Közlekedési szabálysértések Angliában

Angliai életünk legelső élményei közé tartozik a bal oldali közlekedés megtapasztalása. Erre már akkor is figyelnünk kell, amikor még nincs is autónk. Gyalogosként, biciklivel közlekedve, a buszra várva is át kell gondolni, hogy mikor merre, hogyan megyünk, mert a mi rutinunk itt épp nem a megfelelő döntéshez vezethet. Autósként pedig emellett számos szabályra érdemes figyelni, mert a közlekedési szabálysértések Angliában és az egész Egyesült Királyságban is súlyos pénzbírságot, valamint büntetőpontokat jelenthetnek.

A közlekedés az ókori görögök és rómaiak koráig vezethető vissza az emberiség történetében. Régészetileg igazolható, hogy ők az út bal oldalán közlekedtek, és ez így is maradt évszázadokon át. Több oka lehetett ennek a tudósok szerint, például, hogy a zömmel jobbkezes emberek a bal oldalukra kötött kardjukkal nem akadtak össze, és szükség esetén így tudtak gyorsan kardot rántani, valamint a lóra fel-le szállni is így volt kényelmesebb. Ám a 18. század második felében, amikor elterjedtek a sok lóval vontatott szekerek, célszerűbb volt az út jobb oldalára átterelni a közlekedést, hogy a bal hátsó lovon ülő hajcsár a jobb kezében tarthassa az ostort és maga mellé nézve jobban láthassa, hol van a jócskán megrakott szekér széle.

Európában Napóleon vezette be a jobb oldali közlekedést (ezzel is tiltakozva az arisztokraták bal oldali vezetése ellen) és az általa meghódított területeken ez azóta így is van. A vasúti hálózat elterjedése tette szükségessé az európai országok számára egy valamennyire egységes közlekedési szabályzat kialakítását, így a 20. században a jobb oldali vezetés lett az uralkodó. Magyarország 1941-ben adta fel a „balra tarts” szabályát, míg az Egyesült Királyság és még pár ország a világon, a mai napig ezt a közlekedési elvet követi.

Az Egyesült Királyságban érvényben lévő közlekedési gyakorlat több mindenben eltér az otthon megszokottól. Ezért érdemes megismerkedni az itteni szabályokkal és betartani őket. Nem kell újra vizsgázni, egyszerű eljárással át lehet magyar jogosítványunkat UK driving licence-ra váltani. Saját biztonságunk és pénztárcánk érdekében jobb, ha fokozottabban figyelünk addig, amíg vérünkké válik az angol módi.

A leggyakoribb közlekedési szabálysértéseket szedem most csokorba és az értük kiróható bírságokat. Természetesen vannak súlyos vétségek, amelyek a jogosítvány azonnali elvesztésével járnak, de a kevésbé súlyos kihágásokért büntető pontokat és pénzbírságot kaphatunk. Az angol közlekedésfelügyelet statisztikája szerint a leggyakoribb közlekedési szabálysértés a gyorshajtás. Mivel ennek számos fokozata van, aszerint, hogy hol és mennyivel haladtunk meg az előírt sebességet, a büntetés is változatos. 3-6 büntető pontot lehet kapni gyorshajtásért, a pénzbírság maximum 2500 font lehet. A leggyakrabban 3 pontot és 100 font pénzbírságot kaphatunk. Amennyiben 50%-kal lépte túl valaki a sebességhatárt, a jogosítványának azonnali felfüggesztésére számíthat Angliában.

Az ittas vezetés a másik gyakori oka a közúti baleseteknek. Több mint 3000 ittas vezetésből származó baleset van évente Nagy-Britanniában, annak ellenére, hogy súlyos szabálysértésnek számít az alkoholos, vagy egyéb befolyásoltság alatti autóvezetés. További 100000 autóvezető akad fenn évente a rendőrség szűrővizsgálatán. A szabálysértés komolysága és az okozott kár mértéke szerint a legsúlyosabb büntetésekre számíthatunk ittas vezetés esetén. A pénzbírság bármennyi lehet. Az ötezer fontos büntetés és a vezetői engedély három évre szóló megvonása gyakori ilyen esetekben. Az ittas vezető börtönbüntetéssel is sújtható, az eset súlyosságától függően 3 hónaptól 14 évig terjedő szabadságvesztéssel számoljunk ilyenkor. Az, hogy mennyi alkohol fogyasztása mellett vezethetünk biztonsággal autót nagyon egyéni, de az alábbiakban megismerhetjük a hivatalos álláspontot erre vonatkozóan: https://www.gov.uk/drink-drive-limit

Büntető pontok és pénzbírság jár a figyelmet megzavaró tevékenységek folytatásért. A leggyakoribb ezek közül a mobil telefon használata vezetés közben, vagy az evés, sminkelés. A mobiltelefonozás maximum 1000 font pénzbírsággal és 3 pont kiszabásával sújtható. Ám 60 font és 3 pont akkor is kiszabható, ha egyszerűen csak a kezünkben tartjuk a telefont vezetés közben.

[metaslider id=8796]Szintén gyakori szabálysértés az Egyesült Királyságban a cserbenhagyás, illetve a baleset bejelentésének elmulasztása. A legegyszerűbb példája ennek, ha egy autóvezető megkarcol egy másik autót és meg sem áll. Egy ilyen apró dolog is a jogosítvány azonnali elvesztésével járhat. Érdemes tudni, hogy baleset esetén az, hogy nem állunk meg és az, hogy nem jelentjük be két külön szabálysértésnek minősül. Mindkettőért külön eljárás indítható. Szóval, ha nem mi okoztuk a balesetet, akkor is számon kérhetőek vagyunk. A pénzbírság 2500 fontig terjedhet és 5-10 pontot kaphatunk érte.

A megfelelő biztosítás nélküli vezetés egy másik gyakori közlekedési szabálysértés Angliában és a súlyos kategóriába sorolják. Körülbelül 2 millióan vezetnek megfelelő biztosítás nélkül és a rendőrségi szúrópróbákon évente kb 300000 autós akad fenn. Mivel súlyos szabálysértésnek minősül, a bírság 5000 fontra is rúghat. Továbbá az autóvezetői engedély azonnali felfüggesztésével is járhat, valamint 6-8 büntető pont is kiszabható. Szem előtt kell tartani ilyen esetben azt is, hogy ezt követően a biztosítók kiemelt kockázatként kezelik az adott autóvezetőt, így a biztosítási kategóriája is a legmagasabb lesz a továbbiakban.

Ezek a leggyakoribb szabálysértések, amelyeket egy pillanat műve elkövetni, ám évekbe és sok pénzbe kerülhet kikeveredni belőlük. Természetesen rengeteg apró, illetve akár halált okozó közlekedési kihágás létezik, és ezeknek megfelelően a büntetés is sokrétegű. Az alábbi táblázat tájékoztatást nyújt a szabálysértésekről, és azok árairól: http://www.drivingban.co.uk/drivingoffencespenalties.htm

A büntető pontokról érdemes tudni, hogy a kiszabásuk utáni három évig érvényesek, de a jogosítványról csak a negyedik évfordulót követően távolíthatók el. Ha egy hároméves periódusban 12 pontot összegyűjtünk, akkor megvonják a vezetői engedélyünket. Mint mindennek, ennek is sokkal részletesebb az eljárási rendje, és az egyes esetek megítélése különböző lehet. Konkrét esetben érdemes utánanézni, milyen törvények is vonatkoznak ránk.

A közlekedési szabályok ismerete, pontos követése, a figyelmes, türelmes közlekedés mindannyiunk közös érdeke akár az Egyesült Királyságban, akár azon kívül autózunk. Jobb alaposan tájékozódni, mint esetleg tudtunkon kívül belekeveredni valamilyen szabálysértési eljárásba. Ha mégis megszegtünk valamilyen közlekedési szabályt, mérlegeljük, hogy elismerjük a felelősségünket, és igyekszünk a legkisebb bírsággal, büntetéssel járó úton elfogadni, helyrehozni a hibát, vagy vitatjuk a helyzetet, és peres útra tereljük a dolgot. Jogaink, a szabályok, törvények ismerete mindig előnyünkre válik. Baleset- és vitás helyzetektől mentes közlekedést kívánunk mindenkinek az angol utakon is!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK:

Hivatásos jogosítvány Angliában

Használt autó vásárlása Angliában

Jogosítvány megszerzése Angliában


Tünde Ilona Nagy
About Nagy Tünde Ilona 37 Articles
Nevem Nagy Tünde Ilona, angol - finn nyelv és irodalom szakos bölcsész és tanár végzettségem van. Éltem már több országban, kis- és nagyvárosban, jelenleg Angliában élek. Férjem munkája miatt költöztünk ide 2014 nyarán. Van egy tizenéves éveiből már kinőtt fiam és egy lassan belenövő lányom. Nyelvtanítással foglalkozom hosszú évek óta, az emberi lélek rejtelmeinek jó ismerője vagyok, blogot írok. Szabadidőmben sokat olvasok, ismerkedem a világgal, szívesen főzök.