Tennivalók külföldre költözés előtt

Külföldre költöznél? Mielőtt útnak indulsz, érdemes tájékozódni a célország adórendszeréről, egészségügyéről, oktatási rendszeréről, szociális támogatási rendszeréről, hogy később ne érjen váratlan és esetleg kellemetlen meglepetés. A legfontosabb teendők, tennivalók külföldre költözés előtt.

Általánosan elmondható, hogy minimum 3 hónapos felkészülési időre szükség lesz – a tennivalók külföldre költözés előtt legalább ennyi időt megkívánnak. A hivatalos iratok beszerzésére legalább 2 hónapot szánjatok, hogy ne kelljen sürgősségi felárat fizetnetek.

Lakcím: Megszűnt az ideiglenes külföldi tartózkodás bejelentésének kötelezettsége, csak a véglegest kell bejelenteni. A végleges külföldi letelepedéskor a személyi igazolványt és a lakcímkártyát le kell adni a lakcím szerint illetékes okmányirodában. Ezt követően útlevéllel tudod magadat igazolni. A külföldi címet meg kell adni a végleges kijelentkezéskor, de az új lakcímkártyán csak a “külföldi cím” megjelölés lesz látható, pontos cím nem. Frissítés: 2016 január elsejétől a külföldön élő magyar állampolgárok is igényelhetnek személyazonosító igazolványt.

Egészségbiztosítás: Feltétlenül intézd el még Magyarországon a nemzetközi egészségügyi kártyát. A TAJ kártya külföldön nem elfogadott!
Ezt váltja ki átmenetileg, amíg a külföldi országban biztosítási jogviszonyt nem szerzel az EU egészségügyi kártya.

europai-egeszsegbiztositasi-kartya

Itt tudod igényelni: Igénylőlap Európai Egészségbiztosítási Kártyához. Ez a legjobb esetben csak addig kell, amíg megérkezel Angliába, beregisztrálsz az angol háziorvoshoz és NHS számot kapsz. Ez, ha a kiérkezést követően azonnal nekilátsz, akkor is legalább 2 hét. Ez alatt az idő alatt ha bármi történik veled és nincs ilyen kártyád, bizony sokba kerülhet az egészségügyi ellátás. Tehát a legjobb, ha hozod magaddal. Később, ha már biztosított leszel Angliában és nem lesz rá szükséged, vissza kell küldeni a kiállító hatóságnak 15 napon belül az alábbi kitöltött formanyomtatvány kíséretében: Bejelentő lap és tájékoztató a külföldön biztosítással rendelkező személyek számára. Ezzel a Magyarországi TB fizetési kötelezettségedet szüneteltetni tudod. Ha ezt elmulasztod bejelenteni, továbbra is rád terhelhetik a havi (2019. január elsejétől) 7.500 Ft-os TB járulék fizetési kötelezettséget és visszamenőleg 5 évig követelhetik rajtad.

Amint ezt letudtad, érdemes igényelni az Egyesült Királyság által kiállított európai egészségbiztosítási kártyát is – EHIC card (European Health Insurance Card) – arra az esetre, ha haza vagy más külföldi országba látogatsz, jogosult legyél orvosi ellátásra az angol egészségbiztosító terhére. Itt tudod igényelni online ingyenesen: EHIC card (European Health Insurance Card).

Adóhatóság (NAV): Ideiglenes külföldi letelepedés esetén a NAV felé nincs bejelentési kötelezettség, de az adóbevallási kötelezettségnek eleget kell tenni. Végleges külföldi letelepedés esetén NAV-tól kérhető előrehozott adóbevallás az adott adóévre vonatkozóan. Javasoljuk az ügyfélkapu regisztrációt. A NAV-nak csak akkor tartozunk bejelentési kötelezettséggel, ha korábban bejelentkeztünk járulékfizetésre és ez a kötelezettségünk a külföldre költözéssel összefüggésben megszűnik.

Külföldre költözés előtt

Magyar bankszámla: A magyar bankszámlát csak akkor tartsd meg, ha feltétlenül muszáj. Ne fizess feleslegesen fenntartási díjakat, ha nem lesz a továbbiakban forgalom rajta. Angliában magyar bankkártyát használni amúgy sem kifizetődő, a magas készpénzfelvételi költségek és a rossz átváltás miatt.

Ha Angliából vagy bármely más országból Magyarországra szeretnél pénzt küldeni, olvasd el a legolcsóbb pénzküldési lehetőségről íródott bejegyzésünket: Pénz átutalása Magyarországra. Néhány óra alatt Angliából Magyarországra tudsz pénzt küldeni a legolcsóbban és a legjobb árfolyamon ezzel a módszerrel. Mi is ezt használjuk már több éve nemcsak magán, hanem céges utalásokra is.

Nyelvtudás: Ne indulj el Angliába angol nyelvtudás nélkül! Mindenféle ügyintézéshez, munka kereséshez, munkavégzéshez szükséges az angol nyelvtudás. Olvasd el az ide vonatkozó bejegyzéseinket: Angliába készülsz? Beszélsz angolul? és Nyelvtudás nélkül Angliában? Mire számíthasz? Rengeteg ingyenes nyelvoktató programot, tanfolyamot találsz az interneten is akár mobilalkalmazás formájában is.

Pénz: Külföldön új életet kezdeni nem olcsó mulatság. Mindenkinek mások az igényei ezért nehéz pontos összeget mondani, hogy mennyi pénzzel is indulj útnak. Más összegekről kell beszélni London és más összegekről a vidéki Anglia esetében, mert az ingatlan árak és a tömegközlekedés árai között hatalmas különbségek lehetnek. Legalább 3 hónapra elegendő készpénzzel érkezz az országba, ezt a saját igényeidre szabva az alábbi segítséggel ki tudod számolni:

  • Élelmiszer: ugyanannyiba kerül mint Magyarországon, több minden olcsóbb.
  • Telefon: £10/hó/fő. Hozzál magaddal független telefont.Get a free giffgaff Sim Itt online rendelhetsz hozzá ingyen SIM kártyát 5 font ajándék feltöltéssel:
  • Utazás: Londoni tömegközlekedés 1 hétre: £24.30-100,30 között, vidéki tömegközlekedés 1 hétre £13.50-15 között mozog igényektől és városoktól függően.
  • Szállás: Londonban egy szoba 1 fő részére £90-120/hét, 2 fő részére £140-180/hét. Vidéken egy szoba 1 fő részére £50-60/hét, 2 fő részére £70-100/hét. Előre kérnek általában 1-2 heti rentet (lakbért) és 1-2 heti depositot (kauciót). Ezek a legolcsóbb hosszabb távú szállás lehetőségek Angliában. A lakhatási költségek az Egyesült Királyság különböző területein nagymértékben eltérők lehetnek, ezért mielőtt automatikusan Londont veszed célba, kérlek nézz körül alaposan! Bővebb infót az alábbi bejegyzéseinkben olvashatsz: London vagy a vidéki Anglia? , Albérlet Londonban és Lakásbérlés Angliában.

Útlevél: Útlevél nélkül ne indulj el, akkor sem ha EU országba indulsz. A személyi igazolvány a határ átlépéshez elegendő lehet, de Angliában minden hivatalos helyen az útleveledet fogják kérni. Az útlevél kötelező tehát, de lehetőség szerint legyen nálad minden azonosítására szolgáló érvényes igazolvány. Ellenőrizd az érvényességüket, ha szükséges, csináltass újat.

Jogosítvány: Angliában a magyar jogosítványodat használhatod. Fél év (180 nap) Egyesült Királyság-beli tartózkodás után kicseréltetheted a magyar jogosítványodat angol jogosítványra, erről bővebben az alábbi bejegyzésünkben olvashatsz: Jogosítvány csere Angliában. Ha Angliában szeretnél jogosítványt szerezni, az erről szóló cikkünk hasznos lehet számodra.

Szállás: Előzetes szállás foglalás nélkül ne indulj sehová. Foglalj legalább egy hostelt, amíg hosszabb távon megoldódik a lakhatásod! A londoni albérletekről az alábbi cikkünkben olvashatsz: Albérlet Londonban. Ha inkább az olcsóbb vidéki lehetőséget keresed, ezt a cikket olvasd el: London vagy a vidéki Anglia?

külföldre költözés előtt

Repülőjegy: Ha már tudod az utazásod hozzávetőleges időpontját, minél előbb foglalj repülőjegyet, mert napról napra drágább lesz! Online veheted meg a legolcsóbb repülőjegyeket az alábbi oldalon: Skyscanner. Ha babával vagy kisgyerekkel utazol repülőn, az alábbi cikkünk érdekes lehet számodra.

Buszjegy, vonatjegy: A repülőtérről valahogy el kell jutnod az előzetesen lefoglalt szállásodra, ha nem vagy olyan szerencsés helyzetben, hogy érted megy valaki a reptérre. Az angol távolsági busz indulási-érkezési időpontokat itt tudod megnézni, lefoglalni és online kifizetni a jegyeket: National Express. Nagyon megbízható társaság, szinte percre pontosan és kényelmesen utazhatsz velük. Az online megvásárolt jegyet előre kinyomtathatod és a sofőrnek kell oda adni beszálláskor. Angliában a vonatjegyeket a legolcsóbban itt tudod megvenni: thetrainline. Vásárlás után kiválaszthatod, hogy angliai lakcímedre szeretnéd-e kipostáztatni a vonatjegyeket, vagy a vasútállomásokon található automatákból nyomtatod ki magadnak.

Önéletrajz: Írd meg még otthon az angol nyelvű önéletrajzodat, a leendő angol lakcímmel és angol telefonszámmal. Ne adj meg magyar címet és telefonszámot! Fényképet nem kell csatolni az angol nyelvű CV-hez és nem érdekli a brit munkáltatókat a családi állapot sem!

Referencia: Szerezz be volt munkáltatóidtól angol nyelvű referenciát. Ha csak magyarul tudnak, hivatalos fordító irodával fordíttasd le. Angliában komoly jelentősége van a referenciának.

Erkölcsi bizonyítvány: Ha gyerekek között, közalkalmazotti állásban, idős gondozásban, vagyonőrként fogsz dolgozni, szükséged lehet rá hiteles angol fordításban – ám nagy valószínűséggel ők is inkább a brit “erkölcsi bizonyítványt” fogják kérni. Ha bármilyen más munkára jelentkezel, felesleges kiadás, senki nem fogja kérni!

Tankötelezettség: Amennyiben tanköteles korú gyerekkel költöznél külföldre, be kell jelenteni a magyarországi lakóhely szerint illetékes jegyzőnél és a jelenlegi oktatási intézmény vezetőjénél, hogy a gyermek a továbbiakban külföldön folytatja a tanulmányait. A gyámhatóságnak már nem szükséges bejelenteni, de mindkét szülő beleegyezése szükséges. Ha a szülők nem tudnak megállapodni, a gyámhatóság dönt. A gyermeknek szüksége lesz Angliában útlevélre és születési anyakönyvi kivonatra a beiskolázáshoz. Az újonnan kiállított születési anyakönyvi kivonat már 3 nyelvű, ezért nem kell lefordítatni.

Családi ellátások: Család támogatásnál az egyik meghatározó szempont, hogy a család hol él életvitelszerűen. A családi pótlékot, GYES-t, GYED-et le kell mondani külföldre költözéskor. Az angol hatóságok ellenőrizhetik, hogy le van-e mondva, mielőtt folyósítani kezdik az angol támogatásokat.

Álláskeresés: Olvasd el az ide vonatkozó cikkeinket: Hogyan találj gyorsan munkát Angliában? és 20 tipp, hogy munkát szerezz Angliában. Sok sikert kívánunk mindenkinek!

About Rita 145 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .