Komoly gazdasági károkat okozna a megállapodás nélküli kilépés

A brit pénzügyminiszter szerint hosszú távon is súlyos károkat okozna a brit gazdaságnak, ha Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodás nélkül lépne ki az Európai Unióból.

Philip Hammond a davosi világgazdasági fórumon, a BBC rádiónak nyilatkozva pénteken kijelentette: a megállapodás nélküli Brexit azoknak az elárulása is lenne, akik az EU-tagságról 2016-ban rendezett népszavazáson a kilépésre voksoltak, mert a kampányban olyan Brexit-megállapodást ígértek nekik, amely megvédi munkahelyüket és jólétüket, és zökkenőmentes átmenetet biztosít – írja az MTI.

A megállapodás nélküli kilépés azonban már rövid távon nagyon jelentős felfordulást okozna. Közép- és hosszú távon pedig “nagyon jelentős ütést mérne” a brit gazdaságra – fogalmazott a brit pénzügyminiszter.

Hozzátette: a hosszú távú negatív hatás azt jelentené, hogy a brit gazdaság kibocsátási értéke kisebb lenne, mint megállapodásos Brexit esetén.

Hammond a brit kormány tagjai közül hivatalosan és nyilvánosan elsőként jelentette ezt ki. Londoni pénzügyi-gazdasági elemzőházak erre a kockázatra már korábbi tanulmányaikban felhívták a figyelmet.

A londoni közgazdasági egyetem, a London School of Economics gazdaságkutató intézete (CEP), a King’s College London egyetem és az Institute for Fiscal Studies pénzügyi kutatóműhely különböző forgatókönyveket modellező közös elemzése például arra jutott, hogy ha nem lép életbe a Brexit feltételrendszeréről kidolgozott, az EU-val november végén aláírt megállapodás, a fejenkénti brit hazai össztermék (GDP) a vizsgált 2020-2030-as időszak végére 3,5-8,7 százalékkal lenne alacsonyabb a további brit EU-tagság esetén addigra elérhető értéknél.

Philip Hammond pénzügyminiszter pénteki nyilatkozata éles ellentétben áll a kormányzó brit Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-táborának álláspontjával.

E frakciócsoport véleménye az, hogy Nagy-Britannia megállapodás nélküli kilépés esetén is megállná a helyét a világgazdasági versenyben. Sőt, ebben az esetben még több lehetősége nyílna önálló globális kereskedelmi politika kialakítására.

A brit üzleti szektor azonban egyre indulatosabb felhívásokban figyelmezteti a kormányt a rendezetlen Brexit veszélyeire.

A legnagyobb európai repülőgépgyártó konzorcium, az Airbus vezérigazgatója arra kérte a politikai döntéshozókat, hogy ne hallgassanak “a Brexit-pártiak által hangoztatott őrültségekre”. 

Tom Enders szerint tévednek, akik szerint az Airbus nem tud kivonulni a brit gazdaságból, mert hatalmas üzemei vannak ott.

Hozzátette: megállapodás nélküli Brexit esetén az Airbus olyan döntésekre kényszerülhet, amelyek súlyos károkat okozhatnak a brit gazdaságnak.

A pénteki brit sajtó értelmezése szerint II. Erzsébet királynő is üzent a Brexit ügyében végletesen megosztott brit politika szereplőinek. Jóllehet az uralkodó az íratlan udvari protokoll alapján napi politikai kérdésben nem nyilvánít hivatalosan véleményt.

A királynő egy előző esti társadalmi rendezvényen felszólalva úgy fogalmazott: amikor ő a modern kor által felvetett kérdésekre keresi a válaszokat, előnyben részesíti az olyan kipróbált módszereket, mint a különböző nézetek tiszteletben tartása, a közösen vallható álláspontok együttes keresése, és az, hogy senki soha ne veszítse szem elől a tények összességét tartalmazó szélesebb összképet.

“Ezek a hozzáállások időtlenek, és ajánlom őket mindenki figyelmébe” – tette hozzá a 92 éves uralkodó. (MTI)


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .