Kirándulóhelyek, nevezetességek, látnivalók Angliában

Kirándulóhelyek, nevezetességek, látnivalók Angliában nagy számban találhatók, legyen az sziklás tengerpart, ősi katedrális, vagy maga a Stonehenge. Vidámparkból és kastélyokból is bőven akad kínálat, így akár a következő szabadnapunk is remek alkalom lehet egy kisebb angliai kiruccanásra.

  1. Tengerpart

Bár az angol tengerparton valószínűleg nem fogunk barnára sülni és pálmafák árnyékát sem élvezhetjük, azért az igazán bátrak nyáron megmártózhatnak a tengerben. A legnépszerűbb tengerparti nyaralóhelyeket Cornwall (St Ives, Bude) és Devon (Torquay, Salcombe), valamint Dorset (Weymouth, Bournemouth) és Kent környékén (Margate, Ramsgate) találjuk.

Ne feledjük a nagy kikötővárosokat, mint Southampton, Portsmouth, Bristol vagy Hull, ahol szintén élvezhetjük a friss, tengeri levegőt és persze a kihagyhatatlan fish and chipset.

Porthminster Beach
St Ives, Porthminster Beach
  1. Peak és Lake district

A kirándulást kedvelőknek remek hely a Közép-Angliában található dimbes-dombos meseszép vidék, a Peak district. Zöld legelők és fehér sziklák váltogatják egymást. A Peak districttől északabbra, Cumbria területén fekvő terület az ún. Lake district, ami magasabb hegyeket és a köztük megbúvó tavakat rejt és itt található Anglia legmagasabb hegycsúcsa, a 978 méter magas Scafell Pike.

Mindkét terület egyben nemzeti park is, ahol nagyokat túrázhatunk vagy kerékpározhatunk. Térképet vigyünk magunkkal, mert eltévedni igencsak egyszerű a kacskaringós és igencsak egyforma utakon.

  1. Vásárlás

Angliában persze az egyik legnépszerűbb szabadidős program a vásárlás, amit számos kisebb-nagyobb település próbál kihasználni és vásárlóközpontokká alakulni. Üzleteiről és outlet központjairól híres például Swindon, Bicester Village vagy Freeport Braintree (Essex), de nagy vásárokat találunk Norwich, Beverley, Leeds és Oxford városában is. London is bővelkedik piacokban, na és persze itt találjuk a világ egyik leghíresebb bevásárló utcáját, az Oxford Streetet is.

  1. Híres látnivalók

Anglia több ezer éves múlttal és történelmi ereklyékkel rendelkezik, amiket érdemes felkeresnünk. Talán a leghíresebb és legemblematikusabb a Stonehenge, ami Salisburytől nem messze, Délnyugat-Angliában található. Nekem még csak messziről, hazafelé menet sikerült megcsodálnom a nagy köveket, de még így is lenyűgöző látványt nyújtottak.

Másik hasonlóan régi és misztikus eredetű látnivaló Aylesbury, ahol szintén hatalmas sziklákat láthatunk a nagy síkvidék mentén elszórva. Ha inkább épületeket néznénk, mint köveket, ajánlom VIII. Henrik meseszép kastélyát, a Délnyugat-Londonban található Hampton Court palotát, a Warwick kastélyt vagy például Churchill szülőházát, a hatalmas Blenheim palotát.

Warwick kastély
Warwick kastély
  1. London

Természetesen Anglia leghíresebb és leglátogatottabb látnivalója a főváros, London. Tavaly rekord mennyiségű, 18,6 millió turista fordult meg itt.

Lehetetlen felsorolni az összes londoni nevezetességet, csak egy pár közülük: Big Ben, London Eye, Westminster apátság, Buckingham palota, Tower, St Paul katedrális. A sort még sokáig lehetne folytatni, így egy hétvége biztosan nem elég mindenre, de ízelítőt azért kaphatunk a londoni nyüzsgésből.

  1. Parkok és szórakozás

Bár Disneylandet csak Párizsban találunk, azért Angliában is számtalan kitűnő vidámpark közül választhatunk, mint például Alton Tower, Chessington World of Adventures, Lego World vagy a blackpooli Pleasure Beach.

Ha inkább csak állatokat néznénk, irány a bristoli állatkert, a west midlandsi szafari park vagy a birminghami nemzeti tengeri élővilág központ. Ha kisebb csemeténk van, remek program lehet egy helyi állatfarm, ahol meg lehet simogatni a kiscsibéket, bárányokat és a nyuszikat.

  1. Múzeumok

Világhírű múzeumok várják a tudományok és művészetek szerelmeseit, mint a londoni British múzeum és Nemzeti Galéria. A római fürdőt bemutató múzeumot Bathban, míg Manchesterben a Nemzeti Futball Múzeumot találjuk.

Bristolban az egyik legnagyobb 19. századi utasszállító hajó, az SS Great Britain fedélzetére léphetünk. Londonban a legnagyobb múzeumok ingyenesek, de a fizetős helyekre is viszonylag olcsón bejuthatunk.

  1. Fesztiválok

Anglia a világ egyik fesztiválközpontja, tavasztól őszig szinte minden hétvégén rendeznek valamilyen nagy zenei fesztivált, gyakran többet is egyszerre. Valószínűleg mindenki hallott már a  fesztiválról, ami a legnagyobb és legrégibb, egy hétig tartó őrület a híres piramis színpaddal.

Glastonbury mellett Isle of Wight, Reading és Leeds vagy a Download fesztivál is világsztárokat vonultat fel, az egyetlen probléma a borsos árú belépőjegy lehet.

  1. Sport

A sportkedvelők is találhatnak maguknak szép számmal programot, elég csak a wimbledoni tenisztornára, az angol Forma1 futamra vagy természetesen a legerősebb focibajnokságra, a Premier League-re gondolnunk.

Emellett szinte minden évben rendeznek valamilyen nagy világversenyt is. 2016-ban például az Úszó Európa-bajnokságot vagy a londoni olimpiát megidéző atlétikai versenyt (London Anniversary Games), ahol Usain Bolt is részt vett.

  1. Kirándulás egy szigetre

Ha nincs elég pénzünk eljutni a Karib-szigetekre, de mindenképp egy szigetre szeretnénk menni, Angliában is számos úti cél közül választhatunk. Az éghajlat persze nem lesz trópusi, de azért általában melegebb, mint Angliában.

Elutazhatunk a már említett Isle of Wight-ra, ami a legnagyobb angol sziget, a csatorna-szigetek valamelyikére (Guernsey, Jersey) vagy a Scilly-szigetekre, ami Anglia legdélibb területe és Cornwalltól nyugatra fekszik.

Jó utat és kellemes időtöltést kívánunk mindenkinek! 🙂


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Ha tetszik, oszd meg másokkal is! Köszönjük! 🙂

Enikő Blitzer
About Enikő 54 Articles
Enikő vagyok, kommunikáció-történelem szakon végeztem és több mint hat éve élek Londonban, ahova leginkább a kalandvágy és a pénzkeresési lehetőség vonzott. Azóta se bántam meg, hogy kijöttem, persze hiányzik Magyarország, a balatoni nyár, Anyukám főztje és a barátok, de az angolok udvariassága, hagyomány szeretete és a számtalan kultúrális program kárpótol kicsit. Imádok utazni és a munkámnak köszönhetően elég sok új helyet ismertem meg, ugyanis egy utazási irodában dolgozom. Emellett nagy sport és zenerajongó vagyok és persze írogatok is különféle oldalakon és blogon.