Kormánytagok próbálják rávenni Mayt a Brexit halasztására

Vasárnapi brit sajtóértesülések szerint a brit kormány magas rangú tagjai igyekeznek rávenni Theresa May miniszterelnököt a brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnésének kizárására, akár a kilépés (Brexit) halasztása árán is.

May vasárnap kijelentette, hogy március 12-éig fogják megtartani ismét az alsóházban a döntő szavazást a Brexit feltételrendszeréről szóló megállapodásról – írja az MTI.

Philip Hammond pénzügyminiszter és David Lidington, a kabinetirodát vezető miniszter kitartóan lobbizik azért, hogy May vállaljon kötelezettséget a megállapodás nélküli Brexit elkerülésére.

A The Sunday Telegraph szerint Hammond és Lidington “a színfalak mögött intenzíven dolgozik” azért, hogy May kötelezze el magát akár a Brexit elhalasztása mellett is, ha ez válik szükségessé a rendezetlen kilépés elkerüléséhez.

A lap által idézett kormányzati illetékes szerint a Brexit március 29-ében megszabott határidejének “önkéntes kitolása” valójában “az egyetlen opció” May számára. Ez még mindig jobb megoldás, mint az, ha a parlament kényszeríti erre a kormányt.

A londoni alsóházban várhatóan szerdán lesz a következő Brexit-szavazás, bár ennek tárgya egyelőre bizonytalan.

Lett volna lehetőség arra, hogy az EU-val novemberben elért, de az alsóház által januárban leszavazott kilépési szerződés kerüljön ismét a képviselők elé szavazásra. Ezt azonban Theresa May vasárnap kizárta.

A brit kormányfő kijelentette: a brit kormány küldöttsége kedden visszatér Brüsszelbe, és folytatja a tárgyalásokat az uniós vezetőkkel.

Szerdán tehát nem kerül az alsóház elé szavazásra a Brexit-megállapodás. A kormány azonban biztosítja, hogy a képviselők március 12-éig voksolhatnak a kilépési egyezményről.

May szerint továbbra is elérhető, hogy Nagy-Britannia március 29-én, elfogadott megállapodás alapján lépjen ki az EU-ból.

A kormányfő szerint a Brexit elhalasztása nem oldaná meg a problémát. A halasztás csak az előbb-utóbb mindenképpen szükségessé váló döntést tolná későbbre.

Az alsóház szerdán napirendjére veheti azt a módosító indítványt is, amely kötelezné a kormányt a Brexit elhalasztásának kezdeményezésére, abban az esetben, ha március 13-ig sem sikerülne elfogadni a Brexit-megállapodást.

May eddig is rendre elutasította a kilépés halasztásának lehetőségét. Egyre nagyobb nyomás nehezedik rá, hogy inkább a halasztást vállalja, semmint a megállapodás nélküli Brexit potenciális következményeit.

David Gauke, Greg Clark és Amber Rudd miniszterek a Daily Mailben azt írták, hogy ha a következő néhány napban nem sikerül áttörést elérni a Brexit-megállapodás ügyében, akkor csak két lehetőség marad.

Az egyik, hogy Nagy-Britannia megállapodás nélkül kizuhan az Európai Unióból március 29-én, a másik, hogy megpróbál egy későbbi időpontban kilépni az EU-ból.

A három kabinettag szerint a parlament meg fogja akadályozni, hogy Nagy-Britannia megállapodás nélkül lépjen ki a jövő hónap végén az unióból.


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

A honlapod az online névjegyed. Elkészíthetjük?

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .