Koronavírus Angliában: Csak a legszükségesebb esetekben lehet utcára lépni

Ezentúl csak a legszükségesebb esetekben szabad elhagyniuk otthonaikat az Egyesült Királyság lakosainak. Az új koronavírus-járvány megfékezése végett hozott szigorú rendeletről hétfő este beszélt Boris Johnson miniszterelnök. Az intézkedés azonnali hatállyal érvénybe lépett, de három hét múlva felülvizsgálják, és ha lehetséges, enyhítik a korlátozások szigorát.

Johnson a nemzethez intézett televíziós beszédében közölte: a lakosság mostantól csak az alapvető szükségleti cikkek, főleg élelmiszerek és gyógyszerek beszerzésekor léphet az utcára, és e célból is a lehető legritkábban. A brit kormányfő azt kérte, hogy ahol ez lehetséges, mindenki inkább szállíttassa házhoz az élelmiszereket.

Naponta egy szabadtéri testedzés – séta, futás, biciklizés – engedélyezett, de az is egyedül vagy az egy háztartásban élő családtagokkal.

Nagy-Britanniában hétfő estétől

  • kettőnél több, nem egy háztartásban élő ember nem tartózkodhat együtt a szabadban,
  • a nem alapvető fontosságú – például elektronikai vagy ruházati – cikkeket árusító üzleteknek azonnali hatállyal be kell zárniuk,
  • a játszótereket, a szabadtéri edzőpályákat, a könyvtárakat és a vallási intézményeket azonnali hatállyal bezárják,
  • nem tarthatók esküvők, keresztelők és egyéb ceremoniális társadalmi rendezvények sem,
  • a temetések továbbra is engedélyezettek,
  • a parkok testedzés céljából látogathatók,
  • a gyülekezéseket a hatóságok a parkokban feloszlatják.

Kivételt jelent a korlátozások alól, ha

  • valakinek orvosi segítségre van szüksége,
  • ha más, rászoruló emberről kíván gondoskodni,
  • vagy ha a munkahelyére utazik, de ez utóbbi is csak akkor, ha feltétlenül szükséges, és ha az adott munkát otthonról nem lehet elvégezni.

Johnson közölte: az előírásnak rendőrségi úton is érvényt lehet szerezni, például bírságokkal vagy a nem engedélyezett gyülekezések feloszlatásával. Az intézkedéseket a brit kormány folyamatos felülvizsgálat alatt tartja. Három hét múlva – amennyiben az akkori adatok alapján lehetséges – enyhíthetik a korlátozások szigorát.

A brit miniszterelnök elmondta: tudja, hogy az előre vezető út nehéz, de a következő időszakban sajnos sokan fognak még belehalni a koronavírus-járványba.

“A járvány elleni harcban mindenki sorkatona. Mindenkinek kötelessége az összefogás e betegség terjedésének megállítása és sok-sok ezer emberélet megmentése érdekében”.  “Legyőzzük a koronavírust, és együtt fogjuk legyőzni” – emelte ki a brit kormányfő. Elmondása szerint a kormány hívására eddig 7500 nyugdíjas orvos tért vissza a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) állományába.

Johnson nem akar olyan drákói kijárási korlátozásokat bevezetni, amilyeneket több más európai ország életbe léptetett, de ha a járvány megfékezését célzó ajánlásoknak másképp nem sikerül érvényt szerezni, akkor további szigorításokra lesz szükség.

A hétfőn valóra váltott figyelmeztetés előzményeként a hétvégén számos népszerű kirándulóhely és park zsúfolásig megtelt. Az Egyesült Királyságban hétfőig 335-en haltak meg a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 megbetegedésben. Az azonosított fertőzöttek száma 6650. (MTI)

About Rita 145 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .