Kétmillió EU-állampolgár kért brit letelepedési engedélyt

A brit belügyminisztérium szerdán ismertetett adatai szerint elérte a kétmilliót azoknak a külföldi EU-állampolgároknak a száma, akik brit letelepedési engedélyt kértek a hatóságoktól.

A magyarok közül eddig csaknem 54 ezren kértek tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyt.

A brit kormány döntése alapján azok a külföldi EU-polgárok, akik törvényesen és életvitelszerűen az Egyesült Királyságban laknak, a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után is maradhatnak az országban, és érvényben maradnak jelenlegi jogosultságaik is, de tartózkodási engedélyért kell folyamodniuk a brit belügyminisztériumhoz.

A brit belügy tájékoztatása szerint ezt a 27 EU-tagország Nagy-Britanniában élő 3,2 millió állampolgára közül szeptember végéig 1,86 millióan tették meg. A minisztérium közölte, hogy saját belső nyilvántartása szerint a letelepedett státuszért folyamodók száma azóta elérte a kétmilliót.

A szeptember 30-i állapotot mutató lista élén a lengyelek állnak 347 300 kérelemmel. A lengyeleket a románok követik 280 600 benyújtott kérvénnyel.

A magyarok közül 53 600-an kértek tartós letelepedési engedélyt a brit hatóságoktól szeptember végéig. Az olaszok 200 700, a spanyolok 115 700, a franciák 70 700, a németek 53 500 kérelmet nyújtottak be.

A brit belügyminisztérium szerdai kimutatása szerint a hatóságok az eddig feldolgozott 1,52 millió kérelem szinte mindegyikét kedvezően bírálták el. Mindössze kettő esetében született elutasító döntés.

Az elbírált kérelmek 61 százalékában a kérelmezők végleges, az esetek 38 százalékában előzetes letelepedett státuszt kaptak. Ez utóbbit azok a kérelmezők kaphatják, akik a benyújtás idején még nem töltöttek el öt évet életvitelszerűen az Egyesült Királyságban.

Ők megvárhatják az öt év leteltét, és utána megkaphatják a végleges tartózkodási engedélyt. Az addig eltelő időszakban a már korábban megszerzett jogosultságok továbbra is megilletik őket.

Az Egyesült Királyságban élő külföldi EU-állampolgároknak a brit belügyminisztérium szerint legalább 2020. december 31-éig van idejük tartós letelepedésük engedélyeztetésére. Ez a határidő előreláthatóan érvényben marad, akár lesz megállapodás London és az EU között a Brexit feltételeiről, akár nem.

Az Egyesült Királyságban élő és a Brexit után is maradni kívánó külföldi EU-állampolgároknak a letelepedett jogi státusz megszerzéséhez személyazonosságukat kell igazolniuk és azt, hogy életvitelszerűen tartózkodnak az országban. Emellett be kell jelenteniük, ha korábban elmarasztaló bírósági ítélet született ellenük valamilyen bűncselekmény miatt.

Brandon Lewis belügyi államtitkár “fantasztikus hírnek” nevezte, hogy már kétmillió külföldi EU-állampolgár folyamodott letelepedett státuszért. “Önök a mi barátaink, családtagjaink, szomszédaink, és szeretnénk, ha maradnának” – fogalmazott nyilatkozatában Lewis.

Független londoni szakértői vélemények azonban a külföldi EU-állampolgárok tömeges távozását valószínűsítik megállapodás nélküli Brexit esetére.

Az Institute for Fiscal Studies (IFS) független londoni pénzügyi kutatóműhely különböző Brexit-forgatókönyveket modellez. Azzal számolnak, hogy rendezetlen kilépés esetén az Európai Unióból érkező, jelenleg évi nettó 60 ezer fős bevándorlás nettó 150 ezer fős kivándorlássá fordulna át, és a távozó külföldi EU-állampolgárokhoz évente 50 ezer brit is csatlakozna, akik más uniós országokba vándorolnának ki a jobb élet reményében. (MTI)

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .