Kulturális csemegék angliai magyaroknak I.

Az eddigi programajánlóktól mint például London híres és érdekes piacai eltérő szándékkal és felépítéssel írtam meg az Angliai Kisokosnak szánt első cikkemet: egyfajta általános ajánló szeretne lenni az Egyesült Királyság aktuális programkínálatából szemezgetve – május végével bezáróan. Kulturális csemegék angliai magyaroknak I. rész.

London természetesen külön kategória: messze a brit fővárosban a legmagasabb a magyarok száma, így nem csoda, hogy a hazai fellépők főként oda látogatnak el, de természetesen nem hagyjuk ki a nagyobb angol városokat sem. Kezdjük azonban a fővárossal!

A bulizós zenei programok kedvelői nem fognak unatkozni tavasszal.

Április 2-án a magyar elektronikus zene képviselői, HOT X és DJ Budai (kiegészülve Balucával és Siscokkal) lépnek fel a Club Kolisban – ráadásul a buli egészen reggel hatig tart majd. Belépőjegyek 10 fonttól kaphatóak. A Club Kolisban egyébként pezseg az élet: április 16-án Zoltán Erika ad koncertet, ez azonban csak a bemelegítés: ezután retro party következik, a 90-es évek zenéivel, DJ MULLER és Kremi vezényletével. Belépők szintén 10 fonntól. Ugyanezen a helyen április 30-ra Tommyboyt, május 14-re Dobrády Ákost (a TNT egyik fele) ígérik.

Nincs még vége a zenei kínálatnak.

Akik egy kis rockot szeretnének hallgatni, azoknak ajánlom figyelmébe a 30Y fellépését április 3-án, a Boston Music Roomban. Jegyek 19 fonttól kaphatók. Persze van, aki valami keményebbre vágyik: ők is megtalálják a számításukat. Április 7-én a Monarchban ad koncertet a Zorall, Szasza, azaz Szendrey Zsolt vezényletével, aki ugyan már nem mai gyerek, de még mindig annyi kraft van benne, hogy azt bármelyik huszonéves frontember megirigyelhetné. Jegyek már 9 fonttól vásárolhatóak.

Április 15-én a Welhello és a Halott Pénz adnak közös koncertet, helyszín: The Clapham Grand. Érdekes párosítás lesz, de aki kedveli ezt a fajta zenét, annak vétek kihagyni. Jegyek 19 fonttól. Másnap, április 16-án Hungarian Hip Hop Jam lesz a fővárosban, rengeteg fellépővel és dj-vel. Helyszín a Surya (Kings Cross), jegyek pedig 10 fonttól állnak az érdeklődők rendelkezésére.

Május elsején, a munka ünnepén szakítsunk némi időt a lazításra és szórakozásra is: ezen a napon Ákos ad majd koncertet Londonban, szintén a Grandban. Ákos gyakorlatilag minden évben ellátogat Angliába, a beszámolók szerint nagyon jók a fellépései, szóval garantált az érdeklődés a mostani koncertre is. Aki igyekszik, az 19 fontért talán még tud jegyet venni.

Végezetül pedig egy Kispál és a Borz koncert, május 27-én, a Grandban. Azt csipogják a verebek, hogy idén most aztán már tényleg feloszlik a csapat, úgyhogy aki látni-hallani akarja őket, annak számára talán ez az utolsó lehetőség. Jegyekről egyelőre nincs információ.

Váltsunk egy kicsit műfajt!

Mindenki szeret nevetni, a nevettetés egyik legnépszerűbb kortárs formája az ún. stand-up comedy. Ennek a műfajnak két, népszerű magyar művelője is fellép tavasszal Londonban a Clapham Grand színpadán.

Április 17-én a komoly rajongótáborral rendelkező Kiss Ádám teszi tiszteletét Angliában, az ő népszerűségét ismerve a telt ház garantált.

Május 29-én Bödőcs Tibor estje következik. Tibor ugyan némileg más stílusú előadó, azonban szintén rendkívül ismert és elismert. Cefre palota című estjét jómagam is láttam otthon, tavaly áprilisban. Egészen frenetikus, felejthetetlen élmény volt: csak javasolni tudom mindenkinek a londoni műsor megtekintését is. Mindkét előadásra 19 font egy jegy.

A Szent István Ház a londoni Little Ealing Lane-en is bővelkedik tavaszi programokban:

Április 2-án gyermek táncház lesz, jegyek 2 és 3 fontos áron kaphatóak.

Április 9-én egész napos néptánc kurzuson vehetünk részt: egész pontosan gyimesi táncok lesznek a repertoárban, a Szeredás együttes londoni vezetőinek irányítása alat. Jegyár: 13 font.

Május 15-én furulya hangversenyet hallgathatunk, Fodor Csaba lép majd fel, a belépés pedig ingyenes.

Május 22-én (Szentháromság vasárnapján) pedig Dr. Erdő Péter bíboros, prímás látogat el a Házba. A délutáni szentmisét követően kötetlen beszélgetésen vehetnek részt az oda látogatók.

Szintén több lehetőséget kínál a Londoni Magyar Kulturális Központ: (Hungarian Cultural Centre)

Április 6-án Gárdos Péter: Hajnali láz (Fever at Dawn) c. könyvének angol kiadásáról láthatunk egy beszélgetős bemutatót, ehhez március 30-ig regisztrálnunk kell a részvételünket az esemény Facebook oldalán.

Április 15-én Kodály-módszeren alapuló zenei foglalkozás lesz: 5 éves korig várják a gyerekeket és természetesen a szülőket. 6 font a belépő.

Április 26-án Ringatóklasszikus zenén alapuló játékos éneklés-zenélés kicsiknek és szüleiknek, nagyszüleiknek. A részvétel ára szintén 6 font.

Május 4-én Jaap Scholten holland író irodalmi estjét lehet megtekinteni, Comrade Baron (Báró elvtárs) c. könyvéről, mely az erdélyi magyar arisztokrácia kommunizmus alatti életéről szól. A részvétel ingyenes, előzetes foglalás azonban szükséges.

Az ajánló végefelé egy kis ”vegyesvágott”.

Április 16-án magyar nyelvű idegenvezetésre foglalhatunk időpontot a Brit Parlamentben, Julianna és Edina irányításával. Jegyek: 5-15 éves kor között 15 font, felnőtteknek 25.

Április 8-án Szabó Péter tart előadást Állj félre a saját utadból! című önfejlesztő anyagáról. A helyszín a Bloomsbury Central Baptist Church, a belépő pedig 19 font.

Április 16-án tavaszi táncház várja szórakozni vágyókat: élőzene, tánctanítás, valamint magyar ételek-italok szerepelnek a kínálatban. Mindezt a Catholic Centre-ben, felnőtteknek 12 fontért, 5-14 éveseknek 5 fontért, 5 év alatt pedig ingyenesen.

Április 23-án Halász Judit ad koncertet ”Csiribiri” címmel. Az énekesnőt teljes zenekar kíséri majd, úgyhogy garantáltan igazi élőzenét tekinthetnek meg aok, akik ellátogatnak a Camden Town Hallba. A jegyár 16 font.

Május 7-én Májusi táncházon vehetünk részt. A zenét és a hangulatot Nagy Albert és a Folktone Band biztosítják majd. Ehhez a chiswicki Catholic Clubba kel betérnünk, a belépőről egyelőre nincs információ.

Május 10-én Fischer Iván vezényli Mozart: A varázsfuvola című operáját, amelyet a Budapesti Fesztiválzenekar kísér majd. Az esemény a Royal Festival Hallban kerül megrendezésre, a jegyeket 10 fonntól lehet megvásárolni.

Május 21-én Majális várja a kikapcsolódni vágyókat. Magyar ételek és italok, különféle programok várják az érdeklődőket: lesz például táncház, mese- és drámafoglalkozás, élő zene, állatsimogató, rövidfilmvetítés, kézműves foglalkozás, csocsóbajnokság és tombola is. A helyszín Ascot Arms (Gravesend, Kent), a belépés ingyenes.

A fenti lista természetesen nem lehet teljes, mindenesetre jól reprezentálja azt, hogy Londonban valóban sokszínű a magyar programkínálat – köszönet érte a szervezőknek, a fellépőknek, mindenkinek, aki tesz érte, hogy így legyen!

Zárásként ne feledkezzünk meg a nem igazán magyar érintettségű programokról sem, elvégre mégis Angliában volnánk!

Nem csupán London, hanem egész Európa legnagyobb előadóművészeti központja a Barbican, ez a hatalmas, Silk Streeten található épület. Itt kedvünkre válogathatunk a könnyű- és komolyzenei fellépések, filmvetítések, színházi előadások és a legkülönbözőbb művészeti kiállítások között. Sajnos a honlapot és a kínálatot folyamatosan szemmel kell tartani: a jegyek akár pillanatok alatt elfogynak, és ennek köszönhetően lemaradunk a várva várt eseményről, kedvencünk fellépéséről.

Bár a következő részben végig akarom venni a nagyobb magyar lélekszámmal rendelkező városok kultusális kínálatát, hadd ajánljak két társulatot, amelyek ugyan nem magyarok, de a kint töltött évek alatt több alkalommal is volt szerencsém látni fellépéseiket.

Az első a Ballet Theatre UK. Tavaszi turnéjukon a Pinocchiót fogják bemutatni, és többek között olyan helyeken lépnek majd fel, mint Birmingham, Blackpool, Exmouth, Southport vagy Taunton. Profi csapat, varázslatos atmoszférát képesek teremteni a színpadon.

A másik az Icarus Theatre Collective. Ők jelenleg a Lovecraft kisregényen alapuló At the Mountains of Madness (magyarul Az őrület hegyei címen olvasható) előadással járják az országot. Fellépnek Londonban is, de beléjük futhatunk Halifaxban, Chesterfieldben vagy Dorchesterben is (a honlapjukra folyamatosan kerülnek fel új időpontok és helyszínek). Bátran állíthatom: igazi színpadi rémcsemege. 🙂 Mindenkinek jó szórakozást kívánok!


Exit mobile version