Könyvelő válaszol: A személyi jövedelemadó bevallás Angliában

Mint oly sok minden más, az adózás szabályai is nagyban eltérnek a Magyarországon megszokotthoz képest Angliában. Az év végi személyi jövedelemadó bevallás mikéntjéről, az adóbefizetésről, elszámolható költségekről, határidőkről kérdeztük szakértőnket, az Egyesült Királyságban működő angol könyvelőiroda, az EVLA LTD vezetőjét, Szabó Évát.

Mit kell tudnunk a személyi jövedelemadó bevallásáról Angliában? Kinek kötelező a beadása?

A személyi jövedelemadó bevallást elsősorban az egyéni vállalkozókhoz kötik, de ebben nem csak Ők érintettek. Amellett, hogy nekik minden esetben kötelező leadni, sok egyéb esetben is előírja az adóhivatal.

Le kell adni adóbevallást, ha valaki egy partnership tagja, ha osztaléka volt egy cégben, ha a jövedelem 50,000 font feletti és családi pótlékot kap valaki a családban, ha 100,000 font feletti a jövedelem bármilyen forrásból, vagy adózatlan jövedelme van megtakarításból, ingatlanból vagy akár külföldről.

Ami pedig kezd sajnos egyre gyakoribb lenni az, ha adóelmaradás miatt írja elő az adóhivatal a bevallást. Egyre többen vannak azok, akik ezzel keresik meg az irodánkat.

Ők értesítést kaptak adó alul fizetésről, de nem rendezték időben, így végül az adóhivatal előírja a bevallást számukra is, hogy az elmaradt adó rendezésre kerüljön. Ez akár egyszerű alkalmazottakat is érint, akik álmukban sem gondolták, hogy adóbevallást kellene beadniuk.

Sokba kerülhet, ha késünk az adóbevallással. Az angliai adóbevallási határidőkről, az adóbefizetési határidőkről és a büntetési tételekről mit tudhatunk?

A személyi jövedelemadó bevallás elkészítésére bőven van idő. Az április 5-én lezárult adóév bevallását következő év január 31-ig kell teljesíteni. Ha ez elmarad, azonnal 100 font büntetést kap valaki.

3 hónap után napi bírságot kezdenek számolni, ami 10 font naponta maximum 90 napig (900 font összesen a már kiszabott 100 fonton felül), majd újabb 100 fontok kerülhetnek kiküldésre. Összesen akár 1600 fontba is kerülhet egy-egy év elmaradt bevallása.

Fontos tudni, hogy az Egyesült Királyságból történő elköltözés nem mentesít a bevallási kötelezettség alól és sajnos abban sem reménykedhetünk, hogy külföldön már nem találnak meg a büntetéssel. Sajnos láttunk már példát NAV általi behajtásra is Magyarországon az elmaradt bevallások és büntetések miatt.

Az adóbevallás határidejével együtt az adókat és járulékokat is rendezni kell, annak ugyanúgy január 31 a határideje. Ezért sem érdemes sokáig húzni a beadást, mert igen kellemetlen lehet január 30-án megtudni, hogy 1 nap alatt esetleg több száz vagy ezer font adót kellene befizetnünk.

Senki nem szereti a sürgető határidőket. Mit javasolsz, mikor készítsük el a személyi jövedelemadó bevallást Angliában, hogy elkerüljük a felesleges stresszt és a késedelmi bírságokat?

A legjobb mielőbb túlesni rajta. Ahogy az utolsó könyvelési anyagok befutnak már le is zárható az év. Saját ügyfeleink részére már a regisztrációkor biztosítunk olyan táblázatokat és tájékoztató anyagokat, amik segítségével egész évben vezethetik a bevételeket és kiadásokat.

Így április 6-án csak egy összesítő entert kell nyomniuk. Ilyen esetben az adót is van bőven idő összegyűjteni és befizetni, akár előleg részletekben is már az adófolyószámlára.

Az adóbevallás kitöltése házilag időigényes és bizony nagyon sok vállalkozásnak okoz fejfájást évről évre. Mi a tapasztalatod, milyen hibákat szoktak elkövetni az ügyfelek?

Többféle hibát is láttunk már. Az egyik leggyakoribb, ha valaki a bevallását csak a vállalkozási jövedelem rendezésére használja, mert azt hiszi, hogy a munkahelyen kapott P45/P60 nyomtatvánnyal az a rész már tisztázva van.

Ha kihagyjuk ilyen esetben a munkahelyi jövedelmet, az biztosan hibás számításokhoz és pontatlan adóhoz vezet. Másik gyakori hiba, ha valaki egyébként nem engedélyezett költségeket is elszámol, vagy épp attól való félelmében, hogy nehogy olyat vegyen a költségekbe, amit nem szabadna, nem számol el semmit. Az egyikkel adó alul – a másikkal adó túlfizetés keletkezik.

Akár végzetes hibának is bizonyulhat egy profi könyvelő szolgáltatásait kihagyni. Hogyan válasszunk könyvelőt Angliában, egyáltalán milyen egy jó könyvelő és mikor érdemes hozzá fordulni?

A bevallás kitöltése és beadása sokszor egyszerű, főleg ha nincsenek komplex adókörülmények. Alapvetően a nyomtatvány úgy van kifejlesztve, hogy bárki képes legyen magának leadni azt, ilyen esetben könyvelőre sincsen szükség. De ha valaki nem érti, nem szereti, nincs ideje vagy nem szeretne hibázni, akkor érdemes szakembert felkeresni.

Azt azonban tudni kell, hogy a bevallás leadása és az abban szereplő adatok helyessége mindig a bevallásra kötelezett személy felelőssége lesz. Az adóhivatal szemében nem mentség az, ha “kifizettem, de a könyvelő elfelejtette leadni” vagy “a könyvelő adta le ezeket, nem én”.

Nekünk, mint könyvelőknek az a dolgunk, hogy a biztosított adatokból helyes bevallást készítsünk, minden információt biztosítsunk, hogy a személy át tudja nézni és értékelni a bevallást beadás előtt és csak aláírásával megerősített jóváhagyása után adjuk azt be.

Sokszor hallottunk már olyat, hogy valakinek fogalma sem volt mit adtak le a nevében, ami nem jó és súlyos következményei lehetnek. Én arra bíztatnék mindenkit, akinek bevallási kötelezettsége van, hogy minden esetben kérjen be minden információt a saját bevallásáról beadás előtt és után is.

Nem elhanyagolható kérdés tehát az adóbevallás határidőre történő pontos elkészítése és beadása. Ti miben tudtok segíteni az angliai magyar vállalkozóknak?

Jelenleg több mint 1,600 azoknak a magánszemélyeknek a száma, akiket képviselünk az adóhivatal előtt. Több kollegával egész évben dolgozunk a bevallások előkészítésén, de még így is a január a csúcsidő ebben.

Elkerülendő a késéseket már az adóév elején (április 6) akár 50%-os kedvezményt biztosítunk azoknak, akik hamar leadják az anyagaikat a bevalláshoz, ami mostanra jól működő rendszerben zajlik, az ügyfeleknek csak magyar nyelven kell megadniuk az ehhez szükséges adatokat a honlapunkon keresztül.

A bevalláshoz szükséges bevételek és kiadások összesítéséhez tájékoztató és minta anyagokat is tudunk biztosítani, de akár a tételes könyvelésnek sincsen akadálya külön díj mellett, bár ez sokszor felesleges kis vállalkozások esetében.

A brit adóhatóság (HMRC) felé tehát mindenképpen nyilatkozni kell. Mennyibe kerül az adóbevallás elkészítése az EVLA Team-nél?

Jelenleg a személyi jövedelemadó bevallás elkészítésének munkadíja 72 font július 31-ig kedvezményes áron. Ez csak magára a bevallás összeállítására vonatkozik az ügyfél által biztosított adatokból, amihez segédanyagokat tudunk küldeni külön kérésre díjmentesen.

Ha teljes könyvelésre lenne szükség a bevallás előkészítése előtt, annak a könyvelési anyag nagyságával arányos plusz munkadíja van még, de ez már egyedi mindenki esetében.

Mi a helyzet akkor, ha időközben elköltöztünk Angliából, de korábban egyéni vállalkozók voltunk, illetve ha jelenleg is működő brit vállalkozásunk van? Ekkor is tudtok segíteni az angliai személyi jövedelemadó bevallás elkészítésében?

Az adóbevallást le kell adni akkor is, ha valaki évközben megszünteti a vállalkozását, vagy elköltözik Angliából. Ilyen esetben érdemes velünk már a zárást követően felvenni a kapcsolatot, hogy a szükséges könyvelői meghatalmazásokat még addig előkészítsük, amíg valaki belföldön van, de külföldről is intézhető majd ez.

Azoknak, akiknek aktív meghatalmazása van irodánk felé pontosan látjuk az adóhelyzetét és tudjuk tájékoztatni a bevallási kötelezettségekről időben, valamint le is tudjuk adni számukra, nekik csak szkennelni kell a jóváhagyást majd, amit bárhonnan megtehetnek már.

Milyen tanácsokat adnál a leendő és a már működő angliai magyar vállalkozóknak?

A legfontosabb talán az lenne, hogy a regisztráció pillanatától tudják és értsék mi történik velük, mit kell gyűjteniük, összesíteniük, leadniuk majd. Bár a regisztrációhoz sem kell könyvelő, sem hivatali illeték, mégis érdemes már ezt is szakemberre bízni.

Irodánk a regisztrációt 30 fontos ügyintézési díjjal vállalja és ennek része több tájékoztató és minta anyag, hogy a vállalkozó pontosan értse a helyzetét és felelősségteljesen vezesse a vállalkozását.

Köszönjük Évának a válaszokat. A vállalkozás sikere, a költséghatékonyság és a saját személyes nyugalmunk érdekében is mindenképpen érdemes tehát tudatosan tervezni, körültekintően választani és az angliai adóügyekben is jártas, tapasztalt könyvelő tanácsait megfogadni.

Szakértőnkkel az alábbi elérhetőségeken vehető fel a kapcsolat:

Telefon:

  • +44 1903 333 903 (UK irodai vezetékes)
  • +44 7786 086 348 (UK irodai mobil)
  • +36 1 445 23 25      (HU vezetékes)

Email: info@evabookkeeping.co.uk

Web:  https://evabookkeeping.co.uk


About Rita 145 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .