lehet, s természetesen a költségeit te viseled. Ha mindent rendben találnak, jöhet a szerződés aláírása. Ehhez szükséges a kaució (deposit), ha korábban nem kérték el az iroda admin díja (változó) és az első egy-két havi bérleti díj befizetése.

Fontos, hogy a lakás megfeleljen a kötelező biztonsági előírásoknak, ezért a gáz, elektromos és tűzvédelmi igazolásokat még a szerződés aláírása előtt ellenőrizzük le, ha esetleg nem kaptunk volna róla másolatot. A kauciónkat illetve a depositot a brit kormány által támogatott szabályozás védi, amiről szintén igazolást kell kapnunk.

Beköltözés előtt még egy jellemző adminisztrációs kör a lakás állapotának és berendezéseinek leltára. Ekkor egy szakértővel együtt nézzük meg az albérletet (inventory), valamint hogy milyen állapotban kaptuk azt meg és milyen felszereléssel. Ez a kiköltözéskor lesz fontos, hiszen elvileg ugyanolyan állapotban kell majd vissza adnunk a lakást, ahogy megkaptuk ahhoz, hogy visszakapjuk a kauciónkat. Ha nem tartanának ilyen leltárt, érdemes saját fényképet készíteni beköltözéskor, hiszen később még jól jöhet bizonyítékként.

S ha már csak a költözés van hátra – ami szintén nem olcsó mulatság – ha sok holmink van és nincs autós ismerősünk, lehetőségünk lesz egy van-t (teherautót) bérelni, ami átlag 50 font/órába kerül egy költöztető esetén. Jó esetben innentől kezdve már nem lesz sok gondunk az ingatlan irodával és a főbérlővel sem, persze főbérlő válogatja.

Én laktam olyan helyen, ahol a főbérlő szinte napi szinten elsétált az ablakunk előtt, hogy le ellenőrizze, hogy rendesen szellőztetünk-e. A mostani főbérlőnkkel nem is találkoztunk személyesen, mivel ő Svédországban lakik. Itt is kell hozzá szerencse és persze anyagiak, de ha megtaláltuk a megfelelőt, mindenképp megéri saját lakást bérelni és szabadon, lakótársak nélkül önállóan élni.

Enikő Blitzer
About Enikő 54 Articles
Enikő vagyok, kommunikáció-történelem szakon végeztem és több mint hat éve élek Londonban, ahova leginkább a kalandvágy és a pénzkeresési lehetőség vonzott. Azóta se bántam meg, hogy kijöttem, persze hiányzik Magyarország, a balatoni nyár, Anyukám főztje és a barátok, de az angolok udvariassága, hagyomány szeretete és a számtalan kultúrális program kárpótol kicsit. Imádok utazni és a munkámnak köszönhetően elég sok új helyet ismertem meg, ugyanis egy utazási irodában dolgozom. Emellett nagy sport és zenerajongó vagyok és persze írogatok is különféle oldalakon és blogon.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .