Kórházi csomag angliai szüléshez

Ebben a cikkben szeretnék tanácsot adni a hamarosan anyai örömök elé néző kismamáknak, hogy hogyan készüljenek a nagy napra és mit (ne) tegyenek be abba a bizonyos kórházi táskába. Mindenképp ajánlom egyébként, hogy a kórház szülésre felkészítő kurzusán kérdezz rá, hogy mi az, amit megkapsz a kórházban és mit kell feltétlenül vinned.

Mi kerüljön tehát a kórházi táskába?

Angliában több lehetőséget is kínálnak a háton fekve szülés alternatívájaként (pl. medencében, labdán, bordásfalnál, négykézláb) – ha ezek valamelyikében gondolkodsz, akkor előre járd körbe, hogy mely eszközöket biztosítja a kórház (pl. labda – birthing ball). Íme tehát egy általános lista arról, amit ajánlatos bekészítened a kórházi táskádba:

Kórházi csomag angliai szüléshez

Mamának:

 • Szülési terv
 • A vajúdás és a szülés idejére: olajok, illatosítók, zene, párna, bármi, ami ellazít, kikapcsol; nagy méretű póló / hálóing; energiát adó ital és étel (szőlőcukor, banán, energia ital); TENS gép a fájdalom enyhítésére, ha szeretnél
 • Szoptatásra alkalmas hálóruha vagy pizsama, szoptatós melltartó (nursing bra), zokni, papucs (tusoláshoz is)
 • Pipere holmi: hajgumi, fésű, tisztálkodó szerek, szőlőzsír, fogkefe és fogkrém, törölköző
 • Nagyméretű eldobható alsónemű, vagy olyan, amit nem sajnálsz, ha baleset éri (császáros anyukáknak több számmal nagyobb, legalább köldökig felérő fehérnemű!)
 • Nagy méretű betét (maternity pad)
 • Melltartó betét (nursing pad) és krém (nursing cream / nipple cream)
 • Laza ruha, amiben majd hazamész

Babának: 

 • Pelenka, popsi törlő kendő vagy vatta, popsikrém
 • Rugdalózó, évszaktól függően rövid vagy hosszú ujjú body, kis kesztyű, sapka, zokni
 • Textil pelenka, takaró
 • Ruha, amiben haza hozzátok a kórházból. Télen sí overál vagy meleg téli kabát, vastag pulcsi, téli sapka
 • Babaülés. Angliában a babát csak és kizárólag baba ülésben engedik haza a kórházból. Nem feltétlenül kell a kórházba bevinned, de legyen az autóban, amivel hazamentek.

Ne feledkezz meg a párodról sem! Készítsetek be neki is inni és ennivaló, egy plusz pólót, dezodort (hidd el, ő is le fog izzadni!). Legyen nála óra, hogy a fájásokat mérni tudja. Tegyetek be fényképezőt feltöltött akkumulátorral vagy a töltőt a telefonhoz. Mielőtt azonban őrült vásárlásba kezdenél és mindenből több tucattal bekészítenél, érdemes az alábbiakat átgondolnod:

Milyen messze van a kórház tőletek?
Kórházi csomag angliai szüléshez 1

Ha nem laktok messze a kórháztól és úgy tervezitek, hogy a párod éjszakára hazamegy aludni, akkor teljesen felesleges 3 nagy sporttáskával megérkezni, hiszen másnap úgy is el tudja azokat a dolgokat hozni, amire szükségetek van. Nem tartanak bent sokáig.

Ha reggel szültél és jól vagy te is és a baba is és nincs ellenedre, akkor akár már aznap haza tudsz menni, de legkésőbb másnap. Ha valami okból kifolyólag mégis tovább kéne bent maradnod, akkor a párod még mindig be tudja hozni azt, amire szükségetek lenne. Biztosan te is hallottál már róla, hogy Angliában szülés után nem tartanak bent sokáig a kórházban.

Ne csomagolj rántott húsos szendvicset!

Az étel miatt egészen biztosan nem kell aggódnod Angliában. Az angol egészségügyben rendkívül nagy választékban kínálnak hideg és meleg ételeket a kórház lakóinak, de ha még sem nyerné el semmi a tetszésedet, egészen biztos, hogy a párod a kórház környékén 5 percen belül talál egy Pret-et, egy Tesco-t vagy egy Sainsburry’s-t.

Nem kell végszükség esetére készülnöd!

Nem a világ végére mentek. Csak azokat vedd meg és pakold be, amikre egészen biztosan szükséged van a kórházban és nem szerezhetők be a helyi Boots-ban. Felesleges olyan holmikkal felszerelkezned, amik nem biztos, hogy kellenek majd, mondván „de mi lesz ha…”. Ha ez a helyzet állna fenn, a párod leszalad és negyed óra alatt beszerzi. Egyszer azt a kórházi táskát haza kell vinned. És ki kell pakolnod.

Biztos, hogy a friss szülés után, egy újszülöttel az otthonodban, kimerülten és izgatottan a kórházi táskádból szeretnéd az öt pár zoknidat, három csere hálóingedet, morzsásra tört kekszedet, fel nem bontott vizes palackokat, a babád négy különböző outfitjét a helyére pakolgatni?

Pontosan tudom, hogy kismamaként nehéz nem túlbuzgónak lenni, de talán később egy kis fejfájástól óvhatod meg magad, ha megfogadod a fenti tanácsokat és amennyire csak tudsz, a realitás talaján maradsz, mikor összekészíted a kórházi táskádat Angliában.

About Gebei-Tari Viktória 16 Articles
Gebei-Tari Viktória vagyok, 2012 szeptemberében költöztünk férjemmel Angliába. Online marketinggel foglalkozok, kislányunk születése óta azonban jelenleg csak részmunkaidőben otthonról. Nagyon szeretek utazni és minél több időt a családommal tölteni.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .