Kis karácsony vagy nagy karácsony?

Egy friss felmérés szerint a britek átlagosan 2 hetes fizetésüket költik el ajándékokra és partikra idén karácsonykor. Amikor a csapból is a Jingle Bells szól, hihetetlenül könnyű többet költeni, mint amennyit megengedhetünk magunknak. Nem meglepő, hogy sokan adóssággal kezdik az új évet.

A karácsonyi kiadások mindannyiunk pénztárcáját apasztják, hiszen a hagyományok úgy kívánják, hogy minimum terülj-terülj asztalka és megszámlálhatatlan ajándék várja a vendégeket.

Próbálunk hát megfelelni az elvárásoknak, munka után különböző üzletekben bóklászunk és a netet bújjuk tippekért, menüt tervezünk, ajándékot csomagolunk és a lakást csinosítjuk. Mire elérkezik az ünnep, csak egy végtelenül kimerült ember néz vissza elcsigázottan a tükörből. Biztos, hogy ennek így kell lennie?

Már tavaly is megfogadtad, hogy jövőre másképp lesz? Az idei karácsony nem az elvárásokról és a megfelelési kényszerről fog szólni. Nem az idegtépő stresszről, az ajándékok utáni hajszáról és a költekezésről. Ehhez képest most, amikor már csak kevesebb, mint 3 hét van hátra karácsonyig, kezd kísértetiesen hasonlítani a helyzet a tavalyihoz. Ketyeg a bomba, és te pánikolsz.

Ne tedd! A kevesebb néha több. Írd csak be a Google-ba, hogy “Last minute ajándék tippek” hozzáteheted, hogy “félpénzből”, vagy “a konyhából”. Biztosan találsz pár valóban használható filléres ötletet, aminek örülnének a szeretteid, és te se mész tönkre se anyagilag, se idegileg. Ésszel és ne csak pénzzel ajándékozzunk.

Szóljon ez az idei karácsony az őszinte örömről, hiszen együtt lehetünk. A jó szándékról, hogy a nagyi fáradtságot és a szemeit nem kímélve kötött nekünk egy újabb sálat. A gyerekek hangos kacagásáról, csillogó szemeiről és kipirosodott arcocskáiról. A közös programokról, az összetartozás élményéről.

Sokaknak talán túlságosan is számítanak a giccses külsőségek. Nem elég nagy a fa, meg egyébként is görbe. Hogy néz már ki az a csomagolópapír? Tényleg ennyivel akarod kiszúrni a Mama szemét? Mit szólnak a rokonok?

Ismerős mondatok? Mintha csak egy vetélkedőn lennénk. Biztos, hogy csak akkor lesz boldog a karácsony, ha őrült módon költekezünk? Ha mindenkit túllicitálunk a még drágább ajándékokkal?

Válaszként álljon itt egy idézet Szilágyi Domokostól: “Ne a hóban, csillagokban, ne ünnepi foszlós kalácson, ne díszített fákon, hanem a szívekben legyen karácsony!”

Az év legszebb ünnepén legyünk egyszerűen csak hálásak azért, amink van. Adjunk ajándékba emberséget, törődést, egy kedves szót, odafigyelést, szeretetet, és ami mindenki számára egyformán értékes: minőségi időt. Békés készülődést és boldog, szeretetben gazdag karácsonyi ünnepeket kívánok Neked, kedves olvasó! 🙂

Rita Szücs
About Rita 145 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .