Lakás- és szoba bérlés Skóciában

Külföldre költözésünk egyik legkritikusabb pontja a megfelelő lakóhely kiválasztása. A lakás- és szoba bérlés Skóciában sem egyszerű, főleg, ha még éppen csak kiköltözőben vagyunk. Az alábbi írás a skóciai albérlet keresésében kíván némi segítséget adni.

A nehézséget a következő, a 22-es csapdáját idéző helyzet adja: az ügynökségen keresztül történő lakásbérléshez szükségünk lesz bankszámlaszámra és National Insurance Numberre, ami nagyjából az adószám megfelelője.

Ezek nélkül a legtöbb iroda nem áll szóba senkivel. Bejelentett lakcím nélkül viszont nem lehet bankszámlát nyitni, illetve sem bankszámlaszámot, sem pedig NI-számot igényelni.

A dilemma feloldásához több módszer áll rendelkezésre. Az egyedül érkezők átmenetileg – vagy akár tartósan is – bejelentkezhetnek egy saját ingatlannal rendelkező ismerősükhöz.

Ez a családosoknak is megoldást jelenthet akkor, ha valamelyik szülő hónapokkal előbb kiköltözik, elintézi a papírmunkát, és a megfelelő dokumentumok birtokában már könnyebben talál a családnak megfelelő lakást.

Akiknél ez a megoldás nem kivitelezhető, azoknak az egyetlen javaslat: legyenek kitartóak. Ha nehezen is, de azért található olyan tulajdonos (landlord), aki megelőlegezi a bizalmat, és hajlandó NI szám és bankszámla nélkül is kiadni a lakását.

Különösen igaz ez akkor, ha az ügynökség kihagyásával kötjük meg a szerződést. Már kint élő ismerőseink is a segítségünkre lehetnek ebben, nem kötelező személyesen lefoglalnunk a bérleményt.

A lakásbérlésre Skóciában szigorú szabályok vonatkoznak. Legalább három, egymással rokoni kapcsolatban nem álló személynek csak külön engedéllyel lehet közös lakást kiadni. A családoknak megfelelő méretű ingatlan kell: előírás, hogy a szülőknek legyen külön hálószobájuk, és egy szobán legfeljebb két gyerek osztozhat.

Így fordulhat elő, hogy egy kisbabás család – elvileg – nem kaphat egy hálószobás lakást, hiába állítják a szülők, hogy nekik jó, ha a pici velük alszik. (Ha a már meglévő lakásba születik új gyerek, akkor nem költöztetik ki a családot nagyobba.)

Családosoknak jó hír, hogy akárhová be lehet költözni gyerekkel. Magánúton előfordulhat, hogy valaki nem szívesen lát kisgyereket a lakásában, de ha ügynökségen keresztül foglalunk, az ilyen kikötés kizárt. A háziállat tartásáról viszont érdemes előre egyeztetni.

A lakbér összege nagyon változó, lehet havi 300 fontért találni két hálószobás lakást éppúgy, mint 2500-ért. Az ingatlan értéke az olyan magától értetődő szempontokon túl, mint a városközpont közelsége vagy a környék bűnözési rátája attól is függ, milyen iskola tartozik hozzá.

A brit rendszer sajátossága miatt ugyanis nem csak az alap- hanem a középfokú oktatás is körzetes rendszerben működik.

Bár elméleti lehetőség van körzeten kívüli skót iskolába küldeni a gyereket, a jó hírű tanintézményekbe hatalmas lehet a túljelentkezés.

Ahogy Glasgow egyik legjobb állami iskolájával, a Jordanhill School-lal kapcsolatban megfogalmazták egy internetes fórumon: az ide járó gyerekek szülei megfizetik az árát, hogy ezen intézmény körzetében lakhassanak.

A lakáskeresést a legegyszerűbb az interneten bonyolítani. Böngészhetünk olyan általános hirdetési oldalakat, mint a gumtree.com, vagy direkt lakáskiadásra specializálódottakat, mint a rightmove.co.uk. A lakásokra hálószobaszám alapján lehet rákeresni, tehát egy két hálószobás lakás valójában háromszobás, mert tartozik hozzá nappali is.

A garzonok neve studio, ezek csak egy lakóhelyiségből állnak. A hirdetésben megtalálható, hogy bútorozott, félig bútorozott vagy bútorozatlan-e az ingatlan, de kizárólag erre ne alapozzunk.

Előfordulhat, hogy a tulajdonos ott hagyott egy kisszekrényt, és ettől máris bútorozottnak hirdeti a lakását. Ha azt olvassuk, fel van szerelve „white goods”-al, az azt jelenti, hogy a lakáshoz tartozik hűtőszekrény, mosó- és mosogatógép, és egyéb háztartási gépek.

Bár lehetnek kivételek, legnagyobb valószínűség szerint először határozott időre fogjuk megkötni a szerződést. Ez minimum 6 hónapos időtartamot jelent.

Ezen idő lejárta után a tulajdonos és a lakó egyaránt bármikor felmondhatja a bérletet, a kikötés annyi, hogy előbbinek két, utóbbinak egy hónappal korábban kell a szándékát jeleznie.

A beköltözés előfeltétele egy-két havi kaució (deposit) lerakása. A lakás elhagyásakor ezt az összeget visszakapjuk, annyit azonban levonnak belőle, amennyit szerintük javítani kell utánunk a lakáson.

Ezért ne lepődjünk meg, ha érkezésünkkor az ügynökség képviselője körbejár, és minden apró foltot lefényképez a falon, ezzel valójában minket véd.

Mivel Nagy-Britanniában sokkal elterjedtebb az életvitelszerű albérletben élés, mint Magyarországon, a kínálat igen gyakran nem tudja követni a keresletet. Lakást csak intenzíven érdemes keresni. Ha jót találunk, még aznap nézzük meg, foglalózzuk le, mert könnyen lehet, hogy másnapra már elkésünk vele.


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Szeretnéd elérni a legtöbb angliai magyart? Hirdess nálunk!

About Kercsó Dorottya 30 Articles
Magyar nyelv- és irodalom szakos tanárként végeztem az egyetemen, Skóciába 2015 szeptemberében a férjem tanulmányai miatt költöztünk. Jelenleg itt elsősorban a két gyerekemet nevelem, emellett heti rendszerességgel tartok foglalkozásokat az ovis korosztálynak. Skócia rengeteg meglepetést tartogatott, és tartogat ma is számunkra: nem csak egy idegen országba kerültünk, hanem azzal is szembesülnünk kellett, hogy amit a brit életről hallottunk-olvastunk, az erre az Skóciára igen gyakran nem érvényes. Noha feltett szándékunk a tanulmányi idő lejárta után visszaköltözni Magyarországra, napról-napra jobban szeretjük ezt az országot, és életünk legnagyobb kalandjának tartjuk az itt töltött éveket.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .