Koronavírus – A brit vállalatok fele fizetésképtelenségtől tart

A legfrissebb üzleti felmérés szerint a brit vállalatok fele – csaknem 3 millió cég – tart valamilyen mértékben attól, hogy az új koronavírus okozta járvány gazdasági hatásai miatt fizetésképtelenné válik.

Az egyik tekintélyes londoni makrogazdasági elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) és az Opinium piackutató és vállalati tanácsadó csoport szerdán Londonban ismertette közös tanulmányát. Eszerint a felmérésbe bevont vállalatok 51 százaléka válaszolta azt, hogy lát magas, mérsékelt vagy kisebb esélyt arra, hogy fizetésképtelenné válik a Covid-19 járvány okozta gazdasági válság miatt.

Ez a brit vállalati szektor egészére kiterjesztve azt jelenti, hogy 2,9 millió üzleti vállalakozás tart valamilyen eséllyel fizetési csődtől.

A felmérést végző két cég közös üzleti vészhelyzeti figyelője – Opinium-Cebr Business Distress Tracker – szerint az e körbe tartozó brit vállalatok tíz százaléka magasnak tartja a fizetésképtelenné válás kockázatát. Ez azt jelenti, hogy 591 ezer brit vállalkozás saját megítélése szerint a csőd szélére került.

A közös felmérés eredményeiből arra lehet következtetni, hogy 257 ezerre tehető azoknak a brit vállalkozásoknak a száma, amelyek nem élnék túl, ha a korlátozó intézkedések még egy hónapig érvényben maradnának. További 1,1 millió vállalkozás menne tönkre, ha e korlátozásokat a brit kormány három hónap múlva sem oldaná fel.

A Distress Tracker-kutatás eredménye szerint a vállalatok jelentős része a korlátozások feloldása után sem tudna gyors ütemben visszatérni korábbi üzleti aktivitási szintjére.

A Cebr és az Opinium felmérése alapján a brit vállalatoknak átlagosan hat hónapra lesz szükségük ahhoz, hogy újból elérjék a koronavírus-járvány előtti termelési értéküket.

Az üzleti vállalkozások 16 százaléka azzal számol, hogy egy évnél hosszabb ideig is eltart, mire vissza tud térni korábbi aktivitási szintjére.

A nagyobb vállalatok szerint ehhez hosszú időre lesz szükségük. A felmérés szerint az 5 millió fontnál nagyobb éves forgalmú cégek arra számítanak, hogy a korlátozások feloldása után legalább nyolc hónapba telik majd a válság előtti termelési szintjük elérése.

A Cebr londoni elemzői úgy számolnak, hogy a brit hazai össztermék (GDP) értéke 2022 előtt nem éri el ismét a tavaly megtermelt szintet. Ugyanezt más nagy londoni házak is valószínűsítik.

A Capital Economics elemzőműhely közgazdászai szerint a halmozott GDP-értékveszteség 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben – e három naptári évet együtt számolva – eléri a tavaly megtermelt hazai össztermék 23,8 százalékát. Ez a három év egészét tekintve 500 milliárd font meg nem termelt GDP-értéket jelent.

A cég szerint az időszak végére már ismét jelentős élénkülés várható a brit gazdaságban. A brit hazai össztermék azonban 2022 végén így is 5 százalékkal kevesebb lesz annál, mint amennyit a koronavírus okozta gazdasági sokk nélkül addigra el lehetett volna érni. (MTI)

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .