Koronavírus: Szabályozták a maszk viselését Angliában

Nagy-Britannia mára ellenőrzése alá vonta az új típusú koronavírus okozta járványt, de az óvatosság továbbra is indokolt. Ezt Boris Johnson brit miniszterelnök közölte hétfőn. Nem sokkal később Johnson hivatala bejelentette, hogy a jövő hét végétől kötelező lesz a maszk viselése az angliai boltokban.

Boris Johnson hangsúlyozta: a kórházakban kezelt koronavírus-betegek és a halálozások száma is folyamatosan lefelé tart. Nemcsak Londonban – a nagy-britanniai járvány korábbi gócpontjában -, hanem az egész országban.

Johnson ugyanakkor azt javasolta a briteknek, hogy az idén nyaraljanak otthon. “Ebben az országban is fantasztikus üdülőhelyek vannak, akár a tengerpartokon, akár máshol”.

Kötelező maszkviselés

A brit kormányfő szerint egyre több tudományos érv támasztja alá azt is, hogy a szájmaszk viselése zárt helyiségekben, például az üzletekben komoly előnyökkel jár. Hozzátette: a brit kormány tanulmányozza a maszkviselés betartatásának lehetséges eszközeit és a következő napokban többet mond majd erről.

Néhány órával később, hétfő éjjel a Downing Street szóvivője bejelentette, hogy a kormány döntése értelmében július 24-étől, vagyis jövő péntektől a boltokba és a szupermarketekbe betérő vásárlóknak kötelezően szájmaszkot kell viselniük.

Bírság a szabálytalankodóknak

A részleteket Matt Hancock egészségügyi miniszter ismerteti kedden a londoni alsóházban, de a brit miniszterelnöki hivatal szóvivője már hétfő éjjel közölte, hogy az előírás megszegői száz font pénzbírsággal sújthatók.

A szabályokat megsértők büntetése 50 fontra csökkenthető, amenyibben azt 2 héten belül kifizetik. Az újonnan bevezetett szabály alól felmentést kaphatnak a 11 éven aluli gyerekek, a légzési nehézségekkel küzdő és bizonyos fogyatékossággal élő személyek.

Angliában jelenleg a tömegközlekedési eszközökön és kórházi látogatások alkalmával kötelező a maszk viselése, máshol nem. Skóciában a múlt hét óta a boltokban is szájmaszkot kell viselni. A szabályok betartatása a brit közlekedési rendőrök feladata lesz.

Enyhítettek a korábbi korlátozásokon

Hétfőn kinyithattak Angliában a szépség-, a manikűr- és a tetoválószalonok, a szoláriumok, a gyógyfürdők és más olyan létesítmények, amelyekben a személyzet tagjai és a vendégek a kormányrendelet megfogalmazása szerint “közeli fizikai kapcsolatba” kerülhetnek.

Angliában folyamatosan enyhítik a március végén elrendelt korlátozásokat. A múlt héten kinyithattak az éttermek, a pubok, a kávézók, a szabadtéri edzőlétesítmények, a játszóterek, a mozik, a múzeumok, a képtárak, a szabadidőparkok, a könyvtárak, a vallási intézmények és a közösségi központok is.

A hétvégétől fogadhatnak vendégeket a szabadtéri uszodák, és ugyancsak a hétvégén lehetővé vált a szabadtéri zenei, tánc- és színielőadások megtartása. Ezeken az előadásokon is azonban érvényesíteni kell az emberek közötti távolságtartást előíró szabályokat.

Több mint 44 ezer halálos áldozat

A brit egészségügyi minisztérium hétfői ismertetése szerint az előző este zárult 24 órában az Egyesült Királyságban 11 koronavírus-fertőzött páciens halt meg. Ez a legalacsonyabb napi halálozási adat a nagy-britanniai koronavírus-járvány tetőzése óta.

A járvány április eleji csúcspontján voltak olyan napok, amikor ezernél több koronavírus-beteg haláláról számoltak be a brit egészségügyi hatóságok. A Covid-19-járványnak eddig több mint 44 ezer halálos áldozata van az Egyesült Királyságban. (MTI, GOV.UK)


  • Lehetne olcsóbb a külföldi pénzküldés? Szerintünk igen.
  • Hogyan foglalj a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.
  • Facebook oldalunkat itt tudod követni:

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .